Küçük Bir Çeviri Hatası

Dosya yöneticisinde bağlı (mounted) bir diske/hacme sağ-tık yapınca “unmount” için “çöz” diye çevirilmiş.
Doğrusu “ayır” ya da “çıkar” olmalıdır. Bu fiilleri dilbilgisi açısından incelediğimiz zaman haklı olduğumu anlayabilirsiniz. “Ayırmak” en yakını. Unmount’un ise diğer anlamı “atı vb çözmek” olduğundan yanılmışsınız.

İkincisi pardus ekibiyle ilgili değil ama bildirmek istedim. Bleachbit programında bazı kutucukları doldururken;

“Uyarı! Bu seçenek yavaştır” şeklinde çevrilmiş. Doğrusu: “Bu seçenek yavaşlatır”.

Bazı arşiv yazılımlarında “dosyaları ayıkla” şeklinde çeviriler görüyorum. Oysa “dosyaları çıkar(arşivden)” olmalıdır. Ayıklamak başka birşey. Bu tür hatalar zaman zaman karşıma çıkıyor.

Çıktıkça bildiririm.

Evet, “mount” ve “unmount” sözcükleri sizin de dediğiniz gibi at vb. şeyleri bağlayıp çözmek anlamlarına geliyor ve aslında burada da o duruma benzetme yapılıyor. Siz harici bir depolama birimine erişebilmek için öncelikle bilgisayarınıza bağlıyorsunuz. Sonra da işiniz bitince onu salıvermek için çözüyorsunuz çünkü bağlanan bir şey çözülür, ayrılmaz. Bu sebeple burada bir hata olduğunu düşünmüyorum.

1 Beğeni

Harddisk çözülmez ama. Çözmek deyince sanki bir iple düğüm ya da ilmek atarak bağlıyormuşuz gibi olur. Dilbilimi açısından burada harddiski sistemden “serbest bırakmak” bir teknik terim olduğundan “sistemden ayırmak, devre dışı bırakmak” anlamında daha uygun olurdu. Dolayısıyla bence bu bilişim terminolojisi açısından bir çeviri hatası.

Uygulama adlarını da belirtirmisiniz? Dosya yöneticisinden kastınız Thunar mı Nautilus mu anlamadım. Nautilus üstünde Çöz diye bir çeviri bulamadım.

Bir de hata bildiriminde usuldendir sürüm de belirtir misiniz.

Bleachbit için ise çeviriler İngilizce dizgelere sadık görünüyor. İlaveten Bleachbit sisteminizi yavaşlatmaz, yani bu seçeneğin sisteminizi yavaşlatacağını düşünmek de makul değil.

msgid "This option is slow."
msgstr "Bu seçenek yavaştır."
msgid "This option is very slow."
msgstr "Bu seçenek çok yavaştır."

Hocam Thunar 4.16.8’den bahsediyorum. Pardus 21 kullanıyorum sistem güncel. Diğer linux sürümlerinde yanlış aklımda kalmadıysa “ayır” şeklindeydi.
2022-08-25_15-30

Bleachbit sistemi yavaşlatmaz. Ancak bazı temp dosyalarının silinmesi sistemi yavaşlatır; örneğin thumbnaillerin silinmesi. Dosya yöneticinizi açtığınızda /home/adınız/.cashe/thumbnails diye bir klasör var. Tıklattığınız-tıklamadığınız resimlerin ve videoların küçük resimleri buraya toplanır ki dosya yöneticinizi açtığınızda küçük resimlerini size anında göstersin. Eğer bu klasörü temizlerseniz, sistem onları yeniden oluştururken kısa bir zaman geçer ve bu, yavaşlama demektir. Oradan akıl yürüttüm.

Gösterdiğiniz satırlarda öyle yazdığını bilmiyordum. Gerçekten de bleachbit’in “bu seçenek yavaştır” diye uyardığı seçeneklere dikkat ederseniz, temizlenmesi az evvel bahsettiğim gibi yavaşlatma özelliğine sahiptir. Neyse ki doğrusunu gördük, tamam öyleyse.

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.