Konu Kilitlensin

Faydalı olur diye paylaştım fakat . Bilmeden insanların zarar görmesine sebep olmamak için gönderiyi kaldırdım .

1 Beğeni

Bu komutların sistemi çok sert bir şekilde kapattığını unutmamakta fayda var. Yani, bu komutlarla sistem o sırada açık bulunan uygulamalarda, dosyalarda vb. henüz kaydedilmemiş bazı değişikliklerin önce kaydedilmesinin gerekli olabileceğini vs. dikkate almadan kapatılır.
Bu yüzden, bunlar yerine, masaüstü ortamının ilgili komutlarını kullanmak özellikle “Yeni Başlayanlar” için tercih edilebilir.
Örneğin, KDE Plasma için bunlar qdbus org.kde.Shutdown /Shutdown org.kde.Shutdown.logoutAndReboot ve qdbus org.kde.Shutdown /Shutdown org.kde.Shutdown.logoutAndShutdown komutlarıdır.

1 Beğeni

En ufak bir zarar verme ihtimali varsa kaldırayım . Ne olacaksa bana olur .

Duyarlılığınız için teşekkürler. Belirli bir seviyedeki kullanıcılar söz konusu komutları tam olarak nasıl çalıştığını bilerek kullanabilir elbette, fakat kestirme yollar bazen - özellikle de tecrübesiz kullanıcılar için - tehlikeli olabiliyor ve bu yüzden sistem yazılım geliştiricileri “oturumu kapatmak, bilgisayarı yeniden başlatmak veya kapatmak istediğinizden emin misiniz?” diye bile sormakta yarar olduğu sonucuna varmışlar. :wink:
Belki yukarıdaki KDE Plasma komutları gibi XFCE ve GNOME komutları da paylaşılabilir, fakat systemctl komutları bazen zarar verebilir gibi görünüyor.

Genelde tek tıkla bilgisayarı kapamak önerilmez. Sway tarzı her şeyi klavye kısayollarına dizebildiğin arayüzlerde bile de bu tarz aksiyonların swaynag tarzı arayüzler ile doğrulanması önerilir

Tehlikesinden daha çok kullanıcının veri kaydetmeden kapatması durumları veya yanlışlıkla basma durumlarına karşı olarak düşünülen bir şey.

odaya biri girdiğinde yada acilen oturumu kapatmak istersen – pkill -u $USER --komutu kullanılabilir