Java Archive Downloads - Java SE 8 sitesinden istediğiniz sürümün Linux 64 bit jre sürümünün tar.gz uzantılı dosyasını indirin. Örnekte 8u202 olarak gösterilmiştir. Siz komutlarda indirdiğiniz sürümün dizinlerini düzenleyerek uygulayınız.
İndirilen arşiv dosyasını sağ tık - Buraya Aç komutu ile açın ve bulunduğu dizinde uç birim açarak aşağıdaki komutları uygulayın.
Dosyayı kaydedip kapatın.
.
İndirdiğiniz jnlp dosyası üzerinde sağ tık - Birlikte Aç - Öntanımlı Uygulama Belirle seçeneğini seçin.
Listedeki javaws ismini seçip Aç butonan basın.
java.com üzerinden Linux x64 yazan sürümü indirin.
Dosya isminde herhangi bir değişiklik yapmayın. Bu kısım önemli. java-package paketini kurduktan sonra make-jpkg komutuna parametre olarak indirdiğiniz dosyayı gösterin. Örnek komut: make-jpkg jre-8u391-linux-x64.tar.gz
Çıkan soruları onaylayın. İşlem sonunda deb paketi oluşacak. Paketi yükleyin.
Java’yı sistemde düzgün bir şekilde çalıştırabilmek için default-jre paketini yüklemeniz gerekmekte.
Bu paket yüklendikten sonra yetkili kullanıcı(root) ile ya da komutun başına sudo komutunu ekleyerek(sudo yetkisine sahip bir kullanıcı gerekmekte) şu komutu çalıştırın. update-java-alternatives --set oracle-java8-jre-amd64
Sisteminize Oracle Java 8 kurulmuş ve öntanımlı hâle getirilmiş olur.
JNLP dosyalarını da çalıştırabilmek için icedtea-netx paketini yükleyip update-java-alternatives --set oracle-java8-jre-amd64 komutunu tekrar çalıştırın.
Eğer müsaitseniz sorunu tam olarak teşhis etmek için uzak masaüstü bağlantısı ile bağlanıp bakabilirim. Telegram’da @oktay454 diye aradığınızda ulaşabilirsiniz.
Uyap veya linuxla alakası yok üstad. Ben Linux Mint, Ubuntu, Mx Linux veya baska distrolarıyla uyapa cok rahat ve hızlı şekilde giriyorum. Fakat maalesef yerli ve milli yazılımımızda giremiyorum. Eskiden cok güzel e imza vs kullanabilirken yeni sürümde neden kullanamıyorum? Birde kamu kurumlarına hitap ettiğini söylüyor Pardus. Maalesef e imza çalışmayan kamu kurumlarına hitap eden, Amerika Linux tabanlı yerli ve milli işletim sistemimiz var. Ve en cok kızdığım 4 defa bilgisayarıma format atmak zorunda kaldım. Çocuk gibi oynatıyorlar.
Salih bey, başlıklarınızı okuyarak takip ediyorum. Sorununuzu çözememenize üzüldüm. Bu gibi başka başka sorunlar da var. Eminim Pardus ekibi bunları not alıp üzerlerinde çalışıyordur. Evet, bu son sürüm Pardusta sorunlar çok. Ama daha sıfır sürümdeyiz. Bir sonraki güncellemelerle sorunları düzeltme ihtimalleri var. Umarım sorunları çözerler, zira benim de bu kadar sorun çıkmasına canım sıkılıyor. Bu sebeplerle hala 21.5 sürümdeyim. İsterseniz/eğer sorunsuzsa 21.5 sürümde kalın. Daha yıllarca desteği var.
