Işlemci tekelinin kırılması

Son zamanlarda yaşanan ABD-ÇİN savaşında Huawei ye gelen kısıtlamalar acaba bir gün bizim de başımıza gelebilir mi, Open Source işlemci olan Risc-V için ülkemizde çalışmalar yapılıyor mu. Risc-v işlemcili tek kart bilgisayar üretimi yapabilecek seviye ülke olarak gelmek zorundayız. Pardus, Risc-v mimarisine hazır bulundurulmalı diye düşünüyorum.

1 Beğeni

Aselsan galiba Risc-v projesinin sponsorlarından biri öle yazılar okumuştum daha önce ne kadar doğru bilinmez. Keşke bu işlere biri bize ambargo uygulamadan girmeyi akıl edebilse yöneticiler. Belkide askeri projelerde kullanılıyordur bizim haberimz yoktur :slight_smile:

3 Beğeni

Türkiye’de işlemci üretimi yok bildiğim sadece 2 tane işlemci numune olarak yapıldı fakat seri üretime geçmedi. birisi TÜRK İŞ 17
https://yandex.com.tr/gorsel/search?pos=0&img_url=https%3A%2F%2Ftechnotoday.com.tr%2Fwp-content%2Fuploads%2Feski%2FPost%2FPostDosyalar%2Fimage%2FHaber%2F2334.jpg&text=türk+işlemcisi&rpt=simage
https://yandex.com.tr/gorsel/search?pos=0&img_url=https%3A%2F%2Fwww.chip.com.tr%2Fimages%2Fcontent%2F20071124060738%2Fturkiye-islemcisini-tasarliyor-yarismasi.jpg&text=türkiye+işlemcisini+tasarlıyor&rpt=simage

3 Beğeni

Seri üretimi illaki Türkiye’de yapılacak diye bir şart yok, hacimli üretimler kendini kanıtlamış olan yonga üreticilerine yaptırılabilir. burada önemli olan tüm haklarının Türkiye’ye ait olması ve daha önemlisi yazılım olarak buna hazır olmamız.

3 Beğeni
5 Beğeni


https://www.chip.com.tr › Haberler

Hocam daha önce bu tip boşbeleş haberler çok yapıldı. Çoğu ciddiyetten uzak goygoycu haberdi. Yukarda bıraktığım linkte 2007’de yapılacağı filan söyleniyordu. Yıl olmuş 2019 :slight_smile: Hatta ve hatta liseli gencin tek başına işlemci ürettiğini söyleyen haber kanalları bile var :slight_smile:


https://www.webtekno.com/liseli-genclerin-urettigi-yerli-ve-milli-anakart-meger-aliex…

Haber kanallarına itibar etmeyin bu konularda pek. Zira bu haberci arkadaşları zıpır bir liseli bile kandırabiliyor :slight_smile:
Ama birgün bir arkadaş yapar ve satışa sunarsa ben de vatandaş olarak satın alır kullanırım. İnşallah bu konuları düşünen birileri vardır!

3 Beğeni

Yalnız benim attığım haber iddia veya asparagas haber değil. Çakıl adında işlemci yapılmış ve askeri alanda kulanılıyor. Bunu söyleyen de sıradan bir insan değil, devletin bakanı. Ancak bize yansıyacak şekilde çok çekirdekli,mobil cihazlarda kullanılması için çalışmalar devam ediyor. Projede de TÜBİTAK var. Eğer forumda yetkili ağızdan bir açıklama yapılırsa daha sağlıklı bilgi sahibi oluruz. Ancak forumun ilgi alanın pardus işletim sistemi olduğuna dikkat çekmek isterim :slight_smile:

2 Beğeni

Nebil bey kardeşim konuyla ilgili ilk mesajımda askeri alanda kullanılma ihtimaline değindim. Bu işlemci konusunda çok fazla spekülasyan,yalan haber ve uzman olmayan kişilerden kaynaklı yanlış bilgi var ki doğru bilgi bulmak zor. Zaten ortada son kullanıcı için bir ürün olsa hepimizin haberi olur.

Ayrıca sizin verdiğiniz bilginin yanlış olduğunu söylemedim çakıl projesinden elbette haberim var. Bu proje hakkında temennim umarım başarılı olur. Daha önce masaüstü işlemci üretiminde neden intel ve amd var araştırdığım için bu işin kolay bir şey olmadığını biliyorum. Ciddi mühendislik ve maddi kaynak istiyor. Bunları halletseniz bile ya patent hakkı olan bir şirketten üretim izni alacaksınız yada sıfırdan yeni bir mimari tasarlayacaksınızki bu da zor iş.

Son olarak milli bir işlemciye sahip olmak hepimizi gururlandırır. Devletin desteğiyle olur umarım :slight_smile:

3 Beğeni

bir işlemciyi prototip üretmekle her şey bitmiyor ası olan bu prototipi seri üretime geçirmek bu olmadan hiç bir anlam ifade etmez.Mutlaka seri üretim şart.Türkiye’de üretilmiş onlarca otomobil prototipi mevcut ama seri üretim ve patent meselesi her şeyi kilitliyor.

1 Beğeni

Bu konu son cevaptan 25 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.

RiscV altında Gömülü Linux Kuruluşu

http://ucanlinux.com/wp-content/uploads/riscv_ucanlinux.pdf