Merhaba arkadaşlar;
Pardus ekibinin başarılarının devamiyetini dilerim. (Geliştiricilerden, test ekibinden, destek masasına kadar.) Tebrik ederim.
Elinize kolunuza sağlık. Tebrikler.
Emeği geçen kimler varsa hepsini tebrik ederim. Ellerinize sağlık canlar.
Emeği geçen herkese teşekkür ederim
Dün gece yarısı öğrendim ve hemen indirdim. Saat 02 civarında hemen kuruluma başladım. Karşıma gelen seçeneklerden çalışanı tercih ettim. İlk dikkatimi çeken koşan bir Pardus oldu ve çok hoşuma gitti. Masa üstünün 2 gb ram ve çift çekirdek intel bir işlemcide sadece 12 saniyede gelmesi ise gerçekten harikaydı.
Yaklaşık 1.2 gb iso ile gelen yeni Pardus masaüstü olarak xfce tercih etmiş ve kişisel olarak söylemem gerekirse gayet de iyi etmiş.
Canon mf 4350d yazıcı sürücünün eksik olduğunu ve ağ bağlantımın sağlandığını öğrendikten sonra kuruluma geçtim. Masaüstünde bulunan kurulumu çalıştırınca direk olarak masaüstünden çıkıyor ve sizi klasik bir debian kurulumu bekliyor ki bana göre ilk hayal kırıklığım oldu.
Kurulum aşamasında farzedin klavye olarak f klavye tercihinde bulunduğunuz zaman bir kaç ayar yaptıktan sonra bir anda q klavyeye dönebiliyor ve siz tekrar geri dönüp f klavye tercih etmek zorunda kalıyorsunuz
Keza bölümleme aşamasında elle bölümleme yapacaksanız / /home ve takas alanı bölümlerini silip yeniden biçimlendirmek gerekiyor.
Grafik ekrandan değil de çalışandan kurulum yapmaya çalıştığımda ağ yapılandırmasında sorun çıkarmadı ama pardus depoyu da görmedi. Görmeyince grup kurulamadı.
Bir kaç defa yeniledim bu sefer bölümlemede ignore dedi ve en sonunda tekrar başa aldım ve grafik olarak kur dedim.
Bundan sonrası ve bu sefer gayet normal gitti her şey. Dil seçiminden klavyeye, klavyeden ağ yapılandırması ve disk bölümlemeye kadar tıkır tıkır işleyen klasik bir debian kurulumu vardı.
En nihayetinde yeniden başlattım ve xfce masaüstünü gördüm. Kesinlikle hızlı ve hafif olmuş. Hatta kapanırken yaklaşık üç saniyede kapanması ve ortalama 12 saniyede açılması ile benim konfigürasyonum baz alınırsa bayağı harika diyebilirim.
Sistem open java ile geliyor ki bizim gibi çkys kullanan oracle bağımlı memurlar için çok kötü tercih. Bana göre bu sürüm kamu kurumlarında kullanılacaksa kesinlikle firefox değil firefox-esr tercih edilmeli ve oracle java varsayılan olarak gelmeliydi.
Daha bu sisteme ebys e imza ile alakalı kurulumlar yapmadım ki bana göre buda mebis de olduğu gibi kurulu gelmeli.
Thunar yönetici hakları ile açılamıyor mesela. Buna karşılık konsol üzerinden yönetici olarak karşımıza geliyor.
xfce bütün sürümlerde olduğu gibi hala iyi bir Türkçe sunmuyor. İşinizi görür mü derseniz tabi görür ama yeterli mi derseniz asla değil.
Bir de bu sürümü normalde kamu kurumunda kullanacağım için ağ üzerinde clientleri görmem ve paylaşımda bulunmamız için etki alanını değiştirmenin çok basit yolu olmalı.
Libre office güncel ve gayet iyi. Libre offici yerel yardım da istiyorsanız synaptic üzerinden kurabiliyorsunuz.
Depo bir kamu kullanıcısı için çok fazla ev kullanıcısı için ise bana göre gayet iyi ve hızlı durumda
Bütün geceyi uyumadan geçirsem de Pardus bu hali ile çok hoşuma gitti.
Tekrar emeği geçen herkese teşekkür ederim.
Adnan KAYA
Biraz önce Isparta Halk Sağlığı Müdürlüğünde bilgi işlemci arkadaşın sistemine kurduk.
İlk dikkatimi çeken zaten firefox-esr varmış ve ben farkına varamamışım.
Bu hatalı bilgi nedeni ile özür dilerim.
Acaba bu sürümün 32 bit destekli olanı var mı
Malum elimizde fazlası ile eski sistem var ve bir şekilde bunları değerlendirmemiz lazım
Merhaba;
Directory Listing: /pub/firefox/releases/ Buradan istediğiniz versiyonu bulabilirsiniz.
Mesela; 50.1.0 32 bit Türkçe versiyonu için: Directory Listing: /pub/firefox/releases/50.1.0/linux-i686/tr/
45 ESR 32 bit Türkçe için şöyleymiş; Directory Listing: /pub/firefox/releases/45.0esr/linux-i686/tr/
Selamlar.
Galiba ben yanlış ifade ettim kardeşim
Firefox-esr değil Pardus 17’nin 32 bit desteği var mı diye sormak istedim
Çünkü hala elimizde hurdaya çıkmayı bekleyen çok fazla makina var ve bunlar çalışıyor
Merhaba;
Bildiğim kadarıyla şu anki sürümlerin 32 bit dağıtımı mevcud değil.
Eskilerde rastlıyorum. Yine de destek masasındaki arkadaşlar daha iyi bilirler.
Selamlar.
Emeği geçenlere TEŞEKKÜRLER…
Bu sürümde başka dağıtımların yanına yükleme imkanı var mı?
Merhaba;
Diskinizde yer varsa istediğiniz kadar yükleyebilirsiniz.
Selamlar
Teşekkürler, yükledim ve kullanmaya bşladım.