Lenovo g580 laptopa pardus kuramıyorum

Arkadaşlar Merhaba!
Elimde bir Lenovo G580 İntel Pentium Çift Çekirdek,4 GB Ram laptop var. Pardus kurmak istiyorum ama Windowstan başka İşletim sistemi kuramıyorum. Laptopa Windows 8.1 yüklüydü. Bios bir türlü giremedim. Novo tuşu varmış bu laptoplarda. Ama hiçbir şekilde kullanamadım tuşu. F2,F12,F10 Del tuşlarını denedim. Bilgisayarı usb den ya da cdromdan başlatamadım. Windows kurtarma menüsüne girdim en sonunda ve windows 10 kurabildim ancak. Pardus kurmak istiyorum. Çok uğraştım ama olmuyor. Yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Bu sorun G580’lerde kroniktir. BIOS’un arayüzü brick olduğundan dolayı böyle sorun yaşıyorsunuz. Sisteminde UEFI Windows kuruluysa 1. yöntemi uygulayın. CSM şeklinde kurulum yaptıysanız 2. yönteme geçin.

1. Yöntem;

UEFI bir bellek hazırlayın ve laptoba takın. Başlat’a basıp “shift” tuşuna basılı tutup bilgisayarı kapat’ın yanındaki seçenekten gelişmiş başlangıcı seçin. Ardından sorun gider seçeneğinden aygıt kullanı seçin. Hazırladığınız UEFI belleğe tıklayarak flash belleğinizi boot edip kuruluma geçebilirsiniz.

Not: Arayüzü brick olan BIOS’umu da düzeltmek isterim derseniz UEFI Windows 8 kurup Lenovo’nun sitesinden BIOS güncellemesi gerçekleştirmeniz gerekiyor.

2. Yöntem;

Sisteminizde UEFI kurulum olmadığı için 1. yöntemdeki seçeneği uygulayamayacaksınız. Laptop harddiskini söküp başka laptoba veya kasaya bağlayın. Taktığınız harddiske Windows 7 kurulumunu başlatın. Windows kurulurken dosyaları çıkartma aşamasında %100’den sonra ilk yeniden başlatma işlemi gerçekleşir gerçekleşmez sistemi komple kapatın ve diski çıkarın. Ardından diski G580’e takıp kurulumu tamamlayın. Böylelikle temiz kurulumdan farksız olarak Windows kurmuş olacaksınız.

G580 arayüzü brick olmuş BIOS’u düzeltme;

InsydeFlash ile BIOS güncellemesi Windows 10’da sıkıntı çıkarabiliyor ve işletim sisteminden dolayı BIOS flashlamayı reddedebiliyor. Windows 7 ile güncellemeniz en doğrusu olacaktır. Lenovo’nun sitesinden tam model kodu ile örneğin (G580-20150) aratarak işletim sisteminize uygun BIOS indirin ve BIOS güncellemesini başlatın. Sorun tamamen düzelecektir. Takıldığınız yer olursa yardımcı olurum kolay gelsin.
Kaynak: Lenovo G580 BIOS-Boot Ekranı Gelmiyor | Technopat Sosyal

Hocam öncelikle teşekkür ederim. Windows 10 gelişmiş başlatma seçeneklerinden dediğiniz yolla Ubuntu 20.04.1 kurdum. Yalnız bu sefer de açılışta Grub menüsü falan gelmiyor. Windows 10 açılmıyor. Sorun değil aslında Windowsun açılmaması… Ben Pardus kurmak istiyorum zaten. Ama pardusu Windows yüklü başka bir bilgisayardan Rufus ile UEFi şeklinde yazdırmama rağmen açılışta Pardus kurulumu gelmedi. Ubuntudan Boot Repair kurmak istedim olmadı.Teşekkürler.

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.