Küresel Windows Kesintisi

Türkiye’de durum nedir, ne kadar etkilendik bilmiyorum. THY durumdan etkilenmiş okuduğum kadarıyla.

“Özgürlük için Pardus”

9 Beğeni
4 Beğeni

Vardır her şer(görünen)de bir hayır :slightly_smiling_face:

3 Beğeni

Tamam da beni niye etkilemiyor? :crazy_face: :sunglasses:

(iki dakika sonra hekleniyomuşum :rofl: )

2 Beğeni

Çağımızın önemli sorunlarından birini bu gün tüm dünya deneyimlemiş oldu ki bu hiç birşey değil. Ola ki büyük çapta bir savaş çıktı bu şirketlerin sunucuları vuruldu . Dünya o zaman ne yapacak. Buna benzer birçok senaryo ortaya çıkabilir. Burada milli yazılımların bir kez daha önemi ortaya çıkıyor. Tüm sunucularımızı milli yazılımlarla değiştirmeliyiz. Kamu kurum ve kuruşları başta olmak üzere ülkemizde faaliyet göstermekte olan hastaneler, bankalar, hava yolu şirketleri , iletişim sektörü, alış veriş sektöründen otellere kadar tamamen milli yazılımlara geçmeliyiz. Pardus işletim sisteminin yanında, milis, pisi ve Türkmen linux v.b dağıtımlarının geliştirilmesi ve insanlarımızın kullanması için her türlü çabayı göstermeliyiz.
Ayrıca ülkemizde faaliyet gösteren tüm internet siteleri sunucularını ülkemize taşımalı ve DNS olarak da yalnızca Türkiye DNS’i kullanmalı.

5 Beğeni

Tek işletim sistemi,
Tek arama motoru,
Bir iki sosyal medya platformu
Birkaç alışveriş sitesi…

Sadece birinin çökmesi bile dünyada bağlı olan tüm devletlerin kritik alt yapısının neredeyse çökmesine neden oluyor.

Refahı tüm dünyaya yayması umulan yüksek teknoloji ve inovasyon, an geliyor, dünya sistemini kilitliyor.

Yüksek teknoloji küresel düzeyde tekelleştiğinde, işte bu kadar kırılgan.

Yaşadığımız siber fiziksel ağlarla örülü dünyada, teknolojinin her alanında bağımsızlık toplumlar için vazgeçilmez.

İşte tam da bu nedenle;
Tam bağımsız ve müreffeh bir Türkiye için
#MilliTeknolojiHamlesi diyoruz.:earth_africa::tr:

Kaynak:

https://x.com/Selcuk/status/1814258353629020590

4 Beğeni

2 Beğeni

Dün yaşanan bu hadise vesilesiyle bir şirketin bir anda ülkelerin tüm sağlık sektöründen tutun, ulaşım sektörüne, ekonomisine ve daha bir çok alanda teknolojik altyapılarını tek bir güncelleme ile durma noktasına getirebileceğini gördük. Bu gerçekten bir şirket için devasa bir güç. Bununla birlikte yerli sistemlerin kritik önemini bir kez daha anlamış olduk. Bu gün hata ile yayınlanan bir güncellemenin başka bir gün belirli bir ülkeye veya belirli ülke gruplarına kasıtlı bir şekilde yapılmayacağının garantisini kimse veremez. Aslında daha önce bunun gibi durumlara da şahit olduk. Bazı insanların hesaplarını silinmesi gibi durumlar da olmuştu yakın zamanda.

Diğer taraftan bu forumda da bir çok defa tartışmalar olmuştu özellikle eğitim kurumlarında neden Pardus kullanıldığını Windows kullanılmadığını eleştirenler de olmuştu. Hatta bir “Ben neden Pardus öğrenmek zorundayım. Öğrenmek istemiyorum.” diyen hocalarımız da olmuştu. Acaba herhangi birimizin dün sadece Windows’ta yapılan bir güncelleme ile uçuşu iptal olduğunda “Olabilir. Gayet normal bir durum.” deyip sakin karşılayabilirdik. Sürekli en küçük bir sorun durumunda “Pardus berbat bir işletim sistemi kullanılmaz. Yapamamışlar.” diye kötülüyorduk. Peki aynı eleştiriyi dünkü olay için de diyebildik mi? Burada amacım Windows’u kötülemek değil. Sadece eleştirilerin objektif olmamasından bahsediyorum. Çünkü ben bugüne kadar Pardus’ta böyle sistemi hiç kullanılamayacak duruma getiren bir güncelleme görmedim ama Pardus her zaman daha sert eleştirildi. Bu arada Pardus’u hiç eleştirmeyelim demiyorum. Elbette ki eleştireceğiz. Ama sadece eleştirmek için değil yapıcı olarak eleştireceğiz. Kötüleyerek değil yapıcı fikirlerimiz ile eleştireceğiz.

