Hoşçakal LMDE! 👋

Hoşçakal LMDE!

Windows’dan Linux’a geçişimde çok faydanı gördüm.

Şimdi biraz duygulandığımı itiraf ediyorum!

Artık bu 250GB diske Steam oyunlarımı yükleyeceğim.

Çünkü az önce GOG’dan aldığım Crysis’i, Heroic Games Launcher ile Pardus 25 Gnome’a kurdum ve hem Heroic, hem de eklediğim Steam ile açıp oynadım.

Performansının eski LMDE 6 Faye ve yeni yükselttiğim LMDE 7 Gigi’den daha iyi olmasına şaşırdım!

Ekranda gördüğüm yırtılmalar artık yok!

Nvidia 580 sürücüsü yüzünden mi, yoksa Pardus 25 Gnome yüzünden mi, yada başka bir sebepten mi bilmiyorum, ama aynı makinede 2008’den beri oynadığım oyun daha akıcı!

Arada çok az takılıyor, ama donanımım çöp olduğu için normal.

LMDE’ye geçtiğimde Crysis’i Windows 10’dan daha akıcı oynayabildiğime şaşırmıştım!

Şimdi ise Pardus 25 Gnome ile LMDE’den bile daha akıcı!

Eğer Crysis böyle ise Steam oyunlarımın mükemmel oynaması lazım!

Aynı makinede iki dağıtım kullanmak ilginçti.

Boş disk alanı şu anda en önemli eksiğim ve ayrı bir cihaz olan Raspberry Pi 5 ile, Belgeler, Resimler, Videolar, … gibi klasörleri ortak kullanma düşüncem için en az 1TB’lık ve bilgisayarlarca USB 3.0 flash disk olarak görünecek hârici bir diske daha ihtiyacım var!

2 Beğeni

Şu kalıntıdan nasıl kurtulacağımı bilen var mı?

Silip kaldırdığım LMDE 7 Gigi’nin “Advenced options” sekmesi de dahil olmak üzere hâlâ Boot ekranımda duruyor!

İnternette baktım, ama hep Dual boot’tan windows yanındaki ikinci işletim sistemini silmekten bahsetmişler.

Herhangi bir Debian tabanlı Linux dağıtımını Live Usb ile başlatın ve sudo os-prober ve sudo update-grup komutlarını çalıştırın

2 Beğeni

Hocam,

sudo update-grub

ve

reboot

işe yaramalıdır.

Hala düzelmiyorsa, Grub Customizer diye bir program var, bir inceleyin. Ben hiç kullanmadım, nasıl kullanılacağını bilmiyorum. Risk size ait.

sudo apt install grub-customizer

1 Beğeni

Zeus hocanın belirtiği Grub Customizer programını kurup silebilirsin. Çok basit.

1 Beğeni

LMDE 7 Gigi’nin Boot giriş ekranımdan son kalıntısı da temizlendi. ツ

sudo update-grub

sudo reboot

1 Beğeni

Geribildirim için teşekkür ederim/z.

Aklımızda olsun.

1 Beğeni

Sizin çözümünüzü uyguladım, ama Kıvanç bey daha önce önermiş, o yüzden “Çözüm” işaretini onun yanıtına ekledim. ツ

:grin:
Belirtmenize gerek yoktu. Kıvanç da bizden.

LMDE ile Pardus arasında masaüstü performansı açısından hız farkını hissettiniz mi? Ben bir ara cinnamon kullanıyordum çok ağırdı.

1 Beğeni

Çok teşekkür ederim.

sudo update-grub

sudo reboot

Uygulamak yetti ツ

LMDE 7 Gigi’den Pardus 25 Gnome’a geçince performans artışını fark etmez miyim!

Nvidia sürücü kuramama sorunum vardı. Nvidia sürücüsünü kurar kurmaz Steam’i Pardus 25 Gnome’a aldım! ツ

Windows 10 Crysis için bana “800x600” çözünürlük ve “orta” grafik ayarları öneriyordu. Windows Vista, 7 ve 10’da Crysis’i oynarken hiç bir zaman video kaydı alamamıştım!

MSI H110M PRO-VD
MSI GeForce GT 1030 2GH OC
Intel® Pentium® Processor G4400 (3M Cache, 3.30 GHz)

LMDE 6 “Faye” ye geçince Crysis’i bu kadar akıcı oynayıp, üzerine bir de kayıt bile alabilmeme şaşırmıştım!

Şimdi Pardus sâdece oyunda değil bir çok konuda daha yeni yükselttiğim LMDE 7 "Gigi"den çok daha iyi. Hem de yağ gibi akıyor!

LMDE 7 “Gigi” hâlâ X11’de kalmayı tercih etti. Bu yüzden bâzı eski çok güzel uygulamaların onda hâlâ çalışması güzel oluyor.

Fakat performansta Pardus 25, Gnome LMDE 7 "Gigi"yi tokatlıyor!

LMDE’nin kurulu olduğu 250GB diske Steam oyunlarımı yükledim, ama oyun için 250GB çok az kaldı. Sâdece Witcher 3 beşte birinden fazlasını doldurdu. ツ

Forumdan okuduklarım yüzünden bende “Gnome” kurulu olduğunu özellikle belirtiyorum. Üstelik daha ağır olduğu söyleniyor, ama Pardus 25 henüz yeni olduğu için XFCE sürümünün daha performanslı olduğu söylense de Nvidia sürücüleri gibi sorunları olduğunu okuyorum.

Linux Mint (Ben sâdece LMDE 6 ve 7 deneyimledim) mi, Pardus mu diye düşünen varsa Pardus 25 Gnome’un LMDE’den çok daha akıcı ve performanslı olduğunu hiç düşünmeden söyleyebilirim.

Sistemden sisteme özellikle Nvidia sürücülerinde fark olabiliyor.

O yüzden riske girmemek için çalışan Pardus ile kendi sistemlerini Pardus 25’i kurmadan biraz kullanarak bir test etsin öyle geçsinler.

2 Beğeni

itiraf etmek lazım : Pardus 25 muazzam olmuş.
emek verenlere saygılar.

1 Beğeni