KDE Yükleme Hakkında

Merhabalar.

Bilgisayarımda Pardus 21 XFCE güncel yüklü. Fakat nedense son zamanlarda KDE’ye geçmek istiyorum. Bu nedenle sisteme KDE kurasım var.

Amacım ve öğrenmek istediğim şu: şimdi ben bu sisteme KDE masaüstü kursam, daha sonra da XFCE’ye dair herşeyi kaldırsam, sistemin kararlılığı bozulur mu?

Bir sisteme birden fazla masaüstü kurulduğunda her iki masaüstü ortamının uygulamacıkları birbirine karışmakta. Örneğin XFCE masaüstü ortamının kendine has uygulamaları var biliyorsunuz. İşte bu olmasın diye, önce KDE kuracağım, daha sonra da XFCE’yi tamamen kaldıracağım.

Ne diyorsunuz?

Bir de aklıma gelmişken, aynen debian ve ubuntu’da olduğu gibi anasafamızda Pardus’un ham halini paylaşsanız nasıl olur? Masaüstü ortamsız, ancak temel bileşenleri ile gelsin, masaüstü ortamını kullanıcı kendi kursun… Gibi düşünün.

Teşekkürler.

Önceki Pardus sürümlerinden birinde (17.? falandı sanırım) deneme amaçlı XFCE sonrasında ek olarak DDE kurmuştum. DDE ye özel uygulamalar da sisteme eklenince XFCE de tema ve görüntü kendi kendine değişti. Açıkçası ben pek tat almadım. Şimdi sadece XFCE masaüstü kullanıyorum. Sanırım sisteme fazla yüklenmek pek de verimli olmuyor.

Benim deneyimim genelde masaüstü ortamlarını karıştırdığınızda pek çok ilintili masaüstü uygulaması ve bağımlılık sebebiyle sistemin daha kolay bozulduğu ve kararsız hale geldiği yönünde.

Amacınız sadece KDE nedir, nasıl kullanırım gibi bir amaçsa Pardus bu konuda doğru bir tercih olmayacaktır.

Daha fazlası için bkz: Plasma ve KDE uygulamaları ile gelen dağıtımlar - KDE Topluluğu

3 Beğeni

Teşekkür ederim hocam, elimde kubuntu ve kde neon var. Ancak ben artılarından dolayı pardus kullanmak istiyorum. Anladığım kadarıyla tavsiye etmiyorsunuz, tamam o zaman.

Pardus sunucu iso sunu kurarak ham pardus kurmuş olursunuz. Açılışta terminal ekranında KDE masaüstünü kurarak KDE li Pardus kurmuş olursunuz, başka masaüstü paketleri kurmadan. Bu yolla KDE kurmuştum ve sorunsuz kullanmıştım.

sanırım şu komut işinizi görür
sudo apt install kde-full

1 Beğeni

Çok sağolun. Güzel bilgi.

Şu an kullandığım sistemde birçok yazılım kurulu. Bazılarını repositori ekleyerek ve zor kurdum. Sıfırdan kurulum yapacak olursam tüm emeklerim uçacak.

En iyisi aklımda olsun, bir dahaki sefere yapayım.

Gparted veya diskler uygulaması ile var olan bölümü küçültüp yeni disk bölümleri açarak çeşitli linux dağıtımları ve masaüstlerini yukleyebilirsin.
Ben depo olarak kullandığım yeri küçülttüm. 4 adet 20 gb ext4 olarak biçimlendiririlmiş yer açtım.
Şu anda ikisi dolu pardus ve opensuse yuklu.

https://store.pardus.org.tr/app/virtualbox-7.0
Kurup sanal sürücülere de kurabilirsin.

Tekrar Merhaba arkadaşlar.

@sezmen 'in bahsettiği şekliyle Pardus Sunucu indirdim ve sanal makinede kurdum. Ardından hemen KDE Plazma ve Pardus Yazılım Merkezi kurdum. Tüm işlemler sorunsuz gitti. Geriye temel bazı pardus uygulamalarını kurmak kaldı. Bu bir deneme kurulumu olduğundan çok detaya inmeyeceğim. Kısacası KDE’li pardus kullanmak isteyenler varsa, server sürümü üzerine kendi KDE’li sistemini inşaa edebilir.

Yardımcı olmaya çalışan arkadaşlara teşekkürler, iyi çalışmalar dilerim.

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.