Kod yazma hakkında

Merhabalar bugün Pardus 25 kurdum. Hayatımda ilk defa kod yazdım yapay zekadan yardım alarak. Telefondan yapay zekaya sordum, tek tek ellerimle eşime seni seviyorum yazdım, yandı söndü vs çok eğlendik.

35 yaşındayım, hep merak etmisimdir. Sizce kod yazmak nedir? Nerden baslanmalı? Kendimiz APK şeklinde mobil uygulamalar yapabilir miyiz mesela? İlk önce hangi dilden başlamalıyız ben şahsen c++ kullandım bugün.

Çünkü bugün baktım, yazdım biseyler, std işte standart demek ne bileyim yazı varsa tırnak içine al, cümle bitmiyorsa ; en son süslü parantez iostream kısaltmalar ne mantığı ne anlamaya çalıştım. Abi bunda hiçbir şey yapılmaz gibi geldi. Şöyle anlatayım vallahi ramazan mübarek gün ilk bilgisayardan günümüze bütün teknoloji çalışanlarına dualar ettim. Bu gerçekten yapılabilecek iş değil.

Ben şahsen hobi amaçlı uğraşmak istedim ama ilk gün baktım pes dedim. Hala denemeye devam edicem, ama ilk defa bir alanda özgüvenim kırıldı.

Sizlerden ricam hobi olarak ugrasilacak, eglenilecek bir konu olabilir mi sizce kod yazmak? İngilizcem çok alt düzeyde, ama yazılanı anlarım reading olarak Cat pat okurum da öyle konuşma dinleme direk sıfır. Okuyabilecegim eserler var mı? Ya da video eğitim setleri ise yarar mı? Sonuçta ben 21 yaşında silikon vadisi hayali kuran itü bilgisayar mühendisliği öğrencisi değilim :slight_smile: kendi çapımda öğrenmek istesem, başarılı olmamda faydalı olacak fikirleriniz varsa seve seve dinlemek isterim

2 Beğeni

btkakademi.gov.tr adresinden önce İngilizce A1 kursundan A1 seviyenizi ardından da A2 kursunu bitirmenizi öneririm. A2 seviyeyle temel düzeyde yazılım öğrenmeye başlanabilir. Değilse hep yapay zeka gibi bir danışmana muhtaçlık hissiniz devam eder.

A2 kursunu tamamlayınca https://uzem.pardus.org.tr/ adresindeki eğitimlere göz atın. Eksik olduğunuzu düşündüğünüz eğitimleri tamamlayın. Sonra da tekrar btkakademi’deki Python ve Gnu/Linux başlıklarında ilginize yönelik eğitimleri tamamlamaya çalışınız.

Zaten btkakademi.gov.tr internet sitesi her yaştan yazılımcı yetiştirmek amaçlı ve internetten öğrenmeye açık insanların bilgi açlığını doyurmak için Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin projesi ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Bilgi Teknolojileri Kurumunu sorumlu yaptığı bir projedir. E_devlet hesabı ile sisteme giriş yapılır.

4 Beğeni

Python dilini öğrenebilirsiniz, C++'a göre nisbeten daha kolaydır, C ve C++ bu işin en derin noktaları, sağlam yerden başlamışsınız :).

Hatta size Grafik Arayüzlü en temel bir uygulama örneği bile paylaşayım, eğer terminal yerine arayüzlü şeyler geliştirmek isterseniz:

# Load Gtk
import gi

gi.require_version("Gtk", "4.0")
from gi.repository import Gtk

# When the application is launched…
def on_activate(app):
    # … create a new window…
    win = Gtk.ApplicationWindow(application=app)
    win.set_default_size(400, 300)
    # … with a button in it…
    btn = Gtk.Button(label="Hello, World!")
    # … which closes the window when clicked
    btn.connect("clicked", lambda x: win.close())
    win.set_child(btn)
    win.present()

# Create a new application
app = Gtk.Application(application_id="com.example.GtkApplication")
app.connect("activate", on_activate)

# Run the application
app.run(None)

Bu kodu kopyalayıp “ornek.py” diye bir dosyaya kaydedin. Ardından kaydettiğiniz yerde terminali açıp python3 ornek.py yazın. Programınız çalışacaktır.

Pardus uygulamaları da Python + GTK ile yazılmaktadır.

3 Beğeni

akşam eve döndüğümde bakıcam ama c++, c, python sıralamayı böyle yapmıştım 2 saatlik araştırmayla :slight_smile:

hocam eğitimlere baktım zaten hemen hemen a2 düzeyindeyim sayılır :slight_smile: önce o eksiğimi tamamlayayım. zaten 34 yaşında ikinci üniversite olarak olarak hukuk bitirdim hmgs çalışıyorum, hali hazırda 10 yıllık memurum . bahçede fidan üretimi ve ayrıyeten büyükbaş hayvan çiftliği kuruyorum :slight_smile: uyku süremden çaldığım az biraz vaktim var, onu bari günceli yakalamak için kullanmak istiyorum. bakarsınız belki kendi yazdığım programlara çevrimdışı yapay zeka ekleyerek, avukatlıkta hayvancılıkta veya fidancılıkta kullanabilirim. biraz gemini ve chatgpt kullandım inanın ödüm koptu :slight_smile: adi gemini vallahi benden her alanda daha çok şey biliyor. benim köyümdeki dağları tepeleri bile benden iyi biliyor adisinden geleni :slight_smile: bu saatten sonra bilgi satarak para kazanılmaz emeğin zaten değeri yok, belki başarabilirsem kendimi ama çocuklarıma kesinlikle bu sürece adapte edecek donanıma sahip olmalıyım diye düşünüyorum. en azından o kültürle büyümeleri gerekiyor. eskiden teknolojiyle savaşabiliyordu insan bedeni, artık mümkün değil. 100 hukukçu yerine 1 hukukçu + 1 yapay zeka çok daha başarılı. 2>100 gibi birşey ama realite bu :slight_smile: tekrardan kafa ütülediysem kusuruma bakmayın. pardus kurdum bilgisayarıma bundan sonra 15 gün ingilizce sakıcam günde 2 saat. bakalım ingilizce işini oturtayım, eğitimleri de bitireyim 1-1.5 ay içinde geldiğim noktaya tekrardan geri dönüp bakarım :slight_smile: tekrardanözür dilerim çevremde arkadaş veya ailem içinde bu konularda zerre kadar bilgi sahibi insan yok. zaten ailemde ne hukukçu var ne fidancı ne de hayvncı ne de memur :smiley: kesinlikle hastanede karıştım başka ihtimali yok :smiley: tekrardan iyi günler Allah razı olsun önerileriniz için.

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.