Merhaba. Pardus işletim sistemine geçeli bir gün oldu. Pardus Yazılım Merkezinden bir yazılım indirdiğimde bir sorun yok. Programı açtığımda,şayet istersem simgesini dock’a sabitliyebiliyorum. sürekli kullandığım Blender’ın son sürümü olan 5,1 versiyonu Pardus yazılım Merkezinde olmadığı için harici olarak indirdim. Program “Ev” klasörü içinde. Programı çalıştırdığımda Dock’da görünüyor ama sabitleyemiyorum. “Dock’a sabitle” seçeneği yok. Blender yazılımıının bulunduğu klasörü Kök Dizin Klasörünün içine ne taşınıyor ne de kopyalanıyor. Yardımlarınızı bekliyorum.
sudo nautilus komutu ile dosya yöneticisini açıp /opt dizinine atın. (/ Dizinlerinde rootlu olmanız gerekmektedir.)
Harici uygulamalar kurarken .deb dosyası kullanılırsa böyle bir sorun yaşanmaz.
Diğerlerini ise istediğiniz yere kurabilirsiniz.
Fakat bu durumda genellikle bir .desktop dosyası oluşturup ~/.local/share/applications klasörüne koymanız gerekir.
Bu basit bir metin dosyasıdır ve /usr/share/applications klasöründe bulunanlardan benzer konulu ve/ya da en basit birini şablon gibi kullanabilirsiniz.
Blender’i flatpak olarak kullanabilirsiniz. Böylece uygulama güncelleme de alır ve uygulamalar listesine de kendini otomatik ekler.
Flatpak’i nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız kurulum adımları çok basit:
sudo apt install flatpak
flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://dl.flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo
# Uygulama mağazası:
flatpak install io.github.kolunmi.Bazaar
Ardından Bazaar uygulamasını ikinci uygulama mağazanız olarak kullanabilirsiniz.
Bazaar’da kurduğunuz uygulamalar Flatpak uygulaması olarak kurulur. Zorunluluk değil tabi, Bazaar kullanmadan terminalden flatpak install com.uygulama.ismi yazarak da kurabilirsiniz.
Örneğin Blender kurulumu:
flatpak install org.blender.Blender
Uygulamalar izinlere ve kısıtlamalara tabi olarak çalışır. Sisteminizin her donanımına ve dosyasına erişemez. Ayrıca distro bağımsız olarak her zaman uygulamanızın en son sürümünü kullanırsınız.
evet çok teşekkürler, flatpak üzerinden blender’ın son sürümü yüklendi ve yeniden başlattıktan sonra uygulamalar içinde yerini aldı. İlgilenen arkadaşlara sonsuz teşekkürlerb
Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.