Librem 5 (Linux Debian Tabanlı OS Kullanan Akıllı Telefon)

Forumda bazen arkadaşların Pardus akıllı telefonlarda çalışıyor mu gibisinden sorularına rastlıyorum. Purism şirketinin bağış olarak topladığı fonlarla tasarladığı telefon piyasaya çıkabilirse Debian altyapısı kullanan bir OS ile çalışan telefon alabiliriz belki. Pardus’ta Debian kullandığına göre belki de bu telefona kurulabilen bir sürümü uyarlanabilir. (Her şey hayal kurmakla başlar :grinning: )

Güvenliğin ön planda dikkate alındığı Librem 5’te, kamera mikrofon gibi kritik donanımlar anahtar yardımı ile kapatılabilyor. Gnome arayüzüne sahip olacakmış. Merakla piyasaya çıkmasını bekliyorum.

1 Beğeni

Hocam ubuntu denedi fakat uygulama yetersizliği kaynak sıkıntısı ubuntu da unity arayüz sistemini bile bu telefon tablet yüzünden iptal edildi uygulama işini nasıl çözücekler bilemem fakat büyük kaynak gerekiyor evet böyle telefon güzel olur fakat çin 5 büyük şirketi (oppo ve vivo, xiaomi, huawei ) güçlerin bilreştirdiler ve google play rakip olmaya çalışıyorlar.

3 Beğeni

Evet onu da okumuştum, umarım bu başarılı olur.

Artık yeni telefonlarda arttırılabilir hafıza bile yok, komple bulut depolamaya geçiyorlar. Bütün verilerimiz yabancı server’larda saklanıyor. İnsan kendi telefonuna güvenmemesi gereken bir dünyada yaşıyor. Ülke olarak vatandaşların verileri yabancı teknolojiler üzerinde ne kadar güvende…! Meçhul

Sonumuz hayırlı olur inşallah :slightly_smiling_face:

2 Beğeni

Umuyorum ki telefonlar Google’ ın tekelinden en kısa zamanda ayrılır. Çin’ in mobil hizmet projesini beğeniyorum ve heyecanla bekliyorum. Ancak bizim de harekete geçmemiz gerek. Bence Türkiye’ den de Google Play’ e güçlü bir rakip çıkar ama çalışırsak.

1 Beğeni

Maalesef çıkamaz yanlış anlamayın ama gerçekten çok büyük para gerekiyor vede pazar örneğin huawei nin başarılı olmasında ki sebep sadece bir kaç milyar dolar yazılım geliştiricilere ayırması vede bir çok oyun dağıtıcısının pubg, call of duty ve benzeri çinli olması artıları yani herşey para dediğim gibi olamaz değil imkansız değil ama bir dolby digital, warner bros (marvel, dc) disney şirketler gibi şirketleri olması gerek.

1 Beğeni

Konunun o kısmını gözden kaçırmışım. Haklısınız. Umarım o gelişmişliğe ulaşırız.

Selamün Aleyküm Hocam
Bu 2 proje ilginizi çekecektir diye düşünüyorum. :blush:

1 Beğeni

Çok teşekkür ederim sayende yeni bilgiler öğrenmiş oldum. Özellike /e/ projesi bayağı ilgimi çekti, desteklediği telefon sayısı az değil.
/e/ 'nin resmi web sitesinde (translate yardımı ile :grinning: ) araştırma yaparken microG Project diye bir kavram gördüm. Android cihazlardaki google hizmetlerine bağımlı çalışan uygulamalara alternatif olarak geliştirilen açık kaynak uygulama projeleri gibi bir projeymiş. Onu da ben paylaşayım farkındalığımız artsın.

https://microg.org/

1 Beğeni

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.