KDE Plazma Başlatıcı

Xfce de masa üstüne oluşturduğum başlatıcılar KDE ye geçince hata veriyor.

KDEInit ‘konsole’ uygulamasını başlatamadı:

‘libkdeinit5_konsole’ kitaplığı açılamadı.

Cannot load library libkdeinit5_konsole: (libkdeinit5_konsole: paylaşımlı nesne dosyası açılamıyor: Böyle bir dosya ya da dizin yok)

Yeni bir başlatıcı oluşturmak istediğimde de oluşsada programı çalıştırmıyor, YEni Oluştur → Uygulamaya Bağla ya tıklayıp Komut inputuna “sudo VirtualBox %U” yazıyorum fakat başlatıcı programı çalıştırmıyor.

Selam

Büyük harf küçük harfe dikkat etmeniz gerek, “ virtualbox %u ” deneyin… Bu arada neden VirtualBox uygulamasını “ sudo ” yetkisi ile çalıştırmak istiyorsunuz?

Büyük küçük harf uyum sorunu kaynaklı değil yukarıda yazdığım şekilde terminalden açabiliyorum. Xfce ortamında ki başlatıcım da yukarda yazdığım şekilde . Ha yine de denedim küçük harfle yazarak fakat yine olmadı.

sudo ile çağırmamın sebebi Sanal makinayı root ile açmassam usb lere erişemiyorum. O yüzden sudo ile çalıştırıyorum.

Selam,

Doğru şeyden mi bahsediyoruz emin değilim ama benim KDE neon’umda Virtualbox’un “masaüstü yapılandırma dosyası” (Yeni Oluştur → Uygulamaya Bağlantı…) aşağıda ki şekilde:

[Desktop Entry]
Comment[tr_TR]=
Comment=
Exec=sudo VirtualBox %U
GenericName[tr_TR]=
GenericName=
Icon=virtualbox
MimeType=
Name[tr_TR]=VirtualBox
Name=VirtualBox
Path=
StartupNotify=true
Terminal=true
TerminalOptions=
Type=Application
X-DBUS-ServiceName=
X-DBUS-StartupType=
X-KDE-SubstituteUID=false
X-KDE-Username=

Not: sudo ile VirtualBox’un açılması için Desktop Entry dosyasında ki “Terminal” kısmı “true” yapman gerek. VirtualBox açılmadan önce bir terminal penceresi açılacak ve senden parolanı isteyecek ve VirtualBox açılacaktır.

Yapılandırma dosyasının sizinki gibi yaptığım zaman aşağıdaki hatayı verdi.

KDEInit ‘konsole’ uygulamasını başlatamadı:

‘libkdeinit5_konsole’ kitaplığı açılamadı.

Cannot load library libkdeinit5_konsole: (libkdeinit5_konsole: paylaşımlı nesne dosyası açılamıyor: Böyle bir dosya ya da dizin yok)

XFCE deyken zaten dediğin gibi kısayola tıklayınca önce terminal açılıp şifremi giriyorum ardında Virtualbox açılıyordu.

Selam,

Sizin sisteminizde konsole uygulaması yüklü mü?

Buradan anladığım kadarı ile libkdeinit5, konsole uygulaması ile bağlantılı bir kütüphane.

1 Beğeni

Teşekkürler Konsole uygulamasını kurunca sorun düzeldi.
Ama şimdi ilginç bir sorun daha doğurdu bu kde Başlatıcı tıklayınca konsol açılıp şifre giriyorum uygulama açılıyor, ta ki konsole yi kapatana kadar (konsole kapatınca uygulamada kapanıyor) masa üstüne ve görev çubuğuna tıklayamıyor, müdehale edemiyorsun.

Neyse kde yi denemeye başlayalı bari sürekli sorunla karşılaşmaktan bıktım, XFCE ye geri dönüyorum artık.

Yine de teşekkürler.

Selam,

Debian’ın (dolayısı ile Pardus’unda) KDE’ye yaklaşımı bence pek sağlıklı olmadığı için bu tür “sorunlar” yaşamanız normal.

Şunu eklemeden edemeyeceğim, KDE’de grafik arayüz (GUI) uygulamaları konsole (terminal) ile açarsanız eğer, açılan uygulama konsole açık olduğu süre zarfında açık kalacaktır. Konsole kapatılırsa eğer açılan uygulamada da kapanacaktır. Diğer Masaüstü Ortamlarında (Desktop environment) nasıl hatırlamıyorum ama muhtemelen KDE’de ki gibidir…

Şu ana kadar en uzun vadeli XFCE kullandım ve biraz da GNOME kullandım. Onlarda da öyle. GUI uygulamaları terminalden açınca terminal açık olduğu süre boyunca açık kalıyor.

1 Beğeni

Zaten XFCE de terminalden açılan program terminal kapatılınca kapanıyor, bunu bir sorun olarak görmüyorum, sadece öyle belirtmek amaçlı yazmıştım.

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.