Harici Sistem Kurulumu Hk

Merhaba, Ofisteki pcnin dahili 1 tb hddsine pardus kurulu… Pcye pardus dışında bir işletim sistemi kurmam yasak bu yüzden 128gb lik taşınabilir ssd alıp w10 kurdum ve pcyi harici ssd den açıyorum. Pardusu zorunlu durumlarda kullanmak istiyorum. Genelde w10 'da oalcağım. Pardusta 1 tb boş alan pisi pisi yatıyor. HDD nin 50 gbsine pardusa ayırıp geri kalan 900 küsür gbsinide dosyalarımı saklamak için kullanmak istiyorum. Taşınabilir ssden w10 u açınca pardusta ayırdığım 900 küsür gblik boş alanı pardus sistemine zarar vermeden kullanabilir miyim? Bu mümkün mü? Çünkü ayırmayı pardusta yapacağım ama w10 da kullanacağım. Şuan taşınabilir ssdden w10 dayım disk yönetimine girdiğimde 927 gb lik dahili hdd görünüyor ama pardus kurulu olduğundan üstünde bir işlem yapamıyorum sadece birimi sil var. Sil dersem pardus da silinecek…

Pardus kurulum usb si ile açarak Çalışan Pardus seçeneğiniz seçin.
Gparted uygulaması ile diskinizi bölün.

1 Beğeni

Pardusa zarar vermeden yapabilir miyim? Taşınabilir ssden W10 u açtığımda ayırdığım w10 da görünecek değil mi hocam?

Yeni oluşturduğunuz bölüm biçimini fat32 veya ntfs yaparsanız windowsda görür.

1 Beğeni

Sayın hocam o zaman pardus formatı atmadan, usbden çalışan pardus olarak açıp Gparted uygulaması ile diski bölersem olur diyorsunuz yani… Windowsda bunun için format atmak gerekiyordu. Demekki pardusta format atmaya gerek yok demek mi? Pardusu neredeyse hiç kullanmayacağım. Dosyamda olmayacak orada pardusa ne kadarlık yer verirsem yeterli olur?

20gb lık yer yeterlidir.

Anladım hocam sağ olun, peki pardus formatı atmama gerek kalmıyor o zaman doğru mudur?
Hali hazırda var olan pardusta yüklü iken usb format flashından Pardus canlıdan açıp, Gparted uygulaması ile sisteme 20 gb ayırıp, geri kalan kapasiteyi fat32 olarak biçimlendirirsem harici ssdden w10 u açarsam geri kalan kapasiteyi W10 da kullanabilirim değil mi hocam?

Evet. fat32 ya da ntfs de olur.

Ayrıca hocam Gparted uygulamasını yüklemek için terminal kod var mı?

Peki fat32 olarak mı yoksa ntfs olarak mı yaparsam daha uygun olur?

Kurulu değil ise sudo apt install gparted komutu ile kurabilirsiniz.

ntfs olması avantajlı olur.

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.