Kök Dizin Doluyor

27GB gözüken kök dizin, zamanla doldu. Bazı uygulamaları kaldırsam da başa çıkamadım. Öyle ki 26GB kadarı dolu gösteriyordu.

Biraz araştırdım ve sonra şunları yaptım;

  • Sistem Diski Alanına gir (sağ tıklar ve yönetici olarak yeni pencerede aç)
  • /var/log içindekileri sil
  • Sistem dizininde çöpü boşalt

Bundan sonra 17GB dolu alan kaldı. Fakat muhtemelen bir süre sonra tekrar dolacak.

1 Beğeni

Öncelikle 27G yetmesi lazım. Bende mesela kök dosya sistemi 8 G kullanıyor (fakat ben büyük şahsi dosyalarımı başka diskte tutuyorum). Belki aşırı log tutan bazı ekstra yazılımlar kurmuş olabilir misiniz? Veya /home altında büyük şahsi dosyalar?

Bu arada /var/log klasörünün altını hedef gözetmeden silmenizi pek tavsiye etmem. Her program kendi log dosyasını bulamazsa yeniden oluşturur. Çoğu program kendine ait log klasörünü de yeniden oluşturur. Lakin bazı programlar olabilir ki, log klasörünü kurulum esnasında bir defa oluşturabilir ve o klasörü bulamazsa hatalı davranabilir (log tutmayabilir mesela).

~$ du -cmx -d 3 / | sort -gr | head -n 51

Komutu size en fazla yer işgal eden 50 klasörün isimlerini verir (head komutunun “-n” parametresi).

Üçüncü seviyeye kadar detaylandırma yapar, yani /xxx/yyy/zzz klasörüne kadar iner, daha alt klasörleri detaylandırmaz. (du komutunun “-d” parametresi)

Tam listeyi isterseniz en sondaki “| head -n 51” yerine “> klasorler.txt” koyarak listeyi bir dosyaya yazdırın, sonra “~$ less klasorler.txt” ile içine bakarsınız.

Detaylar için:
man du
man sort
man head

1 Beğeni

Selamün Aleyküm
ncdu paketini, aşağıdaki komutlar ile yükleyip çalıştırın. Hangi dizinlerin dolu olduğunu sisteminizi tarayıp gösterecektir.

sudo apt install ncdu
sudo ncdu /

2 Beğeni

@aramazan Teşekkürler. Ben de /home dizinini ayrı tuttum. Büyük dosyalar orada yer alıyor ve mani teşkil etmiyor. Mesele kök dizindeki doluluktu, o log dosyalarını (tamamını) sildim ve root kullanıcısının çöp içeriğini de sildim. Şimdilik sıkıntı yok.

Programların log kayıtlarını pek okuduğumu söyleyemem. Log tutmanın başka artıları nelerdir bilmiyorum. İnşallah mühim bir eksik değildir.

@oktay454 Ve Aleykum Selâm, teşekkür ederim, program güzelmiş. İşe yarıyor, /var/lib/flatpak içerisinin oldukça yüksek boyutu varmış, öğrenmiş oldum.

1 Beğeni

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.