yorumunuz için çok teşkkürederim verdiginiz bilgi içinde teşkkürederim
Vallahi ben kendi adıma sevdim sizin gibi bu konular la gerçekten ilgilenen insanların olmasına ben gerçekten sevdim muammer bey tek olmadığımı görmüş oldum
Hocam bizim gibi çok var şükür ki. Bizim gibilerden öte bu işlere gönül vermiş, Pardus gönüllü ekibinde katkıda bulunan, doğrudan Pardus ekibinde çalışan nice insan var. Çok farklı alanlarda yurtdışında çok iyi imkanları, dev şirketlerde milyonluk maaşları bırakıp gelmiş, hayatını bu işlere adamış insanlar var. Onların gayretleri ile oluyor ne oluyorsa. Hepsine buradan şükranlarımı sunarım, işlerinde kolaylıklar dilerim. Takozlar da var malesef. O takozlarında azalarak tükenmesini dilerim.
Biz düş vatandaş olarak taleplerimizi iletmeye devam etmeliyiz. Elimizden geldiğince yapılan işleri desteklemeliyiz. Çaba göstereni takdir etmeyi, cesaretlendirmeyi, el üstünde tutmayı bilmeli; umut kırmaya çalışana, sadece bir işin neden olmayacağını anlatmayı bilen takozlara da itiraz etmeye devam etmeliyiz.
Umursayanlar, çalışanlar oldukça güzel şeyler olur. Benim ümidim yüksek.
çok haklısınız kesinlikle onlar pabuç bırakmamak lazım bizim gibiler in sayısı artıkça daha güzel şeyler olacak
Bakın Ben Bugün bir Haber okudum Fransa kendi linux sistemin kullanıcını açıkladı kırtik yerler de kamu tamamın da Linux geçiş kararı aldı
aynen öyle darısı bize
verdiğiniz bilgi için teşkkürler
Sorunun büyük kısmı alışkanlıkların bırakılamamasıdır.
Yeniliğe kapalı olanlar var.Ayrıca bazı programların paketlenmesi gerekliliği var.Özellikle MEB için MEB PARDUS PAKET BÖLÜMÜ açılmalıdır.Özellikle yazıcı ve tarayıcı programları tıkla kur mantığı ile olmalıdır.Pardus yüklenmiş tahtalara öğretmen kafasına göre windows kuramamalıdır.Bu iş böyle giderse hiçbir zaman yerli sisteme geçemeyiz.Sistem yöneticileri ve okul bilişim teknolojileri öğretmenleri bu konuda uyarılmalıdır .Pardus
Bizim 20 yıl önce ayıkıp başladığımız işe Fransa yeni uyanıp başlamış. Bunda Avrupa-ABD geriliminin etkisi var. O gerilim olmasaydı mutlu mesut ABD tekelinde devam ederlerdi. Biz de o rahatlık hiç olmadığı için erken yola çıktık ama yavaş yürüyoruz. Fransa bakalım ne hızda ilerleyebilecek.
Asılda Devlet Mazeme Ofis Alım yaparken Şunu Şart Koşacak Linux uyumu Yazılım Donanım alınması şartıyla diye bu şart olsa Pardus yaygınlaşması O kadar kolaylaşırki Önemli olan stratejik yerlerde Pardus Kulanım Benim bildiğim Arkadaşlar Bunu Bir millet vekilimiz soru önergesi olarak meclise sundu Pardus Genel kurmaya Başkanlığın da Milli istihbarat teşkilatın da Büyük Millet Meclisin de Emniyet Genle Müdürlünde İstihbarat daire Başkanlığın da Kulanılmıyor en önemsili Bizim Askeriyemiz de Yagınlaşmadı Ha Kulanan kurumlar varmı Var Milli savunma Bakanlı Asker Alma Daire Başkanlığı Milli Eğetim Akıl Tahtaların Bazılarında Çok yaygın olmasa da İstanbul su kanalizasyon gibi kurumlar Önemli olan benim fikrim görüşüm Pardusun Stratejik yerler yer alması Örenek MİT gibi Örenk Emniyet İstihbarat daire Başkanlıgı gibi
Arkadaşlar,
Ben yazılım alanında çalışan biriyim. Gerektiği noktalarda yapay zekâ teknolojilerini de aktif olarak kullanıyorum. Bu nedenle hem teknik hem de stratejik açıdan konuyu değerlendirme şansım var.
