Jule, sistem programlama odaklanan yepyeni bir dildir. Amacı güvenli programlama, bellek güvenliği, tanımsız davranış olmaması ve hızlı olmasıdır. Aynı zamanda C/C++ ile iyi bir uyum sağlar, bu da mevcut C/C++ kodlarıyla Jule kodlarını entegre etmeyi kolaylaştırır.
Jule, basitlik, kolay bakım yapılabilirlik, hız, performans, güvenlik, verimlilik ve C/C++ ile birlikte çalışabilirlik gibi temel özelliklere odaklanır. Bellek yönetimi için referans sayımı kullanır, bu da bellekle ilgili sorunların önüne geçmeyi sağlar.
Eğer daha önce başka bir programlama dili kullandıysanız, Jule’un sözdizimi sizin için tanıdık gelecektir. Okunabilir ve sadedir. C++'a benzer özellikler taşıdığı için, popüler derleyicilerle uyumlu çalışabilir, önyüklenmiş derleyici sayesinde Jule kendi kendini derleyebilir. Dilin bu seviyeye gelmesi, olgunlaştığını gösterir. Ayrıca, lexer, parser ve ast gibi derleyici bileşenleri standart kütüphanenin bir parçası olarak sunulur.
// Jule içeriside Hello World yazımı
fn main() {
outln("Hello, world")
}
Jule’ün standart kütüphanesi halen geliştirme aşamasındadır, ancak şu an için unicode, vektör, dosya sistemi, matematik ve string dönüşümleri gibi yaygın paketleri kullanabilirsiniz.
Jule, C++ API’ye sahiptir, bu sayede Jule ile yazılmış yazılımlar oluşturmanın yanı sıra Jule çalışma zamanını ve C++ bileşenlerini bağımsız projelerde de kullanabilirsiniz. Örneğin, Jule’ün referans sayımını kullandığı sınıfı, kendi bağımsız C++ projenizde bir kütüphane olarak kullanabilirsiniz.
Ek olarak sizlere çapraz platform desteği sunulur, böylece platforma özel kodlar yazmanızı kolaylaştırır ve dosya silme gibi standart kütüphane işlevlerini çapraz platformda uygular. Windows, Linux ve Darwin işletim sistemlerini, ARM64, AMD64 ve Intel 386 mimarilerini destekler ve kodunuzu farklı sistemlerde derlemek için çapraz aktarım desteği sağlar.
Jule, aktif bir şekilde desteklenir ve bakımı yapılır. Geliştiriciler için detaylı bir el kitabı mevcuttur ve Discord sunucusunda büyüyen bir topluluk bulunmaktadır. Bu sayede kullanıcılar sorularını sorabilir, görüşlerini paylaşabilir ve dilin gelişimine katkıda bulunabilirler.