Kod ile oturum açmak ve kapatmak mümkün mü?

Herhangib bir yöntem ile henhangi bir dil kullanarak daha önceden oluşturulmuş bir kulanıcının oturum açması sağlanabilir mi? Aynı şekilde açık olan oturum kod ile kapatılabilir mi?

Evet, mümkün. Zaten login programı da bir şekilde oturum açabiliyor olmalı. htop gibi bir görev yöneticisi ile baktığımızda login programının oturum açıp diğer programları başlattığını görebiliriz. Keza grafik arayüzü başlatan display manager dediğimiz programlar da öyle.

login, shadow veya util-linux paketlerinden birinin parçası. pardusta hangi paketle geliyor bilmiyorum ama shadow paketinin kaynak koduna bakabilirsiniz. https://github.com/shadow-maint/shadow

İşte bu da oradaki login.c dosyası.


Alternatif olarak login programı util-linux içinden de geliyor olabilir. Onun da kaynak kodu kernel.org’da ve github’da mevcut. login-utils klasörünün altında kullanıcı girişleriyle, oturum açma ve listelemeyle ilgili programların kaynak kodları var.


Doğrulama için pam adlı bir sistem ve onun kütüphaneleri kullanılabilir. Herhalde pek çok programlama dili için vardır veya kendiniz de oluşturabilirsiniz.

Oturum kapatmaya gelince… Eğer oturumu açan sizseniz kapatmak kolay olacaktır. Bunun dışında en basitinden oturumu açık tutan ana programı (login’in başlattığı ilk program) öldürmek de çoğu zaman işe yarıyor. Daha akıllıca ve usülüne uygun yöntemler mevcuttur elbette :smiley:

1 Beğeni

Ne yapmaya çalıştığınızı daha net anlatabilir misiniz?

İnternet kafe veya okul/yurt gibi gibi bir yerde kod karşılığı açıp kapatma gibi bir düşünceniz mi var?

1 Beğeni

Cevaplar için teşekkürler. Bahsettiğiniz programları inceleyeceğim.
Linux sistemlerinde pek tecrübem yok. Bu nedenle basit konularda dahi takılabiliyorum.

Sonuç olarak yapmaya çalıştığım ise okularlda kullanılan Pardus Etap yüklü akıllı tahtalarda oturum açmak için flas disk kullanıyor. Bu birçok soruna neden oluyor. Benim yapmayı düşündüğüm ise telefon üzerinden verilecek bir komut ile ilgili tahtada, öğretmen için oluşturulmuş oturumu açmak.

Aslında oturum açma işlemi yapmadan, sedece ekranı kilitlemek de yapılabilir fakat bu durumda bütün öğretmeneleri aynı oturumu kullanması gerekecek ve bu seferde başka sorunlar ortaya çıkabilecektir.

Eğer kod ile oturum açma işlemini yapamazsam ekran kilitleme şeklinde deneyeceğim.

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.