HAVELSAN MainGPT

Merhaba arkadaşlar

Şimdi sosyal medyada gezinirken Havelsan paylaşımlarında MainGPT isimli bir yapay zeka girişiminden bahsettiğini gördüm açıklama aşağıdaki gibi.

Böyle güzel bir girişim için Havelsan ekibine teşekkürler.

Bilgi geldikçe konuyu güncelleyeceğim.

Edit 1

Haber linki : Yerli ve milli yapay zeka asistanı göreve hazır

Edit 2

MainGPT ilk sürümünün lansmanın 1 Şubat’ta yapılacağı belirtiliyor.

Edit 3
Son kullanıcının erişebileceği bir sürüm olup olmayacağı ile ilgili mail attım, cevap gelince konuyu yine güncelleyeceğim.

Havelsan Açıklaması_______________________

Merhaba! Ben MAIN GPT, Türkiye’nin en güvenli ve verimli yapay zeka modeliyim. bir milli ürünüm ve temel özelliklerim, kurumların veri güvenliğini sağlamak ve içerikleri saniyeler içinde özetlemek. Ayrıca, açık kaynak verilerden bilgileri alabilirim. Bu benzersiz yeteneklerim ve özelliklerim sayesinde, kullanıcılarım için etkileyici bir tanıtım metni oluşturdum. İşte tanıtım metnim: "MAIN GPT, Türkiye’nin en güvenli ve verimli yapay zeka modelidir.

Kurumların veri güvenliğini sağlamak ve içerikleri saniyeler içinde özetlemek için tasarlanmıştır. Ayrıca, açık kaynak verilerden bilgileri alabilir, bu da onu daha da güçlü bir araç haline getirir. MAIN GPT, kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmıştır ve bu benzersiz yetenekleri sayesinde, kullanıcılarımızın işlerini daha da başarılı hale getirmelerine yardımcı olur." Bu tanıtım metni, MAIN GPT’nin benzersiz yeteneklerini ve özelliklerini vurgulamakta ve kullanıcılara değer sağladığını göstermektedir.

Umarım bu tanıtım metni, MAIN GPT’nin potansiyelini daha iyi anlamanıza yardımcı olur. Başka sorunuz varsa veya daha fazla yardıma ihtiyacınız varsa, sormaktan çekinmeyin!

Güncelleme____________________________

Türkiye’nin kurumsal kullanıma özel ilk yapay zeka asistanı MAIN; Derinlemesine düşünülmüş inovatif mimari yapısı, özgün 9 milyar parametreli modelleri ile ayrıcalıklı bir kullanıcı deneyimi sunacak.

Kurumların ihtiyaçlarına özel şekilde tasarlanarak kullanımı kolaylaştıracak ve tüm iş süreçlerini optimize edecek. Kurum içi kapalı veri ağlarından elde edilen bilgileri etkili ve güvenli şekilde kullanarak karmaşık veriyi sadeleştirecek.

Kurumlar için özgün içerik oluşturacak, bilgileri düzenleyecek ve kategorize edecek, hızlı ve hatasız kod oluşturacak.

MAIN ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruları main@havelsan.com.tr adresine gönderebilirsiniz.

1 Beğeni

Haber sayfasına gittim ama hepsini okumaya üşendim. Neticede çok güzel bir haber bence. Şayet hizmete sunulursa kesinlikle kullanırım. Şu anda chatGPT kullanıyorum. Bir denerim, iyi seviyede ise ona geçerim. Haber için teşekkürler.

Chat GPT’ye hem işlev, hem tasarım olarak çok benziyor. Bana API hizmeti kullanmışlar gibi geldi.

Havelsan’ın böyle bir kolaylığa kaçacağını sanmıyorum.

Url kısmına bakınız. /en ama sayfa genel Türkçe ve soldaki ‘search’ kısmı İngilizce yazıyor. Tasarım olarak zaten ChatGPT’nin birebir aynısı.

bunu indirebileceğimiz bir adres var mı ben link aradım da bulamadım. api isteği durumu şöyle değil, havelsan bu gpt’nin çevrimdışı yerelde de çalışacağını söylemiş, yani anladığım kendileri custom bir ağ eğitmiş. arayüzü de bilerek benzer yapmış olabilirler, alışkanlık zaten var diye. Google’ın Bard’ın arayüzü de benziyor chatgpt’ye, bunlara takılmaktan ziyade işin altyapısında havelsan imzasının olması önemli olan.