Salih Bey sorununuzun çözülememiş olması ilginç ve üzücü. Ancak şunu belirtmek isterim şuan günümüzde birçok bilgisayar markası var ve kullanılan donanımlar farklı dolayısı ile gerek yazılımlar gerek işletim sistemleri bazen hiç hesap edemediğiniz şekilde bazı bilgisayar modellerinde hata verebiliyor ve bu hataları çözebilmek bazen kolay olmayabiliyor. Çünkü yazılım işinde ve özellikle büyük projeler üzerinde çalışıyorsanız bazen hataları yakalamak ve çözmek zaman alabiliyor. Buna bir örnek vermek gerekirse Windows’ta 4 ay önce rapor edilen bir sıfır gün açığı daha geçen günlerde kapatıldı. Yani 4 aydır bilinen bir güvenlik açığı çözülemedi ki Windows binlerce çalışanı olan ve dünya genelinde %80 kullanılan bir işletim sistemi. Bu yüzden eleştirilerimizde biraz daha nazik ve sabırlı olmalıyız bence.
Amerika Linux tabanlı yerli ve milli işletim sistemi demişsiniz. Linux açık kaynaklı ve GNU Genel Kamu Lisansına sahiptir. Yani bir kamu malıdır ki siz adalet alanında çalışıyorsunuz bu konuları bizden daha iyi bilirsiniz. Bir ürünün size ait olması için onu baştan tamamen üretmenize gerek yok. Var olan hazır bir çekirdek varken ve bu genel olarak kamuya ait iken siz bu çekirdeği alıp değişikler yaparak, eksikliklerini gidererek veya daha iyi geliştirerek kullanabilirsiniz ve sizin elinizde çıkan son ürün size ait olur. Mesela yine bir örnek vermek gerekirse MacOS Apple markasına ait bir işletim sistemidir. Ancak Linux tabanlıdır. Ama günümüzde kimse Apple firmasına MacOS sizin değildir diyemez. Çok daha farklı bir örnek vereyim bilgisayarlar ikilik sayı sistemi ile çalışır. Günümüzde tüm klasik bilgisayarlar bu sistemle çalışır ki ikili sayı sistemini bulan bir Alman’dır. Tutupta o zaman tüm bilgisayarlar Almanlara ait diyebilir miyiz?
Biraz uzun yazdım kusura bakmayın. Sadece bir şeyi eleştirirken iğneleyici bir dil kullanmak kimseye fayda getirmez. Eleştiri tam tersi yapıcı olmalı. Benim şahsi fikrim böyle açıkçası. Eğer sürçülisan ettiysem affola. En kısa sürede sorununuzun çözülmesi dileğiyle…
Üstad ben eleştirmiyorum. Ben avukatım ve bizim işimiz için bilgisayar çok önemli. Ben iki günlük Pardus kullanıcısı değilim ki. Eski sürümleri bile kullandım. Pardusu 17.5 den beri kullanıyorum. Her sürümde daha kötüye gidiyor. Kendimizi kandırıyoruz. Allah aşkına e imzanın çalışmadığı bir yazılımı kamu da nasıl kullanacaksınız. Bir mahkemede evrakı nasıl imzalayıp uyapa koyacaksınız. Hiçbir kamu kurumuda kullanamaz artık herşey e-imzalı, ıslak imza kullanılmıyor.
Ben Pardus u değil, yetkilileri eleştiriyorum. Defalarca java sorunu çözüldü deniyor. Bizde inanıyoruz ve bilgisayarımıza format atarak uyguluyoruz. Herzaman hüsran. 4 defa bir bilgisarayara boşuna format attırılır mı?. Zaten ben artık Pardus kullanamıyorum. Benim bilgisayarımda java ve e imza olmak zorunda.
Bence siz biraz daha forumu okuyun olayın vehametini görün. İnsanlar devamlı sorun yaşıyor ve hiçbir çözüm yok. Bu sorunlar kamu kurumlarında çalışan insanları etkiliyor. Bu kadar basit mi bu iş? Pardus eskiden mükemmel bir sistemdi. Maalesef yetkililer bu sistemi mahvetti. Artık eleştiriye açık olun. Sorunlar çok büyük. Böyle giderse kraldan çok kralcılar sayesinde bu sistemi kaybederiz. Benim çevremde pardus kullanan İstanbul Barosunda avukatlar grubu en az 10 kişi bu programı bıraktı. Hepsi linux mint vs programlar kullanıyor ve daha önceden geçmedikleri için çok pişman olduklarını söylüyorlar. İstanbul Barosuna, baro odalarında Pardus kullanılsın diye teklif verdim. Kabul etmediler. Çünkü adamlar haklı java sorunlu e-imza çalışmıyor. Bende biraz fazla yazdım. Çünkü bu programın sorunları çok.