Şunu açıkça görüyorum: Almanya, İsveç, Norveç, Hollanda ve Fransa gibi ülkeler, yıllardır kapalı kaynak kodlu sistemlere olan bağımlılığı azaltma yönünde ciddi adımlar atıyor. Bunun temel nedeni sadece maliyet değil; veri güvenliği, dijital egemenlik ve sürdürülebilirliktir.
Kapalı kaynak yazılımlar, dışa bağımlılığı artırır. Sistemlerin nasıl çalıştığını tam olarak bilemezsiniz, verilerin nasıl işlendiği konusunda ise çoğu zaman kesin bir şeffaflık yoktur. Bu durum özellikle kamu kurumları ve kritik altyapılar için ciddi bir risk oluşturur.
Açık kaynak çözümler ise denetlenebilirlik, esneklik ve bağımsızlık sağlar. Bir ülkenin kendi teknolojik altyapısını kontrol edebilmesi, sadece teknik bir tercih değil; aynı zamanda stratejik bir gerekliliktir.
Bu yüzden gelişmiş ülkelerin attığı bu adımlar tesadüf değil. Aksine, uzun vadeli güvenlik ve bağımsızlık politikalarının bir parçasıdır. Ülkemizin Stratejik Kurumların da Özelikle kullanılması Şart Özel sektörde Kullanılması Şart Ya Endüstriyel Casusuluk Diye bir kavram var günümüz de Veri Korunması savunulması Diye bir kavram var Veri Hırsızlarız Diye bir şey türe bu ara Arkadaşlar Kısacası Pardusun hem Kamu hem Özel sektörde Yer alması şart ve zorunlu bir Gereksinim
Arkadaşlar,
Bir an durup şu soruyu sormak lazım: Kullandığımız sistemler gerçekten bizim kontrolümüzde mi?
Günlük kullanımda bu soru çok kritik görünmeyebilir. Ancak konu kamu kurumları, kritik altyapılar ve ülke güvenliği olduğunda işin rengi tamamen değişir. Çünkü burada mesele sadece bir işletim sistemi seçmek değil; verinin kimde olduğu, sistemin kim tarafından kontrol edildiği ve gerektiğinde ne kadar bağımsız hareket edilebildiğidir.
Bugün gelişmiş ülkeler bu konuyu çoktan fark etmiş durumda. Almanya’dan Fransa’ya, Hollanda’dan İskandinav ülkelerine kadar birçok ülke, kapalı kaynak yazılımlara olan bağımlılığı azaltmak için ciddi adımlar atıyor. Çünkü kontrol edemediğiniz bir yapıya tam anlamıyla güvenemezsiniz.
Kapalı kaynak sistemlerde şeffaflık sınırlıdır. Arka planda neler çalıştığını bilemezsiniz. Bu durum bireysel kullanımda tolere edilebilir; ancak devlet kurumları, güvenlik birimleri ve kritik veri işleyen yapılar için bu belirsizlik ciddi bir risk anlamına gelir.
Özellikle Milli İstihbarat Teşkilatı, Genelkurmay Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü gibi kurumlar açısından konu doğrudan milli güvenliktir. Bu seviyede kullanılan sistemlerin dışa bağımlı olması, teknik bir tercih değil, stratejik bir zafiyet oluşturabilir.
İşte tam bu noktada Pardus devreye giriyor.
Pardus, sadece bir işletim sistemi değil; denetlenebilir, geliştirilebilir ve kontrol edilebilir bir yapı sunar. Açık kaynak olması sayesinde şeffaflık sağlar, ihtiyaçlara göre uyarlanabilir ve en önemlisi dışa bağımlılığı azaltır. Bu da onu alternatif olmaktan çıkarıp stratejik bir araç haline getirir.
Aynı durum özel sektör için de geçerlidir. Şirketlerin verileri, ticari sırları ve operasyonel süreçleri her geçen gün daha dijital hale geliyor. Bu verilerin kontrolü, rekabet gücünün doğrudan bir parçası haline gelmiş durumda. Kendi altyapısını kontrol edemeyen bir yapı, uzun vadede ciddi risklerle karşı karşıya kalır.