Aslında asıl söylemek istediğim şey yerli sistemlerin, yazılımların ve donanımların ülkemiz için ne kadar önemli olduğu gerçeğidir. Bugün gerçekten çok güzel bir işletim sistemimiz var. Bence hepimizin artık sadece eleştirmek yerine elini taşın altına koyup kendi uzmanlık alanımıza göre yerli yazılımlarımızın üstüne bir şeyler koyması gerek. Karınca kararınca hepimiz yerli yazılımlarımıza, donanımlarımıza destek olabiliriz bence. Hiç olmazsa onları kullanarak, etrafımıza tanıtarak bile destek olabiliriz. Diğer taraftan örneğin yazılımcı arkadaşlarımız takımlar oluşturarak veya bireysel olarak eksik gördüğümüz alanlarda yazılımlar geliştirerek bu eksiklikleri kapatabiliriz. Bunu sadece Pardus özelinde söylemiyorum. Genel olarak hepimiz ülkemizin teknolojik altyapısına bir şekilde destek olabiliriz. Dünkü olaydan ben de dahil hepimizin güzel dersler çıkarıp harekete geçmesi ümidiyle…

Biraz uzun yazdım kusura bakmayın. Bu yazıyı yazarken kimseyi kırmak istemedim. Tamamen fikirlerimi söylemek istedim. Eğer sürçü lisan ettiysek affola.

4 Beğeni

Özgür yazılımın önemi

2 Beğeni

X te bakıyorum kesinti ile alakalıkonuların hiç birisinde Pardus ten bahsedilmiyor. Bir kere ben yazdım Selçuk Bayraktar ın gönderisinin altına. Pardus kullanan kişilerin bence işletim sistemimizin sadece adını bile yazması bu noktada bence önemli. Çünkü kullanıcıların bir alternatif olduğunu bilmeleri lazım. Bilgisayar kullanan çoğu kişinin işletim sistemimizden haberi bile yok.

7 Beğeni

Arkadaşlar konudan bağımsız birşeyler anlatmak istiyorum.

Önemli yazılım şirketlerinin başına hintliler geçtikten sonra yazılımların kalitesi gözle görülür şekilde düştü. Belki farkedenleriniz de vardır.

Nedir bu hintli meselesi?

Hindistan, gerek teknolojik, gerekse ekonomik açıdan çok kötü bir ülke. Merak edip youtube videolarını izleyenler varsa bilirler. Hijyenin sıfır hatta eksi olduğu bir ülke. İnsan kalitesi de eğitim kalitesi de çok düşük. Aşağıladığım için yazmıyorum, olan bu.

Okullarının kalitesi de oldukça düşük. Özellikle elektronik, yazılım gibi derslere odaklanmış okullar, yeterince nitelikli öğrenciler yetiştiremiyor. Bu okullardan mezun olan öğrenciler son derece yetersiz…

Şimdi gelelim Microsoft tarafına. Bu öğrenciler bir şekilde beyin göçü yoluyla başta amerika olmak üzere gelişmiş ülkelere göç ediyorlar. Amerika gibi ülkeler bu öğrencilerin kalitesinden ziyade alacakları maaşa önem verdikleri için bunları işe alıyor. Microsoftta, google’da ve diğer birçok şirkette CEO bile oluyorlar. Bakınız şu anda microsoftun ceo’su bir hintli. Şirketin tarihi gidişatına bakarsanız hintlileri işe aldıktan sonra windows daha çok sorunlarla boğuşmaya başladı. Önce win10 gibi bir sorun yumağını çıkardılar ve “başka çıkmayacak” dediler. Sonra baktılar ki yamalarla güncellemelerle düzeltemeyecekler, sözlerini bozup win11’i çıkardılar. Oldu mu? olmadı. Win11 in de neresinden tutsan elinde kalıyor. Güya şimdi de win12 çıkacakmış… Çöp çöptür.

Önceden windows, linux taraftarlarınca çok eleştirilirdi. Ama eleştiriler windowsun belli başlı olumsuzlukları üzerinde odaklanırdı. Şimdi ise eleştirilecek bir tarafı bile kalmadı. Bunda hintli kodırların rolü büyüktür. Hintiler kültürleri gereği kendi adamlarını işe almayı tercih ederler. Her yere doldurdular hintli hemşehrilerini, google’ın, microsoftun, bir sürü ileri yazılım şirketinin içine kendi sokaklarına yaptıklarını yaptılar. (kendi sokaklarına ne yapıyorlarmış araştırın, ne dediğimi anlarsınız).

Bir başka örnek google hizmetleri. Çok fazla hata ve sorun var. Mesela benim bir blogger sayfam var. Blogger de google’ın. Her yerinde sorun, bug, hata. Doğru dürüst bir geribildirim kanalı yok.

Biraz daha konudan bağımsız devam edeceğim.

