Kamu Yazılımları ve Hastanelerin Pardus'a Geçirilmesi Hk

Sağlık Bakanlığı tüm hastaneler/genel sekreterlikler v.b. için öncelikle Pardus uyumlu merkezi bir yazılım yapmalı veya yaptırmalıdır. (Bilgi güvenliğini sağlamak, yazılım ve eğitim maliyetlerini azaltmak, satın alma tercihinde yapılan hataları azaltmak v.b. nedenlerle)

Nasıl ki vergi daireleri ayrı ayrı yazılımlar kullanmıyorsa kamu hastaneleri de ayrı ayrı yazılımlar kullanmamalıdır.

Aynı durum diğer bakanlıklar/kamu kurumlar için de geçerlidir. Tüm yazılım geliştirme/satın alma işlemleri (web site yapımı dahil) merkezi olmalı ve hiçbir zaman il/ilçe müdürlüklerine devredilmemelidir.

Kamu yazılımlarında koordinatör bir kurum olmalıdır. Koordinasyon eksikliği bürokrasiyi çoğaltmaktadır.

Etkin/verimli olmayan/kullanılmayan yazılımların/yöneticilerin neden olduğu bürokrasi konusunda GİB, SGK, TÜİK ve GTB 'den çok sayıda örnek verebilirim.

1 Beğeni

Kesinlikle katılıyorum. Bulunduğum ilçede devlet hastanesi afaki ücret ödeyerek yeni bir sistem kurdurdu. Üstelik her ay yüklü miktarda ödeme yapıyorlar. Keza belediyede de benzer problemler var. İnternet sitesine de gereksiz yere çok para ödendiği halde site düzgün çalışmıyor. :slight_smile: Beni telefon defteri programı yazma için çağırmışlardı belediyeye. MS Office in içindekini gösterip bunu kullanın dedim. :grin:

@Yahya nın da dediği gibi kamuda bu birlik sağlanırsa minimum maliyetle maksimum fayda elde edilebilir.

Bu konuyu toplu halde BİMER’e mi yazsak?

2 Beğeni

Sağlık bakanlığı genelde işlerini oracle java destekli browser üzerinden yaptığı için temel anlamda Pardus’a geçmelerinde çok fazla bir engel yok ama bakanlığın asıl yanlışı EBYS gibi uygulamalara geçerken alt yapıyı windows tabanlı olarak düşündüğü için linux sürümlerinde sorun çıkarıyor. Bakanlık gerçekten Pardus’a geçmek istiyorsa benzeri hataları yapmamalı.

1 Beğeni

Gemlik Devlet Hastanesinde otomasyon sorumlusuyum. Yaklaşık 50’yi aşkın Pardus işletim sistemli makinemiz var. EBYS yazılımını web kullanalım dedik, stabil çalışmıyor. İdari bilgisayarlar hala Win mecburiyetinde.
Bunun dışında Pardus’tan kaynaklanan sıkıntılarımızda var. Mesela yoğun çalışan polikliniklerimizde kernel çok fazla şişiyor. Belli bir süre sonra makineyi yeniden başlatmak gerekiyor, bunun yanında donanımı da (PS2 ve USB) devre dışı bırakıyor. O kadar büyük bir şevk ile geçiş aşamasını destekliyorum ki, ama bu sorunlar çıkınca da Windows’u aramıyor değilim.

1 Beğeni

EBYS için .Net Framework, silverlight gibi windows gerektiren bağımlılıklar var. Uygulama geliştiricileri maalesef sadece windows platformunu düşündüğü için bu tip sorunlar her zaman çıkıyor,

2 Beğeni

Kamuda iş odaklı görev alanları ile alakalı sınırlandırma olmalı. Sabah mesaiye giden eleman bir sürü java ve flash pluginin çalıştığı haber sitelerini turlama şansı olmamalı. Pek çok kamu kurumu özellikle sosyal medyayı kısıtlıyor ama mesela ÇKYS ve EBYS dışında tarayıcı ile hiç bir işi olmayanın makinasında istese bile kişisel hiç bir dolaşım hakkı olmamalı.
Bu şekilde hem genelliği 1 GB ram ile sınırlı makina yavaşlamaz hem de veri kaybı çok daha az ve hızlı olur ki dolayısı ile verimlilik artar.

1 Beğeni

Size bu konuda hak veriyorum, bunun için Sağlık Bakanlığı’nın VPN’ine geçiş yapıldı. Sosyal medya ve diğer içerikler engelli. Bu gayet yerinde bir karar. Fakat örnek vereyim, barkod bas emri için Java kullanıyoruz. Bu da belli bir süre sonra kendini devre dışı bırakıyor. EBYS konusunda; geliştirmeler sadece Windows tabanlı düşünülüyor. Linux desteği şart.

2 Beğeni

Server makinelerin olmadığı TSM gibi merkezlerde sadece sosyal medya engelli, geri kalanlar aynen devam. Birde java olarak oracle java mı yüklü acaba.

Esas olan teknik adam yetersizliğidir. Kurumların sorunsuzca geçiş ve sonrasında sistemin işletimi konusunda teknik destek yetersizliği ve uygulama geliştiricilerin yetersizliğidir. Microsoft linux e ciddi yatırımlar yapıyor siz isteseniz de istemeseniz de linux e geçiş yapacaksınız. Microsoft redhat ve ubuntu için MsSqlserver desteği veriyor, nano server ın alt yapısı kurulum ve ayar bölümlerinde konsol ekranlarını görüyoruz. Pardus için vakit ve nakit ayırarak ciddi mesafeler katedilebilir. Şuan kullandığımız forum üzerinde güzel paylaşımlarda bulunuyor ve karşılaşılan engellerde çözümler üretebiliyoruz.

1 Beğeni