Ülkedeki Pardus’a ve diğer sistemlere bakış açısının iki zıt kutup olmasından sıkılmış biri olarak birkaç soru sormak istiyorum:
Windows’u geliştiren Microsoft ve macOS’i geliştiren Apple, kamu kurumlarında e-imza veya uyap editör çalışsın diye herhangi bir efor sarf ediyor mu? Hayır. Kendi geliştirdiği yazılımı Windows veya macOS’te düzgün çalıştırmak o yazılımı geliştirenin mi yoksa Windows veya macOS’in sorumluluğu mu?
Ben de bir geliştiriciyim, Pardus ve Windows dahil pek çok sisteme yazılım geliştirdim. Mesela benim yazdığım bir yazılım bilgisayarda çalışıyor fakat örneğin RaspberryPi’de çalışmıyorsa bu RaspberryPi’ın sorunu mu yoksa benim RaspberryPi için yazılımımı en uyumlu olacak şekilde paketlememem mi?
UYAP veya başka bir yazılım, Ubuntu veya Mint’te çalışmasa ve Pardus’ta çalışsa, bu Ubuntu veya Mint’in bozukluğu mu yoksa bu yazılımı geliştirenin programını Pardus öncelikli tasarlayıp diğer sistemleri dikkate almadan geliştirmesi mi?
Peki,
Neden Pardus’ta çalışacak tüm uygulamalar, sürücüler ve yazılımları Pardus ekibi düzeltmeli, yapmalı, yazmalı gibi bir algı var?
Örneğin Pardus Hakkında, Pardus USB Formatlayıcı, Pardus Mağaza gibi uygulamaların kritik hatalarla çalışmama gibi bir durumu oluyor mu? Pardus USB Formatlayıcı Pardus 23’e kurulamıyor çalışmıyor gibi bir başlık gördük mü? Görmedik. Neden? Çünkü Pardus’ta çalışacak şekilde programı yazıyoruz. Gelip bir windows öncelikli yazılmış uygulamayı Pardus’ta çalıştırmaya çalışmıyoruz. Yani Pardus için yazılmış bir uygulama çalıştırıyoruz.
Bir yazılım geliştirici, hayatında Visual Studio veya Eclipse’ten çıkmamışsa, orada da hazır bulunan “Run” tuşu yok olsa programı nasıl derleyeceğini bilmiyor bir haldeyse, suçu bir işletim sisteminde aramak mı, yoksa bu geliştiriciyi doğru yeteneklerle eğitmek ve o işletim sistemine uygun hareket etmesi(tıpkı diğer sisteme yaparken dikkat ettiği gibi) gerektiğini mi öğretmek?
Pardus sürekli gelişiyor ve elbette sorunlar olacak, yine tıpkı diğer sistemlerin de sürekli sorun çıkarması ve güncelleme alması gibi. Fakat bizim bakış açımız ve herhalde alışkanlığımızdan kaynaklı olsa gerek, diğerlerinin sorunlarını kabullenip ona göre hareket ederken Pardus’un ise tamamen kafamızdaki düşündüğümüz işletim sistemi profiline uymasını bekliyoruz. Şuan Pardus’ta uzaya çıkacak yazılımı geliştirebilirsiniz. Otonom sürüş, yapay zeka, yüksek performanslı makineler, vs. vs. Hiçbiri için bir engel yok. İğneyi başkasına, çuvaldızı kendimize. Bilmiyorsak öğreneceğiz. Neden benim bildiğim gibi değil bu da demeyeceğiz.