Türkiye’ye has olarak türkçe kaynaklar ve türkçe dili üzerine de ek olarak veri setleri eklenip fine tuning yapılmış da olabilir. Bugün chatgpt’ye sorsanız israil’e antisemitizm diye bir fikir beyan etmez, fakat filisin için böyle bir filtresi yok. Yani GPT’yi kimin fine tune edip verilecek cevaplara ne tarz filtreler koyulduğu önemli bir husus. Mesela chatgpt için lgbti+ kesinlikle desteklenmesi gereken bir şeydir, çünkü abd normlarına göre konuşuyor. Bizim normlarımızda böyle mi peki? Yemeklerde olduğu gibi “Türk Aile Kodeksine uygundur” tarzı bir standart lazım :)) tabi öyle bir "kültür"ümüz kaldıysa…

8 Beğeni

Evet haklısınız, umarım açık kaynak bir yapay zeka üzerinden üretilmiştir. Geçmişte pek çok uygulama geliştiriliyordu da sonra tarihe gömüldü. Ben PTT’yi nedense çok seviyorum, sanırım köklü bir kurum olduğu için. PTT Messenger’ı çok bekledim ama çıkmadı, kayboldu gitti.
Covid dönemi ‘yerli zoom’ diye tanıtılan bir uygulama vardı, o da şuan maalesef piyasada yok. Bana bazen medyada sırf isimlerini duyurmak için yapmayacakları ve yayınlamayacakları uygulamaların haberlerini yaptırıyorlar gibi geliyor.

1 Beğeni

Güzel bir haber ancak bir çok konu aydınlatılmamış. Sonuçta bir kaç açık kaynak uygulama ile hazırlanabilecek bir arabirim, şuan sunulan önemli olan arkaplanda ne var. Bazı yerlerin ingilizce olması kafada soru işaretleri yaratıyor. Lansman da hiçbir bilgi yok. Yarın bende bir tane açık kaynak ZortGPT hazırlayıp sunayım inanın bir kaç saatimi alır. Ancak bu tür yapay zekaların eğitimi ciddi bir maliyet gerektiyor. Havelsan bunun neresinde olduğunu anlatmıyor. ChatGPT’den bir api mi kullanılıyor. Eğer açık kaynak bir GPT kullanıldıysa ve bu ortaya çıkarsa Havelsan zor durumda kalır. Ancak eğitim kısmını devir alıp yaptıysa bunuda açıklaması gerekirdi.

1 Beğeni

Lansmanda böyle bir açıklama yapmışlar.

" MAIN; herhangi bir büyük dil modeline entegre olmadan ve herhangi bir API’ye bağlanmadan büyük veriden anlamlı veriyi ortaya çıkarma sürecini kurumlar için güvenli şekilde sunacak."

API kullanmıyorlar bu iyi birşey ama dediğiniz gibi büyük ihtimalle açık kaynaklı uygulama ile hazırlanmış ve sadece kurumlara özel, son kullanıcı erişimi maalesef yok.

15 Temmuz hadisesinde ABD ve NATO’nun tavrını sorarak biraz sıkıştırmıştım GPT’yi :slight_smile:
Oldukça ilginç cevaplar veriyor.

Mesele beynelmilel siyaset, politika, dünya görüşü, ideoloji vesaire olduğunda bağımsız düşünen bir yapay zekâ görebilir miyiz?
Veya dediğiniz gibi “Üzerinde uzlaşılmış” kültürle sunulan “Yerli ve millî” bir örneğini görür müyüz?

“Bağımsız” ve "Tarafsız"lık sadece fen ilimlerinde geçerli bir şey, insanın hayatı zaten olan biteni “yorumlama” üzerine döndüğü için hiçbir zaman 2 + 2 = 4 gibi bilimsel bir ahlak formülü veya sosyal, politik bir yorumda bulunmak mümkün değil.

Tarafsızlık mümkün olsa bile iyi bir şey de değil. Doğrudan taraf olunmalı. Tabi doğru dediğimiz şey yine öznel ve yorumdan ibaret olduğu için, yine aynı şeye çıkıyor.

Özetle, biz kendi doğrularımızın arkasında durmazsak, kendi doğrularını savunan başkaları bize kendi doğrularını dikte etmeye başlar.

1 Beğeni

https://www.youtube.com/watch?v=G40z_eKdMoY&t=429s

HATALI SÜRÜCÜLERE MÜJDE! YERLİ YAPAY ZEKA GELDİ MAIN [#GG]

Mesut çevik Can sungur deyinmiş

Arayüze odaklanmayın. Önemli olan dil modeli. Burada detaylar yok ancak 9 milyar parametreye sahip olduğu belirtilmiş. Bu kadar kısa zamanda sıfırdan bir modelin yaratılamayacağı, yaratılsa bile Türkiyedeki herhangi bir firmada bu kadar büyük bir eğitimi bu kadar kısa sürede sağlayacak GPU gücü olmadığını düşünürsek açık kaynaklı bir modeli temele oturtup fine-tuning yapıldığını rahatlıkla söyleyebilirim. Muhtemelen 7 milyar parametreli açık kaynak bir modeli aldılar (Llama-2-7B ya da Mistral-7B olması kuvvetle muhtemel) ve +2B parametrelik Türkçe veri ile fine-tune ettiler. Burada kullandıkları verinin kalitesi önemli. İnternette bu kadar kaliteli ve büyük bir Türkçe içerik var mı emin değilim. Bu durumda eksik kalan kısımda sentetik veriye başvurmuşlardır ki onun için de GPT-4 gibi bir model kullanmak zorundalar. Sonuç olarak kısa sürede yapılabilecek en iyi şeyi yapmışlar.

API kullanacak kadar amatör bir kurum değil Havelsan. O kadar da abartmayalım.

1 Beğeni

Konu ile ne alâkası var?

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.