Hadis-i Şerif Araştırma uygulaması
Kütüb-i Sitte Hadis Külliyatı (Python+Qt6) uygulama projem.
Bitince bilgim olsun mu hocam? ![]()
Veritabanında arapça, hadis metinleri ve şerhler de var ancak veritabanı için izin almamız lazım. İzin için mail attım. Aksi takdirde yayınlayamam.
Anladım. Benim bir arkadaşta bunun matbuu hali var. Ama kitap olarak okumak yorar. Böyle bir program daha iyi olurdu.
Aslında bu tip eselerin telifi olmaması lazım. Neticede dini bilgi halka malolmuş (anonim) bilgidir. İzne tabii olması biraz sıkıntı.
Ben de arada din ve felsefe ile uğraştığımdan elimin altında olsun isterim.
Sana özelden .deb ve projenin zip dosyasını atayım hocam. İncele ve hatta daha kapsamlı akademik bir şey yapabilirsin.
Arayüzünüz gayet şık ve temiz olmuş. Biter bitmez pull request atmak ve indirmek istiyorum
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hadis-i şerif yayınları gördüğüm kadarıyla yalnızca internet üzerinde: Hadis | Diyanet İşleri Başkanlığı var. Sizinki ise Pardus’a özel olmuş. Çok teşekkür ederiz.
Diyanet İşleri Başkanlığının elinde hem hadis, hem de kuran meal tefsir veritabanı var. Linux için neden yapmıyorlar anlamıyorum.
Sanırım, her cihaz erişebilsin ve bakımı kolay olsun diye sadece internet sitelerinden ve mobil uygulamalarından yayıncılık yapıyorlar.
Bülent hocam, ilk hali görsel olarak kesinlikle daha iyiydi.
Bir de Kur’an ne oldu diye soracaktım. Onu bir hayli unuttuk. Benim elimde terceme pdf var. Ama onun üzerinde not alabildiğim için daha kolay. Ama istediğim sure/ayete atlayamadığım için zor oluyor.
Program versiyonunda da tam tersi, not alamıyorum, bu defa istediğim sure/ayete atlayabiliyorum.
Bak şunu ezbere biliyorum:
“Hiç şüphesiz biz sana 'kevser’i” verdik.
O halde namaz kıl ve kurban kes.
Asıl sana öyle diyendir, soyu kesik, ebter." *
Tamam da, hangi sayfadaydı, pdf üzerinden gitmek zor. Programda arama özelliği var hooop gidiyosun.
- İslam peygamberi birgün As bin Vail ile karşılaşıyor. Peygamberle biraz konuştuktan sonra yanından ayrılıyor ve halka karışıyor. Orada kendisine "orada kiminle konuşuyordun? diye soranlara “Şu soyu kesik (ebter) olan adamla konuşuyordum” diye yanıt veriyor. Bu olay peygamberin kulağına gidiyor ve üzülüyor. Ardından bu sure (Kevser) ilan ediliyor. Burada sure, “asıl sizsiniz ebter!” diyor. Peygambere de, “biz sana kevser’i vermişiz, bunu mu kafaya takıyorsun?” demeye getiriyor. Dümdüz okuyup geçtiğinde bunları bilmiyorsun. O yüzden tefsirli çeviriye ihtiyaç var.
İşte dini içerik hazırlarken neyin neden önemli olduğu, yazılımı hazırlarken çok önemli. Yukarıdaki Kütübi Sitte külliyatını da hazırlarken sadece kaynağa değil kaynağın nereden geldiğine de bakmak lazım.
Uygulamanın Özellikleri:
17 Adet tema eklenmiştir.
Toplam hadis sayılı 7336
Metin ve Hadis numarası ile arama özelliği (Örneğin arama kısmına 945 yazarsanız size 945. Hadisi getirir)
Hadis metnini büyültme küçültme özelliği
Her hadis için ayrı ayrı kopyalama butonu eklendi (Tamamı ve Şerhlerden kopyalamak için sağ tık Copy yapmanız yeterli)
Hadis Araştırma Merkezi (Online) Tüm platformlarda okumak veya araştırma yapmak için artık web tarayıcınız yeterli.
peygamberimize atılan iftiralar için program yapma bence
Buhari, Müslim, Ebû Davud, Tirmizî, Nesâî ve İbn Mâce’nin 6 temel hadis kitabı toplamda yaklaşık 27.000 ile 30.000 arasında hadis bulunmaktadır. Aynı hadislerin farklı kitaplarda veya aynı kitabın farklı bölümlerinde tekrarlanması çıkarıldığında, “asıl” hadis sayısının 10.000 ile 12.000 civarında olduğu kabul edilir.
Prof. Dr. İbrahim Canan tercüme ve şerh ettiği, İbnü’l-Esir’in Camiu’l-Usul eserini esas alan bu muhtasarda (özette) ise tekrarlardan elenmiş ve konularına göre tasnif edilmiş yaklaşık 7.336 hadis yer almaktadır.
Kütübi Sitte bildiğim kadarıyla Kur’an-ı Kerim den sonraki en sağlam ve en makbul ikinci kaynaktır.
“Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu şaşırmayacaksınız: Allah’ın Kitabı ve Peygamberinin sünneti.” Hadis-i Şerif
Ben bu uygulamanın sadece gövdesini yaptım. Veritabanı inceledndiğinde yazım hataları bulunabilir. O sebepten her zaman resmi kaynak olan eserin bizzat kendine müracaat etmek lazım. (Akçağ Yayınları - Hadis Ansiklopedisi)
Diyanetin veritabanı elimde olsaydı Hadislerle İslâm veritabanı kullanacaktım. Bunu bulduğum için bunla yaptım.