Kaliteli Simülasyon Programı

Selamun aleyküm.
Ücretsiz benzetim programları içerisinde muhtemelen en kaliteli olan Openmodelica programını Pardus 17.4’te aşağıda anlattığım şekilde çalıştırabildim. Program tanıtımında akademik ve endüstriyel kullanım için geliştirildiği yazmakta. Ngspice çekirdekli Qucs-S ile bir alternatif akım uygulamasında (ikinci videodaki devrede) “iteration limit reached” hatası alıyordum. Openmodelica da ise simülasyon yapabiliyorum. Ayrıca, bir düğüme belirli bir an için baktığımda Kirchhoff’un akımlar yasasının da sağlandığını gördüm.

Programı yüklemek için ilk önce şu bağımlılıkları kurunuz. Bunun için Uçbirim Öykünücüsü’nde

sudo apt-get install autoconf automake libtool g++ gfortran clang cmake hwloc

komutunu giriniz. Şifreniz bilgisayarı kurarken oluşturduğunuz yönetici (root) şifrenizdir. Şifreyi girdikten sonra çıkan soruya e harfi ile onay veriniz. Paketler oldukça fazla olduğundan indirilmesi ve kurulması epey zaman alıyor. Sabırla bekleyiniz.

(Depodaki isimleri farklı olduğundan doğrudan kurulamayan derleme ve çalıştırma paketleri: boost clang++ BLAS lpsolve55 libhdf5 Qt5 Qt4 Webkit QtOpenGL Sundials omniORB OpenSceneGraph olup, eğer lazım olursa Synaptic Paket Yöneticisi’nde aratılıp, kurulabilir)

Openmodelica kurulumu için, deb uzantılı paketleri ,

adresinden indiriniz. İndirilenler klasöründe fare işaretçisi indirdiğiniz arşiv dosyası üzerindeyken sağ tıklayıp, “Buraya ayıkla”ya tıklayınız. Oluşan klasöre çift tıklayıp, fare işaretçisi boş bir yerdeyken sağ tıklayıp, “Burada Terminal Aç”a tıklayınız ve

sudo dpkg -i *.deb

komutunu giriniz. Şifrenizi giriniz. Sonra

sudo apt -f install

komutunu giriniz. Çıkan soruya e harfi ile onay veriniz. Paketlerin indirilip, yüklenmesini sabırla bekleyiniz. Bir kez daha

sudo dpkg -i *.deb

komutunu girip, bağımlılık sorunu olup olmadığına bakabilirsiniz.

Programın kullanımı ile ilgili videolar çektim.

Hayırlı çalışmalar dilerim.

4 Beğeni

LTspice programını da bir deneyeyim dedim ve OpenModelica’dan daha iyi elektrik ve elektronik devre simülasyonu yaptığını fark ettim.
LTspice programını kurmak için önce aşağıdaki komutlarla wine kurdum.

sudo dpkg --add-architecture i386

sudo apt-get update

sudo apt-get install wine wine64 wine32:i386

İnternetten exe uzantılı LTspice kurulum dosyasını indirdim.
Wine kurduktan sonra LTspice kurulumunu yaptım. Bunun için, fare işaretçisi LTspiceXVII.exe dosyası üzerindeyken sağ tıklayıp, “Diğer Uygulama ile Aç”a tıkladım. “Özel bir komut kullan”a tıklayıp, açılan kutuya wine yazdım ve “Görüntüle…” düğmesine tıkladım. “wine64”ü seçip, “Aç”a tıkladım. LTspice kurulumunu yaptım.

Programın kullanımı ile ilgili bir video çektim.

Hayırlı çalışmalar dilerim.

1 Beğeni

Pardus 17.4’te Wine kurduktan sonra GNU Octave programının kaybolduğunu gördüm. Octave programını kurmak istediğimde kuramadım.
Bu sorunu ikinci işletim sistemim olan Pardus 5.1’e Wine kurarak aştım. Yapılması gerekenleri paylaşayım.

sudo dpkg --add-architecture i386

sudo apt-get update

sudo apt-get install wine wine64 wine32:i386

Downloads klasöründe (LtspiceXVII.exe dosyası bu dizinde ise) fare işaretçisi boş bir yerdeyken, fareye sağ tıklayıp, Eylemler’den “Uçbirimi Burada Aç”a tıklanır ve

wine LtspiceXVII.exe

komutu girilir. Kurulumlar yapılır.

Başlatıcı>Wine yoluyla LTspice XVII’e tıklanarak program çalıştırılır.

Eğer çalışmazsa,

rm -rf "$HOME/.wine" "$HOME/.wine-new"

WINEARCH=win32 winecfg

komutları denenebilir.

LTspice kullanımı ile ilgili bir video daha çektim.

Hayırlı çalışmalar dilerim.

Selamun aleyküm.
Daha önce LTspice programının daha iyi elektrik ve elektronik devre simülasyonu yaptığını söylemiştim. Ancak, daha önce Openmodelica’da yaptığım bir simülasyonda, benzetim süresini yeterli vermediğimi fark ettim. Yeterli süre verdiğimde, Openmodelica’da da sürekli durum sonucunun doğru olduğunu gördüm. Ayrıca, aşağıda adresini paylaştığım videodaki simülasyonu LTspice programında da yaptım ve LTspice programında saçma bir sonuç alırken, Openmodelica programında doğru sonuç aldım. Sonucun doğruluğunu tam çözüm yaparak (doğal ve zorlanmış çözümlerin toplamını bulup, t=300 ms için bir bobinin akım değerine bakarak) belirledim. Tabi LTspice programını kullanmada da acemi olduğumdan böyle bir durum ortaya çıkmış olabilir.
Sonuç olarak hangi programın daha iyi elektrik ve elektronik devre simülasyonu yaptığını söyleyemeyecek durumdayım.

Hayırlı günler dilerim.

1 Beğeni

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.