Üstad öncelikle uyap ve e imza windowsta ve macos da cok iyi çalışıyor. O yüzden ben İstanbul Barosunda Pardus kullanılmasını istediğimde kabul edilmedi. Ben çok kısa özet şekilde konuşacam Pardus kamu kurumlarına yönelik biliyorsunuz. Kamu kurumlarında e-imza olmazsa olmaz. Bizim işimizde e imza hayati mesele. Pardus 21.5 de çok güzel e imza çalışıyor. Ben ona birsey demiyorum. Başka bir yazılımdan bahsetmiyorum. PARDUS 21.5 DE ÇOK GÜZEL E İMZA ÇALIŞIYOR. Ayrıca ben yıllardır Pardus kullanan insanım. Benim sorunum sitemle değil. Benim sorunum yetkililerle. Yetkili birisi çıkıyor Pardus 23.0 da e imza sorunu çözüldü diyor. Fakat çözülmüyor. Bilgisayarıma 4 defa format attım. Bundan dolayı çevremde birçok kişi Pardusu kullanmayı bıraktı.
Ve son sürümde şunu gördüm. Her sürümde daha çok sorun çıkıyor ve çözüm üretilmiyor. Diğer sistemlerde adamlar sorunu buluyor hemen çözüm üretiyor. Kaç ay oldu. Biz Pardus 23 de e imza kullanılamıyor. Bu sorunu yine biz kullananlar araştırarak buluyoruz. Dün gece bende çözümü kurcalayarak buldum. Biz bilgisayar mühendisi değiliz. Yazılımcı değiliz. Ben sadece düzgün çalışan, stabil, işimi yapabileceğim bir sistem istiyorum. Bunu neden anlamıyorsunuz
Zamanında Windows 7’de çalışıp 8’de çalışmayan, 8 de çalışıp 10’da hata veren, 10’da açılıp 11’de hiç açılmayan bilgisayarlar olduğu tecrübe edilmiş bir şey. Sırf bu yüzden yıllardır eski windows sürümünde kalan bilgisayarlar vardı.
Pardus 23 sürümünde de 21’e kıyasla pek çok paket, kütüphane ve kernel yenilendi. Dolayısıyla uygulamanın çalıştığı ve bağımlı olabileceği kütüphaneler ve sair şeyler de güncellendi. Bu durumda aynı uygulamanın iki sürümde de stabil çalışması veya ikisine ayrı .deb paketi sağlaması o uygulamanın geliştiricilerinin sorumluluğunda.
İşletim sistemi gayet stabil ve taş gibi çalışıyor. Birçok dağıtım denemiş biri olarak Pardus 23’ü ana linux dağıtımım olarak kullanmakta hiçbir sorun görmüyorum çünkü bilgisayarıma ileride format atma ihtiyacım olmayacağı net. Uyap veya başka bir uygulama çalışmıyor diye işletim sistemi stabil değil demek değildir. Bu yazılımları, geliştiricileri entegre etmemiştir daha bu kadar basit mesele.
Dolayısıyla Pardus’a kızmak yerine uyap geliştiricilerinin bir iletişim yeri varsa “bunu niye Pardus 23’te düzgün çalışacak şekilde hazırlamadınız?” Diye onlara kızabilirsiniz. Bu uygulamaları Pardus ekibi geliştirmiyor.
Üstad siz benim yazdığımı anlamadınız herhalde. Ben soruna çare bulduk diyorlar fakat herhangi bir çözüm olmamış. Benim kızdığım 4 kere bilgisayarıma boşuna format atmak. Artık bu saatten sonra kimseden beklentim yok zaten üstad. Ben kendim çözdüm sorunu zaten çalışıyor e imza. Benim bu saatten sonra Pardus yetkililerinden beklentim olmaz. Birsey de bu forumda sormam. Bu forumda da ben paylaştım çözümü. Vatandaş özgürce işini gücünü yapsın.