İşletim sistemi yazmak çok karmaşık ve zor bir iş. Ülkemizin gerçekten görselliği hak eden bir işletim sistemine ihtiyacı var. Aşağıdaki linkte verilen çalışmalar gibi güzel çalışmalar yapılabiliyor. Kod yapısı işletim sistemi alt yapısına taşınarak yeniden yazılıp faydalanılabilinir. Bekli birine katkısı olur diye buraya ekleme ihtiyacı hissettim.
Temayı çok beğendim. Harika yapmış adam.
Aynen harika bir tema.
Merhaba,
Yukarıda bağlantısı verilen GitHub projesi tarafımdan doğrudan incelenmiştir. Proje, görünüşte “Windows 12 görsel benzetimi” gibi sunulsa da, zararlı davranışlar içeren JavaScript kodları barındırmaktadır.
Tespit edilen güvenlik riskleri:
mousemove
,keydown
,blur
gibi olaylar üzerinden kullanıcı etkileşimlerini izlemeye yönelik yapılar,fetch()
ile kullanıcı verilerini dış adreslere iletebilecek ağ çağrıları,eval()
ve benzeri işlevlerle obfuscation (şifrelenmiş/gizlenmiş) komut çalıştırma girişimleri,- DOM üzerinde iframe açarak kullanıcı arayüzü üzerinde kontrol manipülasyonu yapan kod blokları bulunmuştur.
Bu yapılar özellikle yeni kullanıcıları hedef alabilecek, kötü niyetli sayfalarla benzer davranışlar gösteren ciddi güvenlik riskleri taşımaktadır.
Teknik Not:
Proje gerçek bir işletim sistemi değildir. HTML, CSS ve JavaScript ile hazırlanmış görsel bir temsilden ibarettir. Donanım erişimi, çekirdek düzeyinde yönetim ya da işletim sistemi altyapısına dair hiçbir teknik temel içermemektedir.
Bu tür içeriklerin “katkı” gibi sunulması, kullanıcıları yanıltmakta ve platform güvenliğini tehdit etmektedir.
Lütfen benzer içerikleri paylaşmadan önce teknik inceleme yapılmasına dikkat edelim.
Saygılarımla,
Mustafa Koca