Klavyenin tuşlarının bazen çalışmaması

Değerli arkadaşlar…Pardus 21 kullanıyorum.Bazen bilgisayarın tuşları yazmaz oluyor.Bu sırada fare çalışıyor.Klavye çalışmaz olduğunda ofis programları da dahil karakter girilebilen hiçbir kutucuğa hiçbir harf veya hiçbir rakam girilemiyor.Bilgisayarım bir dizüstü.F klavye kullanıyorum.(Bilgisayarın orijinal hali Q iken ben tuşların yerleşimlerini mekanik olarak değiştirerek F klavye yaptım.) Sorun sizce tuşların yerlerinin değiştirilmiş olması mı yoksa Pardus 21(19 sürümünde de vardı bu sorun) böyle bir sorun yaratıyor mu?Ya da klavye değişimi mi bu soruna neden oluyor?Cevaplarınız ve ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.

Merhabalar,

Bilgisayarına harici bir klavye takma şansın varmı varsa bir tak ve aynı sorunları yaşamaya devam ediyormusun devam ediyorsan eğer bir tane internetten portable windows indirerek onu flash disk yazdırdıktan sonra bir de windows ile bir dene sorun varmı yokmu ?
bilgisayarına su teması felan oldumu ?

Cevabınız için çok teşekkür ederim.Windows’ta hiçbir sorun çıkmıyor.Ayrıca klavyeye su teması falan da olmadı.

Merhabalar ayarlardan erişilebilirlikten yavaş tuşlar seçilimi seçiliyse seçimi kapatıp bir daha deneyebilirmisin.

1 Beğeni

Cevabınız için tekrar teşekkür ederim;ama “Yavaş tuşlar”(Erişilebilirlik’teki) seçili değil.

Merhaba, ben bir ev kullanıcısıyım. İnternetten yaşamış olduğunuz sorunu ingilizce dilinde “sometimes keyboard won’t type” olarak arattığımda sizin sorunuzun klavyenize ait sürücülerin pardus’ta tam olarak tanınmamasından kaynaklı olabileceği sonucuna ulaştım. Bilgisayarınız bir dizüstü olduğuna göre bilgisayarınızın marka ve model bilgilerini ilgili firmanın sitesine girerseniz ve oradaki sürücüleri indirebilirseniz iyi olur. Daha sonra da eğer onlar .exe uzantılı dosyalardaysa Pardus’unuza playonlinux kurarak onunla indirdiğiniz sürücüleri çalıştırmanızı tavsiye ederim. Örneğin benim dizüstü bilgisayarım için acer.com 'a girip, “Destek” yazan yere tıkladım. Ancak şimdi bir de kolay destek bulabilmek için internetten ubuntu için çıkan sonuçlara baktım da geçen sene 18 Ocak 'ta bir ubuntu güncellemesinden sonra da benzer bir sorun olmuş. tabii ki Ubuntu için yapılan her şey Pardus’ta bulunmayabilir. Çünkü ikisi de farklı sistemlerdir. Şu sitede yazanları hemen bir tercüme edersek https://techtips.easycloudsolutions.com/2020/01/18/how-to-fix-keyboard-not-working-after-ubuntu-update/
1. Yöntem
Eğer klavye ve fareniz Pardus kilit ekranında kullanılıyorsa klavyenizden <Ctrl tuşu> ve <Alt tuşu> ve tuşlarına aynı anda basınız. Not Bu yöntem işe yaramazsa <Ctrl tuşu> ve <Alt tuşu> ve tuşlarına basınız. Bir komut penceresi açılacak oraya:

