Bu konu üstünde ciddiyetle durulması gereken bir konu. Benzer bir soru ve serzenişte bulundum bugün sosyal medyada (yine yeniden).
Devlet birşey için çabalıyor. Onlarca yüzlerce insan emek verip ürün ortaya çıkarıyor ama devletin diğer kademeleri işi gerektiği gibi sahiplenmiyor.
En yaygın kullanan kurum MEB. Onun da en yaygın kullandığı alan Akıllı Tahtalar. Evlatlarımızın da Pardus’la ilk teması burası.
Bir kaç ay önce oğlumun sınıfında ki akıllı tahtaya Pardus kurulmuş. (Oğlum 1. Sınıf) Öğretmeni veli toplantısında öğretmen olan başka bir veliye yüzünü ekşiterek “Size de pardus kurdular mı?” diye yüzünü ekşiterek şikayet etti.
O gün polemiğe girmedim. Üzerinde durmadım.
Ama geçen hafta oğlum geldi “Bizim bilgisayarlarda neden Windows yok” dedi. 2-3 yıldır bilgisayarlarımda tek işletim sistemi olarak Pardus var ve sorunsuz kullanıyorum. Eşim de kullanıyor. Çocuklarım da kullanıyor.
Bu soruyu garipsedim ve “Şimdi bu nereden çıktı” diye sordum.
“Öğretmenim Pardus kullanamadı. Windows yükletti. Ben Pardus yerli dedim. Öğretmenim Windows da yerli dedi” diye cevap verdim. Öfkelendim ama belli etmedim.
Neden kullanamadı öğretmenin diye sordum. Düzgün çizgi çekemedi vb bişey dedi. Kullandıkları ofis yazılımlarında ya da dokunmatik uyumunda bir sıkıntı mı var?
Yoksa sadece alışkanlıklarını değiştirmek istemediklerinden ve yeni şeyler öğrenmeye açık olmadıklarından mı böyle yapıyorlar bilmiyorum ama öğrenmek istiyorum artık.
Öğretmenlerimiz bile böyle davranırsa, milli bilinci vermeye çalışmaz ise, milli olanın, yerli olanın arkasında durmaz ise, milli olanı, yerli olanı çocuk öğretmenine karşı savunmak durumunda kalır ise bu işleri nasıl yaygınlaştıracağız, anlamıyorum ve kızgınım.
Öğretmenlerin kullanımı için gerekli uygulamalar da sorunlar var ise diğer bütün işler geri bıraklılıp bu uygulamalar düzeltilmeli. Pardus akıllı tahta sürümünün MEB’de ki akıllı tahtalar ile uyumluluk sorunu var zar ise acil olarak bu çözülsün. Sonuçta MEB’in elindeki akıllı tahtalar belli, donanımları belli. Bunlara göre tam optimize edilebilir Pardus.
Yok eğer sorun tamamen insan faktörü ise öğretmenlerin, okul idarelerinin ve personellerinin insiyatifine bırakılmasın bu iş.
Daha sınıfta ki akılı tahtalar için benimsetemiyoruz. Emniyete, Savunma Bkanlığına vs nasıl geçeceğiz. ://