Konuya “hangi sistem daha iyi” şeklinde bakmak eksik kalır. Asıl mesele; kontrol, güven ve bağımsızlıktır.
Bugün zor gibi görünen değişimler, yarın standart haline gelir. Bu yüzden Pardus’a bakış açısını bir alternatif olarak değil, geleceğe yapılan bir yatırım olarak görmek gerekir.
Arkadaşlar Bir de Bu tip Konularda Yurt dışın Bir birlik bütünlük var bizim forum sayfamıza bakın bel başlı kişiler sanki formun kurucusu sahibi konuşuyor sizi teniz ediyorum ilikez ben forum da bir konun etrafın da bütünlük kuruldugun gördüm ve bu beni sevdirdi
Şu anda tüm akıllı tahtalar pardusa dönüyor. Bununla ilgili MEB resmi yazı gönderdi tüm illere. Büyük çoğunda da geçiş tamamlandı diye biliyorum yanlış bilmiyorsam.
Meb e-sınav merkezindeki bilgisayarlar neden pardusa geçirilmiyor diye sorduğumda, ilgili hocamızdan, akıllı tahtaların geçişi tamamlandın, o da planlanıyor cevabını aldım.
Meb’de hızlı olmasa da bir pardus göçü var elhamdülillah.
Fakat meb paketleri konusunda söylediklerinizi sonuna kadar destekliyorum hatta başından beri söylüyorum.
En basidinden okullların neredeyse tamamında kyocera yazıcı var fatih projesi kapsamında gönderilen. Artık bu yazıcıların tıkla kur haline çoktan gelmesi lazım.
Bu konuda da asıl hareket alttan pardusa doğru olacak, arz talep meselesi, doğru, fakat bazen talebin de oluşturulması gerekiyor.
Pardus ekibi sadece şu forumda, idareciler olarak sürekli kullandığınız ne var dese ya da öğretmenler olarak sürekli kullandığınız ne var dese, piyasa az çok ortaya çıkar.
Gerçekten Çok güzel olmuş en kısa sürede inşallah eksik olan yerler de tamamlanır Türkiye geneline yayılımı hızlandı mı çalışmalar hakkın da bilginiz varımı ne kadar zaman da yayılma tamamlanır fikriniz varımı ben sizden bu haberi aldığıma sevdim açıkcası
Eğer yanlış bilmiyorsam Türkiye’yi 5 bölgeye bölmüşler. İstanbul’u da 5. bölge olarak saymışlar tek başına. Önce diğer 4 bölgede bu işi yapıp sonra İstanbul’a geçmişler. Eğer bu şekilde ise ve doğru biliyorsam diğer 4 bölgenin geçiş işlemlerinin tamamlanmış olması gerekiyor. Veya hali hazırda belli kişilere eğitim ve yetki verip geçiş işlemlerini başlattılar ve onlarda süreç devam ederken İstanbul’da da başlattılar. 1 Mart itibariyle müdür yardımcılığından ayrılıp bir proje kapsamında görevlendirildim. Ben ayrıldıktan birkaç gün sonra okul müdürümüz, bahsettiğin o mesele ile alakalı yazı geldi, pardus’a geçiş işlemleri ile ilgili demişti.
Buna göre şu an İstanbul’un geçiş sistemleri de çalışılıyorsa Eylül’e kadar tüm akıllı tahtalar pardus’a geçiyor demektir. İnşallah doğru anlamışımdır ve doğru biliyorumdur.
Ülkenin farklı yerlerindeki öğretmenlerimiz konuyu teyit edebilirlerse ben de sevinirim.
DMO alımlarında PARDUS kararı var ancak alındıktan sonra windovs yükleyen kullanıcılar var sorun orada savunma ise windovs da şunu çalıştırıyoruk pardus da çalışmıyor savunması
aslın da mecbur bırakılması lazım kamuda yüklü olan her bilgisayar da pardus mecburiyet olması gerkiyor
sorun şu Pardus gibi Bize Ayit bir sistem varken Kırtik yerlerde windows tercih edilmesi sorun başlangıç noktası bu