Herhangibir kullanıcıya silme yetkisi nasıl verilir

Merhaba Arkadaşlar Köd Dizinine Kendime Ayit Bir Dosya Oluşturdum. Bu Dosyaya Kendi Kullanıcıma Okuma Ve Yazma Yetkisi Verdim Fakan Dosya Silme Yetkisi Veremedim. Dosyayı Silmek İstersem Kök Dizinin İçine Girip Uç Birime Girip sudo thunar Komutunu Yazıp Dosyayı Silebiliyorum Ama Fakat Ben Bunu Bu Şekilde Yapmak İstemiyorum Dosyanın Üzerine Sağ Tıklayıp Silmek İstiyorum. Beni Kullanıcımda silme Sekmesi Yok Bunu Kullanıcıma Nasıl Tanımlayabilirim Teşekkürler İyi Çalışmalar.

Bu rahatlıkla düzenlemek istediğiniz klasörünüzü Ev dizininiz olan /home/methan/Methan Dosyalar içerisine açın, sudo yu ne olduğuna emin değilseniz kullanmayın.

Siz kendi home dizininiz içerisinde istediğiniz dosyaları silip oluşturabilirsiniz. Başka kullanıcı olsaydı aynı sistemde, o da sadece kendi home dizini içerisinde serbest olup size müdahale edemez.

Kök dizine indiğinizde yani /, artık sisteme müdahale edip önemli dosyaları değiştirdiğiniz için root kullanıcı yetkisine geçmek gerekiyor. Bu da genelde sudo ile yapılıyor.

Yani özetle, tüm dosya işlemlerinizi kendi home dizininiz içinde yapın. Sadece root izniyle düzenlenebilir bölümlerde zaten sizin erişmemeniz normal olandır. Eğer illa erişmeniz gerekiyorsa da bunu zaten bilirsiniz.

Bu tarz dizin sahiplikleri ve izinleri için chmod ve chown komutlarını araştırabilirsiniz: Chmod Command Cheat Sheet & Quick Reference

Selamün Aleyküm

“Herhangi bir kullanıcı” derken şunu anlıyorum; tüm kullanıcılara değil, belirlediğim bazı kullacılara.
acl paketini yükleyerek, dosya/dizin özelinde yetkilendirme yapabilirsiniz.
getfacl ve setfacl komutlarının örneklerini inceleyebilirsiniz.

Selametle…

Alt dizinlerle beraber kullanıcıya erişim hakkı vermek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.

sudo chown -R kullanıcı dizin/

Yardımlarınız için Teşekkürler Arkadaşlar Önermiş Olduğunuz Komutları Deniyecem. 1 Sorum Daha Olacak Ağ Ayarlarında Pardus da Ağ Adını Nasıl Değiştirebilirim. Pardus’u Kurmuş Olduğum Bir Ağ Yani Network Gurubuna Nasıl Dahil Edebilirim. Teşekürler İyi Çalışmalar

Örnek Olara Resimdeki Windows Ağına Dahil Etmek İstiyorum Onun İçin workgroup adını değiştirmek istiyorum

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.