Klavye ışığı zaman aşımını kaldırma

merhaba, hp pavilion 15 model bir laptop kullanıyorum, klavyede 30 sn içinde bir tuşa basılmazsa ışıklar sönüyor, herhangi bir tuşa basıldığında tekrar yanıyor. bios ta ayarı yok maalesef. forumlarda windows için şöyle bir çözüm bulunmuş;windowsta tocuhpad e dokunulduğunda (touchpad etkin olmasa dahi) klavye ışıkları tekrar yanıyor. anladığım kadarıyla bir script ile 30 sn de bir touchpad de hareket yaratıyor. böylece ışıklar hiç sönmüyor. buna benzer birşeyi linux için (linuxte touchpad klavye ışığını açmıyor) yapabilir miyim ? cevaplar için şimdiden teşekkürler

windows için yapılan çözümün linki:

İngilizce olarak çözüm önerisi paylaştığınıza göre İngilizce 'den yararlanabiliyorsunuz galiba. O halde bulduğum kaynağı paylaşabilirim. Şurada var.
https://superuser.com/questions/1470161/how-to-change-the-keyboard-backlight-timeout-in-ubuntu-os-for-hp-pavilion-laptop#

evet bu kaynağı gördüm, dell ve lenovo laptoplar için çözüm olarak sunulmuş. *kbd_backlight şeklinde bir dosya bulamadım ben.

Klavye ışığı zaman aşımını kaldırma - arifcelik56 tarafından #3

Evet, aynı sitedeki

son yorumu da okuyunca HP için bu çalışmayabilir diye tartışıyorlar. Ama oradan hareketle oradaki son kişi şöyle bir şey denediğini yazıyor. Siz de bir deneyebilir misiniz? :sunny:

cd "$(find /sys/devices/platform/ -name '*hp::kbd_backlight')"
sudo tee stop_timeout <<< '43200s'"
echo 43200s | sudo tee stop_timeout

Bu arada benim bilgisayarım da Acer 5742G ve klavyemde arka ışık özelliği de yok ama yine de bir görsel sunabilmek için paylaştım:

Bu çıktıya göre eğer bir hata olsa uçbirimde öyle bir dizin ya da dosya yok diye hata almaz mıydık? Almadığımıza göre yeni bir dosya üretiliyor ve ismini de hp::kbd_backlight ya da kbd_backlight koymuş oluyoruz.

aslında hata olmuyor, bildiğim kadarıyla “$” şeklinde yazımı değişken bildirmek için yazılıyor. örneğin cd "$HOME" yazarsam /home klasörüne geçiş yapıyor. cd "$deneme" gibi birşey yazarsam hata vermese dahi bir yere gitmiyor. zaten komut satırında yazan klasör ismi de değişmiyor.

1 Beğeni

Hayırlı sabahlar Arif ÇELİK Bey,
Bugün biraz daha forumları dolaştım.
Şuraya göre HP marka bilgisayarlar için klavyedeki arka ışıklarını kullanmak ya da kapatmak için F5 ve F11 tuşları kullanılıyor. HP 'nin kalvye arka ışığı (keyboard backlight) özellikli bazı bilgisayar modellerinde F11 tuşuna basmak klavye ışığını açarken kimi modellerde ise klavye ışıklarını açıp/kapatmak için F5 tuşuna basılması gerekiyor. Eğer basıldığında işe yaramıyorsa Fn tuşuyla birlikte basmayı deneyin.
Biliyorum sizin sorununuz klavye arka ışığı sürücüsü ile ilgili ama çözüm bulana kadar eğer bahsedilen tuşlar işinize yararsa bir çözüm bulana kadar klavye ışıklarınızı kapalı tutatarak bilgisayarınızı kullanırsınız.
Ayrıca, Hp Destek 'te ise şöyle yazıyor:
“Dizüstü bilgisayarınızda arkadan aydınlatmalı bir klavye varsa, ışığı açmak veya kapatmak için klavyedeki F5 veya F4 (bazı modellerde) tuşuna basın. Aynı anda fn (işlev) tuşuna basmak gerekebilir.”
Klavyenizdeki Işıklar Bir Kaç saniye Açık Kalıyorsa
" BIOS ayarlarına girmek için bilgisayar açılırken F10 tuşuna basın. Yön tuşarı ile Advanced(İleri Ayarlar) sekmesine girin. Built-in Device Options( Cihazın Dahili Donanım Seçenkleri) 'ne enter tuşuna basarak girin. Ardından Backlit keyboard timeout(Klavye Arkaışığı Zaman Aşımı) seçeneğinin üzerine gelin boşluk tuşuna basarak girin. Orada aydınlatmanın kapalı kalmasını istediğiniz süre sınırını seçin. Eğer Never(Asla) seçeneğini seçerseniz klavye ışıklarınız hep açık kalacaktır. " Sizin yazdığınız yoruma göre BIOS ayarlarınızda öyle bir seçenek yok demiştiniz ama HP kendi sitesinde böyle bir ayar var diyor. Yani demek istediğim şu belki o baktığınız sırada görememiş olabilirsiniz; tekrar bakınız. Zaten yararlandığım yer de aynı sitede şurasıdır.

Bir de o yorumunuza cevap yazmak istedim:

Klavye ışığı zaman aşımını kaldırma - arifcelik56 tarafından #7

Bu arada ben bir ev kullanıcısıyım. BASH betiğini kullanmayı ben bilmiyorum. Sadece önceki gönderimde belirttiğim yerde sonuncu kişi bir fikir ortaya atmıştı, onu denemenizi önerdim. Ve benim çok fazla gnu/Linux tecrübem de yok; sadece yerli ve yabancı internet sayfalarında yazılan çözümleri size öneriyorum. Tabii ki bu yorumumdan sonra bana bu konuda Pardus için yazılan LPI Sertifikasyon kitabı kullanılarak takviye yapılması önerilecektir ama şimdilik bununla ilgilenmiyorum.
Nazik bir dil kullandığınız için size teşekkür eder, sorun çözüldüyse bu iletinizi çözüldü olarak işaretlemeniz halinde diğer cevap verilemeyen gönderilerin destek yada öneri verilmesinin daha kolaylaşacağını hatırlatıyorum.
İyi çalışmalar dilerim. İsmail Emre ARIKAN.

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.