sudo apt-get install xserver-xorg-input-all 

Yazıp klavyenizden <enter tuşu> na basınız. Bu yöntem ile X server yani grafik kullanıcı arayüzü için klavye ve farenin gerekli sürücülerini kontrol edip, yedekleme yapacak. Böylece klavye ve farenizi çalıştırabileceksiniz.
2. Yöntem
Sadece fare çalışıyorsa: Pardus 'un kilit ekranında böyle bir seçenek olmadığı için onu kullanamıyoruz. Ama orada bir tane sanal ekran klavyesi kullanmayı öneriyor. Klavyenizin çalıştığı bir ana denk gelirseniz bir tane sanal ekran klavyesi bulup bilgisayarınıza kurunuz. Uçbirim(terminal) penceresine yazılacak kodlar için kullanabilirsiniz.
3. Yöntem
fare ve klavyenin ikisi de çalışmıyorsa: Bilgisayarınızın açma/kapatma tuşuna bir defa basın. Bilgisayarınızı açmak için tekrar aynı tuşa basın. Bilgisayar açılırken elinizi <shift tuşu>na basılı tutun. GRUB menüsüne yönlendirileceksiniz. GRUB menüsünde tuşlarınız çalışacaktır. Orada başlatma seçeneklerini düzenlemek için <e tuşu>na basınız. Sonra aşağıdaki gibi görünen satırları arayınız:

linux /boot/vmlinuz-4.18.0-25-generic root=UUID=a98c605-2ac4-4ee3-8070-2560255293fe ro quiet splash $vt_handoff

Ayrıca,

$vt_handoff

İfadesinden önce

“/bin/bash”

ifadesini yerleştiriniz. Kaydedip bilgisayarınızı yeniden başlatmak için <Ctrl tuşu> ve tuşlarına aynı anda basınız ya da sadece <F10 tuşu>na basınız. Bilgisayar yeniden açılınca klavyeden yine ve ve tuşlarına aynı anda basınız. komut penceresine girip kullanıcı girişinizi yeniden yaptığınızda takiben komut penceresinde

sudo apt-get install xserver-xorg-input-all

Komutunu tekrar giriniz. yeniden başlatılma sonrası klavye ve fareniz çalışacaktır.
Şimdi tercümeyi bitirdim. deneyin bakalım çalışacak mı? Bu yöntem işe yararsa bir hayırlı duanız yeter.

1 Beğeni

Klavyeniz bozulmuş olabilir. Yeni klavyede de aynı sorun oluyorsa makineniz klavye yani usb aygıtı bozuyor olabilir.

Diz üstü bilgisayar ise Num Lock açık mı kontrol edin.

Num Lock tuşları makinenize göre şunlardan biri olabilir:

Altta
Fn+NmLck

Altta
Renkli tuş + NmLck

Altta
Yıldız + NmLck

Klavye tercihlerinde gereksiz olan yerleşimleri kaldırın, böylelikle bir tane yerleşim bulunsun.

1 Beğeni

Can Bey,cevabınız için çok teşekkür ederim.“Makinenin usb aygıtı bozuyor olabileceği” olasılığını deneyemedim; ama diğer söylediklerinizi denemiştim.Önerileriniz için çok teşekkür ederim.İyi çalışmalar.

1 Beğeni

ctrl, alt, f3 tuşu na aynı anda basılıp komut satırı arayüzüne girileceği ve oradan çıkmak için ctrl, alt, f7 tuşlarına aynı anda basılması gerektiğini yazmıştım da bazı yerlerde eksik çıkmış gösterilmemiş.

1 Beğeni

İsmail Emre Bey,zahmetiniz için çok çok teşekkür ederim.Benim sorunum 2.yöntemde dile getirdikleriniz.Bu durumda da ‘sanal klavye’ çözümü gündeme geliyor.(Aslında sorun çok sık ortaya çıkıyor;bazen sorun ortaya çıktıktan 5 dakika sonra kendiliğinden ortadan kalkıyor,bazen de sorunu çözmek için Pardus’u yeniden başlatmam gerekiyor.Bütün olasılıkları dile getiren çabanız için minnettarım;deneyeceğim.İyi çalışmalar.

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.