HP LaserJet P1005 - P1006 Kuruluyor - Yazdırmıyor

Kurumumuzda daha önce sorunsuz çalışan yazıcılarımız HP LaserJet P1005 ve P1006 Pardus 23.3’e geçtikten sonra (şuan 23.4) tepki vermemeye başladı. Kurulum yapılıyor ancak yazdırmıyor. Yazıcıda herhangi bir tepki yok. Nasıl halledebiliriz?

Mevcut yazıcıları kaldırın. Pardus yazılım merkezinden hplip yazılımını kurun. Kurulum tamamlandıktan sonra hplip toolboks uygulamasını açın aşağıdaki ekran görüntüsündeki şekilden yararlanarak ayarlarınızı yapın. Yükleme sorunsuz tamamlanacaktır.

Ekran Görüntüsü - 2025-04-15 10-21-32

zaten yükledi ancak hp lip üzerinden yüklemeye çalışınca da bu şekilde root kullanıcı şifresi soruyor…

Usb üzerinden mi yoksa ağ üzerinden mi kullanıyorsunuz yazıcıları. Ben usb üzerinden kullanıyorum. Şifre sormadı. Aşağıdaki şekilde root şifresi oluşturabilirsiniz.
1. CTRL + ALT + T tuşları ile uçbirimi (konsol) açın.
2. passwd komutunu girin ve kullanıcınız için şifre yeni şifre oluşturun. Şifreyi 2 kez gireceksiniz. Yazarken ekranda herhangi bir şey çıkmaz.
3. sudo passwd komutunu girip önceki oluşturduğumuz şifreyi girip root yetkilerini alalım ve tekrar yeni oluşturduğumuz şifreyi tekrar oluşturur gibi oluşturalım. Bu oluşturduğumuz şifre ise root kullanıcısının şifresi olacak.
Eğer bir güvenlik gerektirecek bir durum yoksa hatırlama kolaylığı amacıyla şifreleri aynı yapabilirsiniz.

Çözüldü: Konsola sudo hp-setup yazınca yönetici hesabı şifresini girdikten sonra bir arayüz geliyor. Arayüzden kuruluma devam ederken uçbirimde çıkan şeylere onay vererek kuruluma devam ediliyor ve sağlıklı kurulum gerçekleşiyor. Çıktı alabiliyorum. Kurulumu yetkilendirilmiş şekilde açmanın yolu bu sanırım. Grok’a teşekkürler :slight_smile:

Bir süredir HP yazıcılarda zaman zaman bu “HP proprietary plugin” sorunu yaşanıyor.
Ben artık HP yazılımı vs. ile hiç uğramayıp (kurmayıp ya da kuruluysa kaldırıp) sistem tarafından otomatik olarak yazıcı algılandığında önerilen (Foomatic/foo2zjs-z1 )yazıcı sürücüsünü kullanıyorum. Bundan sonra sadece bir dosyayı elle gereken yere kopyalamak yetiyor.
Söz konusu dosya yazıcısına göre değişiyor; benim HP LaserJet 1020 için /lib/firmware/hp/sihp1020.dl

teşekkür ederim. Bu eski yazıcıları usb üzerinden kullanıyorum. Ağ yazıcılarımda sıkıntı yoktu. Grok ile çözüme kavuşturdum.