Kurulu/Gömülü Yazıcı Sürücülerini Dışa Aktarma

Bir linux sisteminde kurulu veya gömülü olarak gelen yazıcı sürücülerini/dosyalarını alıp pardus 23’e aktarabilir miyiz? Yazıcıların sürücülerini internette bulmakta zorlanıyorum. Bulsam da önceki sistemimdeki gibi sağlıklı çalışmıyorlar. O yazıcıyı çalıştıran dosyaları alıp diğer sisteme kuracağım…

1 Beğeni

Selamün Aleyküm
Teknik olarak mümkün.
Çok karmaşık bir sürücü yapısı yoksa(çok fazla süzgeç ve ikilik dosya dağınıklığı) aktarımı kolay olur.

Marka model bilgisi verebilir misini?

Samsung M2070FW

ancak bütün yazıcılarımızda yapabileceğimiz bir yolu varsa daha iyi olur. Bir parrdustaki bütün yazıcı sürücülerini çekip diğerine kurmak gibi…

Önceki iletimde bahsettiğim hususlardan dolayı, tüm sürücüleri almak biraz inceleme gerektirir.
Tüm yazıcıların envanteri(marka ve model bilgisi vb.) varsa bunun üzerinden gidersek daha sağlıklı olur.

Örneğin Canon Mf416dw sistemde model olarak 410 gözüküyor. Sitesindeki sürücüyü Pardus 23.3’e yüklesek de kağıt bitirene kadar çeşitli semboller basma gibi hatalarla karşılaşıyoruz.

Yazıcılarımız bunlar:

• CANON MF635 CX

• CANON MF416 DW

• Hp Laserjet P1102

• Hp Laserjet P1006

• Samsung Xpress M2070FW

• Hp laserjet 1102w

• Hp laserjet 1022n

• Hp laserjet 1022

• CANON MF635CX

• Xerox workcentre 3025

/etc/cups/ppd/ CUPS’a tanımlı olan yazıcıların sürücüleri(PPD dosyaları) buraya eklenir. Ama bu sürücüler içinde süzgeçler(filters) varsa onları da sistem içerisinde bulup diğer bilgisayarlar aktarmak gerekir ki böylece sürücü çalışabilsin.

söylediğiniz yerden ppd dosyalarını buldum peki süzgeçleri bulup aktarmayı da tarif edebilir misiniz? sorun olursa o işlemi de yapayım.

Mesela ben grep cupsFilter /etc/cups/ppd/* çalıştırdığımda aşağıdaki çıktı gelmekte. Burada texttotext ifadesi kullanılan süzgeçtir.
Lakin süzgecin kendisi yetmeyebilir. Sürücü özelinde sezgisel olarak incelemek gerekir.
Bazıları ek olarak ikilik(binary) çalıştırabiliyor. O ikilik dosyanın kütüphaneleri olabiliyor.

/etc/cups/ppd/CUPS-BRF-Printer.ppd:*cupsFilter2: "text/plain text/plain 0 texttotext"
/etc/cups/ppd/CUPS-BRF-Printer.ppd:*cupsFilter: "text/plain 0 texttotext"

anladığım kadarıyla bu aşamada da farklı senaryolar çıkabileceği için bir uzmanın halletmesi gerekiyor. teşekkür ederim.