Merhabalar. Pardus’taki kernel’imi yükseltmek istiyorum ama nasıl yapacağımı bilmiyorum. Aslında kernel derleyip bzImage olarak çıktısını alabiliyorum ama, kernel için özel bir initramfs lazım bunu nasıl yaparız? initramfs-kernelsürümü.img gibi. 6.12 kernel derleğeceğim.
Selamunaleyükm hocam
Son sürüm kernel kullanmak istreseniz liqurix deposunu kullanabilirsiniz.
wget --quiet -O - https://liquorix.net/liquorix-keyring.gpg | sudo tee "/etc/apt/keyrings/liquorix-keyring.gpg"
echo "deb [signed-by=/etc/apt/keyrings/liquorix-keyring.gpg arch=$(dpkg --print-architecture)] https://liquorix.net/debian bookworm main" >>"/etc/apt/sources.list.d/liquorix.list"
sudo apt update -y
sudo apt install linux-image-liquorix-amd64 linux-headers-liquorix-amd64
Sağolun hocam en kısa sürede deneyeceğim.
Kustom:) kernelle istersen initramfs ihtiyacini ortadan kaldirabilirsin (neredeyse!) Soyle ki: Kerneli konfigure ederken HDD/SSD(ahci, sd_mod falan) ve fs(filesystem: ext4, f2fs) driverlerini builtin olarak sec modul olarak SECME.
initrdnin icinede sadece statik derlenmis busybox koy baska hicbisey lazim degil.Tabi bide mecburen “init” isimli dosyada olacak. Onun icine soyle bisey yaz:
#!/busybox sh
exec /busybox sh
sadece bu kadar yazarsan komut satirina dusersin initrdnin icinde kalirsin.
Ordan istedigin yere devam edersin(istedigin bolumdeki linux dagitimina)
Veya:
#!/busybox sh
/busybox mkdir /root
/busybox mkdir /dev
/busybox mount -t devtmpfs dev /dev
/busybox mount -t ext4 /dev/sda2 /root
# veya ayni sey:
#/busybox mknod sda2 b 8 2
#/busybox mount -t ext4 /sda2 /root
exec /busybox switch_root /root /usr/lib/systemd/systemd
#veya
#exec /busybox switch_root /root /sbin/init
statik busybox cankurtarandir. Herkes onu bir kurtarma/afet araci olarak edinip
boyle basit bir kurtarma initramfs’si yapsin nolur nolmaz diye. Onu internetten hazir derlenmis halde bulabilirsiniz. alpine linux deposunda var. statik derlenmis oldugu icin ayni busybox butun dagitimlarda hicbir library kurulu olmasa bile SORUNSUZ calisacaktir. derlenmisini bulamazsaniz kaynak kodu indirip derleyin. kod ufak derlenmeside kisa suruyor. linux kernel’le ayni konfigurasyan aracini kullaniyor.
edit: yardim:
busybox --help <--- genel yardim
busybox --list <--- tum komutlari listele
busybox komut --help <--- komutun yardimi