İlginç bir cızırtı sorunu

Cümleten Selamun Aleyküm yine bir sorunla meşgul ediyorum forumu ama enteresan bir sorun. Bilgisayarıma pardus 21’i yeni kurdum. Henüz pek birşey yüklemiş de sayılmam. Youtube’dan video izlerken hiç sorunsuz izliyorum. Bilgisayardan film izlerken falan da sorun yok. Ama mozilla da bir sekmede youtube açıkken başka bir sekmede hepsiburada’ya girdiğimde bilgisayar sapıtıyor ve cızırdamaya başlıyor. Bilgisayarı kapatıp açmadan da düzelmiyor. Yani hepsiburadanın ya da youtubenin olduğu sekmeyi kapatmam da yetmiyor. Bir kere cızırdamaya başladı mı kapatıp açmam gerekiyor. Sorunum sürekli olmadığı için donanımsal değildir sanırım ama sürücü kaynaklı da olabilir. Bu sorun için yapabileceğim birşey var mı acaba?

1 Beğeni

Ubuntu ile Debaian 'ı ortak temeli kabul eden Linux Mint işletim sistemini(dağıtımını) kullanan biri de aynı sorunu yaşamış. İşte olay şurada yazılmış.

Orada sorunun harddisk ile alakalı olduğu söylenmiş. Ama sizin yaptığınız işlerde dosyaya kayıt yapmadığınız için harddisk kullanılmamış oluyor yani bu sorunun kaynağını RAM bellek ile alakadar buluyorum.

Öncelikle sistemdeki kurulu süsrücülerinizin sisteminize ne kadar bağlı olduklarını sorgulayalım:

sudo dmesg

Komutun çıktısının tamamını okumamız gereksiz olacağı için komutun çıktısında kırmızı renkli gösterilen yerleri burada paylaşınız. Çünkü kırmızı renkli yazılar hatalı ya da uyumsuz işlemlerin var olduklarını anlatır. Sonuçlarınızı bizimle de paylaşınız.
Orada Kırmızı renkli hatalar uyumsuzluğu gösterirken sarı renki hatalar da kurulu sürücünün düzgün çalışmadığı ile ilgili biligiler verir.

Çıktınızı şöyle bir şekilde paylaşın:

Kırmızılar:

Sarılar:

Böylece bilgisayarınızı daha iyi anlayağız.

1 Beğeni

bu virbr0 yazısında olduğu gibi bir kırmızıya yakın bir renk diyorsanız eğer her taraf kırmızı çıktı ama kastınız o değilse onun dışında kırmızı ya da sarı bir renk yok

Hayır böyle olan var mı diye sordum:

Bakın benimkinde enable yani etkinleştirildi yazan yer false yani yanlış görünüyor; bu da etkinlştirilmedi anlamına geliyor. Bu mesajlar genellikle kırmızı renk ile renklendirilmişler.

Ayrıca da sarı renkli kodda da driver ve error hatası var yani sürücü kurulumu hatalı anlamınageliyor. Sizde de böyle bir mesaj var mı diye bir de ayrıntılı olarak şu komutunu girin bu komut sadece sarı ve kırmızı renkli uyarılı gösterecektir. Ekran fotoğrafını çekip gönderin. Yazdığım komutlar bilgisayrınızdaki tüm sürücü hatalarını listeliyor. Belli bir donanıma yönelik değil; tüm donanımın sorunlarını anlamaya çalışıyoruz:

sudo dmesg --level=err,warn

Eğer çıktınızda bir değişiklik yoksa tüm çıktınızı uçbirim pencerenizdeki düzenle > tümünü seç > kopyala komutları ile kopyalamış olursunuz daha sonra da buya onları ``` kopyalanan_çıktı ``` olarak yapıştıtın ya da hatta daha basitçe buraya yazı yazarken yukarıdaki </> düğmesine basın ve açılan yere çıktınızı yapıştırıp bize gösterin.

Not: Bu dmesg komutlarının parametrelerini isleyen.net 'ten öğrendiklerimi kopyalayınca öğrendim.

1 Beğeni

Gösterdiğiniz şekilde hiçbir kırmızı ya da sarı uyarı yok.

Bir de donanımsal olsa sürekli yapması gerekmez mi? mozillada istediğim kadar sekme açayım sorun olmuyor ama hepsiburadaya girdiğimde sapıtıyor olay sadece hepsiburadaya girince oluyor değişik bir şekilde

Bir de bu cızırtının kaynağı hoparlörünüzden mi geliyor? Eğer hoparlörünüzden geliyorsa lütfen bildirin başka çözümleri öğrenelim.

Sisteminizi dönüştürmeden önce Şu sitedeki yazılanlar da sorununuzu tanımlıyor mu diye Google Translate 'in Türkçe’ye çevirdiği bağlanıyı da paylaştım.

2 Beğeni
[    0.000000] secureboot: Secure boot could not be determined (mode 0)
[    0.032000] tsc: Unable to calibrate against PIT
[    1.063439] pci 0000:00:00.2: can't derive routing for PCI INT A
[    1.063440] pci 0000:00:00.2: PCI INT A: not connected
[    1.245004] acpi PNP0C14:01: duplicate WMI GUID 05901221-D566-11D1-B2F0-00A0C9062910 (first instance was on PNP0C14:00)
[    1.266530] nvme nvme0: missing or invalid SUBNQN field.
[    3.901516] systemd[1]: /lib/systemd/system/plymouth-start.service:16: Unit configured to use KillMode=none. This is unsafe, as it disables systemd's process lifecycle management for the service. Please update your service to use a safer KillMode=, such as 'mixed' or 'control-group'. Support for KillMode=none is deprecated and will eventually be removed.
[   86.751239] kauditd_printk_skb: 16 callbacks suppressed
[ 5151.880507] kauditd_printk_skb: 5 callbacks suppressed
[14345.958841] kauditd_printk_skb: 4 callbacks suppressed

Şu anda çıktınızı inceliyorum.

