Hyprland Yüklenmiyor

Hyprland is not available for Bookworm as its packages are too old.
Bookworm eski diyor burada hyprland yukleyemiyorum.

Gerici bir dağıtım mı :rofl:

Şaka bir yana, Pardus’un ana sürümleri rolling release gibi değil de 21.x, 23.x gibi stabil büyük ana sürümler şeklinde ilerliyor.

Hyprland de yeni bir masaüstü ortamı olduğu ve bookworm’deki stabil sürümünden daha ilerideki versiyonları gerektirdiği için bu haliyle Pardus 23 üzerine kurulamıyor.

Pardus’un bir sonraki sürümü çıkana kadar hyprland şimdilik kurulamıyor yani :slight_smile:

4 Beğeni

Sizin bu söylediğinizi forumda bir dayı daha söylemişti. O dayı ile bayaha atıştık, sonra olay çıkmaza girince bıraktık. Bu olaylardan birkaç gün sonra bu yazıyı hazırladım.

O dayı “terminal ile işlem geçmişte kaldı.” diyor ve Windows tarzını taklite yönlendiriyordu.

Güzel bir konıya dikkat çektiğiniz için teşekkür ederim. Bahsettiğiniz soru ulusal bir mesele aslında bugün o söylediğiniz durumun sizde var olduğunu düşünüyorum. Konu biraz farklı açıdan bakın telefonunuz var. Olası bir Amerika anlaşmazlığında telefonu kullananamaz halar geleceksiniz. En başta ya Android yada ios kullanıyorsun. En başta tüm yazışmaların WhatsApp üzerinde son zamanlarda Telegram alternatifi olmaya başladı. Ama yine WhatsApp kapanması işinize gelmeyecek. Instagram veya X yada Facebook; saydıklarım vazgeçilebilen peki ya vazgeçilemeyenler:
Gmail (alternatifi çok ama yarımızda icoud kullanır)
Google haritalar (alternatif yango veya petal map)
Google arama (alternatif duckduckgo mu hayır vuhuv)
Google telefon (simple kullanma koler kullan)
Google Chrome (şuan için amerikadan çıkamıyoruz firefox mu)
Vazgeçecek yeniliğe açık olmak bağınlı kalmamak çok önemli. İx3, gnome, kade, veya cinamon. Adı her ne olursa olsun.
Gördüğüm kadarıyla alışkanlıklar devam ediyor. Bak ben hyprland kullanmaktan korkuyorum. Fakat sırf kullanmak için arch kullanmayı denedim. Arch kurunca İngilizce şart dedim hata aldım. Kurulmadı. Vaktim olmadığı için archman kuracağım. Hyprland oraya kuracağım.
Ama itiraf etmek gerekir Bookworm benim sistemin eski olmasına bağlamıştım.
Alışkanlıklarımız her yönden ele almalıyız. Linux değil sadece webos tv yada tvler denemeli pcler değişik sistemler pardus gibi veya telefon harmonyos gibi.
Hadi selametle

Bakın kendiniz diyorsunuz 23; buradan bile belli. Örneğin 2024 model bir araba 2023 ikinci yarısında görücüye çıkmaya başlar. Oysa 2024 bitmek üzere ama pardus 23 diyor. 23 sürümünün yılla alakası var mı? Olmalı.
Konuya gelecek olursa hyprland o kadar da yeni değil. Ama benim asıl isteğim bilmediğimi bilek Bookworm dediğimiz şey ne? Pardus neden bunu tercih ediyor. Son lts ve alpha yada beta kerneller erken mi geliyor yoksa herkes sonra mı?
Yoksa General Mobile gibi Android One diyip hiç güncellememek mi?

Pardus’un sürüm yönetim takvimine bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Pardus sürekli güncellenmektedir. Fakat rolling release ile stabil ana sürümleri olan işletim sistemleri farklıdır.

Pardus 2 yılda bir büyük güncelleme ve her güncellemede de 5 alt sürüm güncellemesi alıyor. Bu büyük değişimlerin iki yılda bir olması stabillik ve üzerine bir şeyler inşa edebilmek için büyük avantaj sağlıyor.

Örneğin kurumlar yazdığı bir uygulamayı aynı sistem üzerinde destek süresince 4 yıl stabil çalıştırabilecek garantisi oluyor. Fakat rolling release’de böyle bir durum yok, bir hafta sonraki güncellemede işler değişebilir. İkisinin de artısı eksisi var.

Pardus stabilliği ve güvenliği ön planda tutan bir işletim sistemidir. Bunun yanı sıra son kullanıcıya da kolaylıklar sunmaya devam etmektedir. Debian bile kursanız inanın Pardus daki konforu bulamayacaksınız. Ancak ben işletim sistemimdeki kernel olsun yada başka uygulamalar olsun son sistem kullanayım diyorsanız o zaman elbette başka dağıtımları kurup kullanabilirsiniz.

Aslında Pardus kurumsal ve Pardus home kullanıcısı için farklı ISO lar yapılabilir. Örneğin Pardus Home ISO Debian testing paketleri ile gelebilir. Testing paketleri en azından daha güncel. Hem böylece bir sonra çıkacak olan stable sürümün testleri önceden yapılmış olur.

Geleneksel ekim ayı sürüm yarışmasına katılmıyoruz. Teknolojiyi geriden takip etmesine sebep olur.

Bence de lts ve beta olarak ayrılmalı.

tavsiye.pdf (27.6 KB)

Liste pek de iyi değil teşekkür ederim.

Liste bizce gayet makul, Açık kaynak bilinci olan insanların çoğu ne kullanıyorsa onları önerdik. Teşekkürler.

İnsanları çoğu önermediklerini kullanıyor. :rofl::rofl::rofl::rofl:

Çünkü insanların çoğunun omurgası ve aklı yok, kendilerini esir etmek isteyen şirket, kişi ve devletleri güçlendiriyorlar. Bu komik bir durum değil, üzerinde yorulacak ve teşvik edilecek bir durum.

Telegram’a büyyük göç olmadan evvel ben insanları Telegram’a davet etmiştim yaklaşık 10-15 kişiyi geçirdim. Bazı arkadaşlarımda “Telegram mı kaldı, o ne?” demişlerdi. Whatsapp’ın gizlilik politikasının değiştiği dönem Telegram popülerlik kazandı ve büyük göç başlamıştı. Bu arkadaşlarım ve onların da arkadaşları da kullanmaya başladılar.

Bu son bir ayda ise Telegram’ın mesajları şifrelememesi sebebiyle Signal’e göç ettik. Ben geçtiğimde benim rehberimde sadece @Ilhami_Mamaga arkadaşım vardı. Signal’e göç kararını da beraber birlikte aldık. Rehberde sadece bir kişi… Orada arkadaş, aile ve Pardus grubu kurduktan sonra insanları buraya, Signal’e davet ettim. Aileden 3, grubtan 11, arkadaşlardan ise 4 kişi Signal kullanmaya başladı. Böylece rehberimde 18 kişi oldu.

Bazı şeylerin değişmesi gerekli, her değişim için ise önce kendinizi değiştirmelisiniz. Siz insanlara bunu kullanmayın diyip kendiniz kullanırsanız insanlar “bu herif bizle dalga mı geçiyor” diye düşünür ve sizi ciddiye almazlar.

Dünya insanlığının bu acınası hâli ve bir avuç insanın tüm dünyayı yönetmesi insanların fikirsiz, omurgasız ve davasız oluşlarından. Eğer bir şeyi dava edinirseniz hiç kimse sizin üzerinizde söz söyleme hakkı kazanacak kadar güçlü olamaz.