Merhabalar RTX 3050, 24 GB RAM ve RYZEN 5 7235HS kullanmaktayım. Laptopum normalde Win11 ile gelmekte FreeDos aldım. Aldığımdan beridir de Win10 kullanmaktayım. Yakın zamana kadar eski bir bilgisayarımda da Linux Mint kullanıyordum. Hem LibreOffice olsun hem diğer uygulamaları olsun gerçekten çok kullanışlıydı.
Yakın bir zamana kadar Loq cihazımda da Linux Mint kurdum. 1 hafta kadar da cihazı bu şekilde kullandım ama ana işletim sistemim olarak hiçbir zaman kullanamadım.
Bilgisayarımı okul ve iş için kullanıyorum. İleri seviyede Excel ile ilgilenmekteyim. Bankacılık sistemleri geliştirmekteyim, bununla beraber de python geliştirmeleri yapmaktayım.
Neden Linux düşünüyorum?
Gelişen dünya düzeninde artık bazı sistemlerin kullanıcı ve bilgi istismarı çerçevesinde geliştirildiğini düşünmekteyim. Dosyalarımız ve bilgilerimiz hatta direkt olarak biz bile artık yapay zekanın beslendiği bir çiftlikten ibaretiz. Malum işletim sistemi telemetri toplama konusunda artık olayın cılkını çıkarmış bulunmakta ve bilgisayar kullanırken rahat değilim. 27 yaşında birisiyim. 2008 yılından beri aktif olarak bilgisayar kullanan birisi olarak kesinlikle ne data güvenliği olarak ne de sistem güvenliği olarak GÜVENDE HİSSETMİYORUM. Bundan ötürü Linux’a geçmeye karar verdim.
Sorunum şu.
Nispeten güncel bir cihaz kullanmaktayım. Linux Mint, sistemime herhangi bir fiziksel bir hasar verir mi? Ekran kartında yanlış hız aşırtma veya USB güç denetleyicilerinde aşırı akım veya başka sorunlar… Bu konuda desteklerinizi rica ediyorum. SSD okuma yazma durumu veya aşırı bir optimizasyonsuzluktan ötürü donanım yıpranması yaşar mıyım?
Sanki bu soru, düzenli ve sürekli Linux Mint GNU/Linux dağtımını kullananlara sorulsa daha net ve doğruluğu yüksek cevaplar alabilirsiniz.
Linux Mint kullanıcıları diye Türkiye forumunu bir araştırmanızı tavsiye ederim.
Benim bilgisayarım da güncel sayılabilecek bir oyun bilgisayarı çeşidi ve onu, iki sene önce işletim sistemsiz (freedos) olarak satın aldım. Pardus çok şükür destekliyor ve ben de memnunum, denemek siterseniz Pardus’un Lenovo bilgisayarların sorunsuz çalıştığını çokça yazanlar olmuştu. Kısaca, Pardus’u denemenizi ve uzunca bir süre kullanmanızı tavsiye ediyorum.
Hiçbirşey olmaz. Sisteminiz zarar görmez. Linux çekirdeği SSD’leri ve SSD’lerin veri yönetim operasyonlarının hepsini tam desteklemektedir. Diğer durumlar da da yanı şekilde. Yalnızca özel dongıl cihazlarının, USB ya da bluetooth gibi aygıtların desteği biraz sorunlu o kadar. Ürünlerinize zarar vermez.
Öte taraftan, linux doğal bir yazılım geliştirme ortamıdır. Bir sorun yaşayacağınızı sanmıyorum.
Windows hakkındaki sorunlarınızı da anlıyorum (adını gizlemeye gerek yok). Benim sorunum benim özel hayatımı takip etmesi değil. Halk ağzıyla cıncık gibi bilgisayar toplamışım, ama o kadar ağır bir OS ki, 90’lardan kalma gibi yavaş çalışıyor. Şu anda içine YZ de entegre etmeye çalışıyorlar. Cortanası ayrı dert, osu ayrı dert, busu ayrı dert, benim para verdiğim donanımı bana sormadan babasının malı gibi meşgul ediyor. Siz yine iyisiniz; 10’a geçebilmişsiniz. Ben 8.1’den yukarıya geçemedim. Birkaç kez 10’a alışmak için kendimi zorladım, cinnet geçirerek sildim. Günlük 1GB internetimi harcıyordu. Sen arkaplanda ne yapıyorsun ki benim hergün 1GB internetimi kullanıyorsun.
İstediğiniz sistemi geçerek kurtulun. Korkmayın, birşey olmaz.