Şöyle, herkesin kullandığı yazılımlara saygım var, karışmam. Hangisini seviyorsanız onu kullanın.
Benim de kendime göre bazı kriterlerim var. Bu kriterlere en iyi VLC uyduğu için onu söyledim.
Yıllarca windows tarafında çalıştım. Bir sürü program indirdim, arşivledim, test ettim. Aktif şekilde kullandıklarım oldu. Daha iyisini bulup değiştirdiklerim oldu. Çoğu programı iyi derecede kullanmayı öğrendim. Hatta, bazı programların kullanımını öğreten youtube videoları yaptım.
Zaman içinde FOSS’a yaklaştım. Kullandığım programların hemen hemen hepsinin FOSS versiyonlarını buldum ve windows tarafında kullanmaya başladım. Ama yetmedi. İşletim sistemi FOSS değil?..
Her neyse, zaman içerisinde çok fazla programı kullanmak, bana güzel tecrübeler kazandırdı. Bir programı o kadar dikkatli inceliyordum ki, teması, ikonları bile hastalık derecesinde dikkatimi çekiyordu. Yani programı kullanmakla kalmıyor, adeta özümsüyordum.
İşte bu özelliğim, şimdi işime yarıyor. Yapay zekadan destek alarak kendim için FOSS yazılımlar geliştiriyorum. Bu yazılımların nasıl olması gerektiğine karar verirken zorlanmıyorum; çünkü windows ve windows yazılımları ile çok uzun zaman geçirdim ve güzel yaratıcı fikirler kazandım.
VLC’nin windows sürümü içerisinde yıllar önce malware tespit ettim. Bu malware, sisteminize yerleşiyor ve içeriği bilinmeyen bir IP’ye yolluyor. Günümüz antivirüsleri bunu tespit etmiyor (edemiyor değil etmiyor). Arkaplanda herşey planlı. Mesela eskiden sizi takip eden spywareler, malwareler antivirüslere yakalanıyordu. Şimdi hükümetten birileri, ya da yazılım şirketleri o antivirüs firmasını ziyaret ediyor, o antivirüs artık onları yakalamıyor. Devir veri toplama devri, konuyu biliyorsunuz. VLC’nin linux sürümünde bir sorun olup olmadığını bilmiyorum. Ama geçmişte böyle durumlar yakaladım, bilginiz olsun.
Bana soracak olursanız en iyi video oynatıcı K-Lite Codec Pack - MPC ikilisiydi. Ama hem sonradan bozdu, hem de linux versiyonu yok. Eh, ben de ona en yakın ve en fazla sofistike özellikleri olan oynatıcı olarak VLC’yi tercih ediyorum. Dedim ya, bu konuda ciddi bir kullanım deneyimim var diye. Hah, iyisini seçmede iyiyimdir. Ama tabii ki kullanıcı beklentileri ve göz zevki herkesin seçimini en iyi yapıyor.
Saygılarımla.