Windows, kötülediğiniz kadar kötü bir sistem değil (idi). Son derece profesyonel, güzel bir sistem. Linux’dan üstünlükleri var. Linux’un da windowstan üstünlükleri var. Bu gerçekleri kabul etmeliyiz. Kötüleyerek bir yere varamazsınız. Linuxcular yıllarca “linux taş gibidir” şu bu laflarla kandırdılar kullanıcıları. Aha daha geçen gün paket sistemim bozuldu. @kaan ile beraber çözmeye çalıştık olmadı. En son yeni kurulum önerdi. E hani linux format istemiyordu? İkide bir mavi ekran veriyor diye windowsu eleştiriyordunuz. Ben sistemimi kurup şu hale getirene kadar çok emek sarfettim. Yeniden kurar mıyım? İşin özeti kusursuz sistem olmaz. Allah yapısı değil bu.

Anlattıklarımın bir özeti ya da sonucu yok. Bazı şeylerin farkına varın istedim. Bir sorun çıktı. Çıkabilir. Normaldir. Aynı/benzer sorun linux tarafında da çıkabilir. Linux tarafında da bir sürü güvenlik açığı var, makaleleri takip edin. Bir sorun çıktı diye windowsa saldırmayın. Aynısı linuxda olursa linuxa saldırmayın. Olur böyle şeyler.

İyi çalışmalar.

1 Beğeni

Burada bir düzeltme yapmak istiyorum. Paket bağımlılığının bozulmasının sebebi, eklediğiniz diğer depo adreslerindeki paketlerin sürümlerinden kaynaklanmaktaydı.

3 Beğeni

Olsun? :slightly_smiling_face:

Bir/birkaç program kurdum diye niye bozuluyor? Windows tarafında istediğim yazılımı istediğim yerden kuruyorum bozulmuyor. Ayrıca bir program kaldırdığım zaman o program bir başka programın gerekliliğini ya da kendisini kaldırmıyor.

Amaç Pardusu ya da Linux’u kötülemek değil. Ortada bir sorun var. Bu sorunu görmezden gelemeyiz.

1 Beğeni

Linux’un sistem yapısını araştırdığınızda sorunuzun cevabı bulacaksınız :slight_smile:

2 Beğeni

Geçmişte birkaç araştırmam olmuştu. Anladım mı? Birşeyler anladım. Ama çok şey anladığımı ya da işi çözdüğümü söyleyemem.

Pardustan çok memnunum. Windows tarafına sadece AOE-II oynamak için geçiyorum. Buradaki imkanlar windowsta yok.

Ama ortada bir sorun var. Benim birkaç programa ihtiyacım vardı. Bu programları kurunca sistem bozuldu. Şimdi sistemi yeniden kurmam gerekiyor. Sistemi yeniden kurduğumda işim ve uğraşlarım gereği yine aynı programları kurmam lazım. Yine bozulacak… Ortada çözülemeyen bir sorun var. :grimacing:

1 Beğeni

Önceki mesajımda belirttiğim gibi, sorununuzun cevabını araştırarak bulacaksınız. Ayrıca bu araştırmalarınızın sonucunda neden flatpak, snap, appimage,docker gibi yapıların geliştirildiği anlayacaksınız.

3 Beğeni

Şöyle yapalım.

Ben bu sorun tekrarlanmanmasın diye, soruna neden olan yazılımları flatpak depolarından kurayım. (Tekrar kurulum yaparsam).

Siz de vakit kaybetmemem açısından bana neyi araştırmam gerekiyorsa kaynak olarak burada verin. Ben okuyup anlayayım.

Olur mu? Çünkü nasıl araştıracağımı bilmiyorum.

(Ne demek istediğinizi biraz anladım)

1 Beğeni

Eğitim ve Belgeler – Pardus – TÜBİTAK ULAKBİM linkinde belgeler mevcut. Buradan başlayabilirsiniz.
Ayrıca arama motorlarından linux101 anahtar kelimeleri ile aratmalar yapabilirsiniz.
Yine flatpak, snap, appimage, docker kelimeleri ile aratmalar yaparak sonuçlara ulaşabilirsiniz.

2 Beğeni

Tamamdır.

Konu kapanmadan yetişebilirsem buraya tekrar not düşebilirim.

Yardımınız için teşekkürler.

2 Beğeni

Win95 CD den itibaren tüm sürümler ve Ofis sürümleri için lisans ücreti.
Her sürüm yükseldiğinde artan donanım ihtiyacı (upgrade)
Bu bir avukat olarak kişisel maliyetlerim.
Ya ülke olarak ?
Pandemide doğan boşluktan cesaretlenip üstelik Windowsu yetersiz donanım nedeniyle çalıştırmayan eski bir sisteme PARDUS kurarak bismillah.
Evet zorlandım.
Ancak özellikle forum üyelerinin sabırla yardımları olağanüstü.
Bugün gönül rahatlığı ile avukata PARDUS yeter diyebiliyorum.
Daha ne olsun :slightly_smiling_face:
Tüm emeği geçenlerden bir kez daha Allah razı olsun :palms_up_together:

4 Beğeni