1-

secureboot Bilgisayarınızın başlatması güvenli başlatma olarak tanımlanmamış (mode 0) işareti ile ifade ediliyor.

2 -

tsc (Time stamp Counter - Zaman Pulu Sayacı) : Detaylı bilgi İngilizce dilinde [şurada] yazıyor. Yani işlemcinizdeki tsc işlevinin kalibrasyonu(bir kılavuz refensına dayalı olarak düzenleme ypamak) yapılamadı diye anlıyorum. Şurada ise bazı AMD Ryzen işlemcilerde bu tsc kalibrasyonun yapılması için bir düzenleme yapılıyor ama bunu anlamak ileri seviyede programcılık bilgisi gerektrir ki buna benim bilgim yetmiyor. Ama genel çözüm önerileri olarak kernel güncellemesi yönünde birleşiyor. Eğer bir kernel güncellemesi yapacaksanız, önemli dosyalarınızı bilgisayardan başka bir yere yedekleyin çünkü her şey silinebir.

3-

pci ise bağlı bulunan donanımların işlemci çekirdekleri ile haberleşmesini anlatıyor. Bu sorunun da yine kernele(GNU/Linux işletim sistemi çekirdeği sürümü) güncelleme yapılması ile ilgisi olduğunu tahmin ediyorum ama dediğim gibi emin değilim. Aynı hata yine AMD Ryzen işlemci ile ilgili olarak şurada önceden paylaşılmış.
Şu sitede ise aynı sorulan soruya cevap olarak “bu normaldir” denmek istenmiş.

Ancak şurada ise Bilgisayarınızın BIOS 'unu güncelleyin yazıyor. BIOS güncellemek ile kernel güncellemek aynı anlamlara gelir gibi olsa da bilgisayarınızınmodel numarsaına göre aratarak BIOS güncellemesi ile ilgili internette daha çok kaynak bulabilirsiniz.

4-

nvme nvme0: missing or invalid SUBNQN field.

Onun hakkında da “normaldir” yazıyor.
5-

systemd[1]: /lib/systemd/system/plymouth-start.service:16: Unit configured to use KillMode=none. This is unsafe, as it disables systemd’s

Şu [siteye] göre
“Hiçbir şey yapmak zorunda değilsin. Bu mesaj, plymouth geliştiricileri ve/veya Debian’daki plymouth geliştiricileri içindir. Bu düzeltilmiş gibi görünüyor, ancak düzeltme henüz Debian’a geçmedi.” yazıyor. Yani bu durum da normal.

6-

kauditd_printk_skb: 16 callbacks suppressed
kauditd_printk_skb: 5 callbacks suppressed
kauditd_printk_skb: 4 callbacks suppressed

Şu siteye göre:
“Aynı şeyi dmesg ile oynarken de gördüm. Belgeler seyrek, ancak bunun bir sorun olmadığını gösteren bu web sayfasını bulmayı başardım. Açıkça, sadece çekirdeğin hız sınırlayıcı mesajlar olduğu anlamına gelir.” yazıyor.

Son olarak şu siteye göre ise:
"Linux bu mekanizmayı günlük olaylarının istenmeyen posta göndermesini azaltmak için kullanır ve hizmet reddi saldırısı olasılığını azaltır.

Mevcut değerlerini kontrol etmek için şunu kullanın:

sudo sysctl -a | grep net.core.message_

Bunları değiştirmek için :

sudo sysctl -w net.core.message_cost=0

komutlarını kullanın." yazıyor.

////////////////////////////////////////////////////////////////// :grinning:

Benim Bunlardan Anladığım Sonuç:

Kernelinizi güncelleyin diyor ama kernel güncellemenin çok riskli bir işlem olduğunu hatırlıyorum. Forumumuzda kernel güncellemek başığı altında bir gönderi vardı. Ancak bence son kullanıcıya göre daha basit olan bilgisayarınızın marka modeline göre üretici sayfasına girin ve oradan güncel BIOS sürümünü indirin eğer Debian temelli sistemler için kurulumu nasıl yapacağınızı anlatan sistemler varsa Pardus ortamında da güncellemeyi yapabilirsiniz. Aksi takdirde eğer talimatlar Windows işletim sistemine göre yapıldıysa bilgisayarınıza windows kurup, BIOS sürümünü güncelleyip tekrar Pardus 'a dönebilirsiniz.

Örneğin benim bilgisayarıma BIOS güncellemesi yapmam için bilgisayarımın marka modeli: ACER 5742G
BIOS diye internette aratırsam ilk önce ACER 'in Ürün Destek Sayfası karşıma çıkıyor ve oradan gereken talimatları uygulayabiliyorum.

1 Beğeni

Bu kadar ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. En kısa zamanda bios güncelleme ile ilgilenmeye çalışacağım inşaAllah. Çok sağolun.

2 Beğeni

Sizden de Allah razı olsun. Umarım sorun düzelir.

2 Beğeni

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.