LibreOffice Calc Çözümler-3: CTRL+SHIFT+V = Biçimlendirilmemiş Metin Yapıştır

Merhaba arkadaşlar,

LibreOffice Calc’ta sık sık karşılaştığım bir sorunu ve çözümünü sizlerle paylaşmak istiyorum.

Calc dosyalarında sürekli kopyala-yapıştır işlemleri yapıyorum ve genellikle sadece veriyi yapıştırmak istiyorum, biçimlendirmeyi değil. Microsoft Excel’de Ctrl+Shift+V tuş kombinasyonu bunu doğrudan yapıyor - ekstra menü veya onay olmadan.

Ancak Calc’ta aynı kısayolu kullandığımda her seferinde “özel yapıştır” menüsü açılıyor ve ek tıklamalar yapmam gerekiyor. Bu soruna bulduğum çözümü aşağıda anlatacağım.

Araçlar > Özelleştir yolunu izliyoruz.

1. Açılan pencerede Klavye sekmesine tıklıyoruz.
  2. Kısayol Tuşları bölümünden Ctrl+Shift+V kombinasyonunu seçiyoruz.
  3. Kategori listesinden Düzenle seçeneğini işaretliyoruz.
  4. İşlev listesinden Biçimlendirilmemiş Metin Yapıştır komutunu buluyoruz.
  5. Değişiklikleri kaydetmek için Ata butonuna ve ardından Tamam’a tıklıyoruz.

Artık Ctrl+Shift+V kısayolunu kullanarak metni biçimlendirme olmadan doğrudan yapıştırabilirsiniz.

Bu özelleştirme yöntemini farklı ihtiyaçlarınız için de kullanabilirsiniz. Örneğin sık kullandığınız diğer komutlar için de benzer şekilde kısayol tuşları atayarak çalışma verimliliğinizi artırabilirsiniz.

6 Beğeni

Calc üzerinde bazı dosyalar için biçim olmadan yapıştırma yaparken, bazen de biçimleri de kopyalamak ihtiyacı hissediyorum. (Mesela birleştirilmiş hücreler oluyor ve diğer taslakda birleştirilmiş hücreyle almazsam taslağı bozuyor) Böyle bir durumda bu ikisini nasıl ayırabiliriz ve ikisi için de doğrudan yapıştırmayı sağlayabiliriz?

Mesela biçimsiz olana Ctrl + Shift + V derken, biçimli olana başka tuş atamak için hangi seçeneği seçmemiz gerekir oradan? Baktım ama anlayamadım.

CTRL+V zaten biçimiyle birlikte yapıştırıyor. Sorunu doğru anladıysam tabi.

1 Beğeni

Ben soruyu eksik yazmışım. :slight_smile:

Komutlarla veri çeken bir yer olduğundan, Ctrl + V yaptığımda komutları kopyalıyor. Ctrl + Shift + V yaptığımda komutları değil oradaki verileri alabiliyorum. O yüzden Ctrl + V burada işime yaramıyor.

Ctrl + Shift + V için Biçimlendirilmemiş Metin Yapıştır seçersem, bu sefer de biçimleri almadığından birleştirilmiş hücreleri bozacak. İkisi için farklı tuşlar tanımlamam lazım. Biçimlendirmeyle alınan özel yapıştır seçeneğini tanımlamam lazım yani. O var mı, varsa hangi madde?

1 Beğeni

İlk fırsatta bakıp çözebilirsem dönüş yapayım.

2 Beğeni

Normalde ctrl + shift + v özel yapıştır ı açıyor ordan seçip yapıştırabilirsiniz.

insert tuşu da özel yapıştır ı açıyormuş enter la da yapıştırıyor iki tuş bir iş

Onu kullanıyoruz. Zaten şu an bulmaya çalıştığımız o menü gelmeden doğrudan açılması. :slight_smile:

windowsta macrorecorder diye bi program vardı fare ve klavye hareketlerini dosya olarak kaydedip aynı işi yaptırabiliyordum. çok düzgün çalışmasa da işe yarıyor.

linuxta benzer program var mı bilmiyorum.

bu uygulamada dosya olarak kaydetme ve tekrarlama yok gibi

Bu uygulama fare ve klavye hareketlerini takip eden ve girdiğiniz sayı kadar tekrar tekrar uygulayan çok güzel bir program. Bir kayıt alıp aynı işlemi yüzlerce kez tekrar ettirebiliyorsunuz.

Ama burada konuştuğumuz mesele böyle bir mesele değil. Biz zaten tıklama sayısını azaltmaya çalışıyoruz. Programı açıp tıklayana kadar zaten Ctrl+Shift+V ile işimizi bitiririz. :slight_smile:

Amacımız, biçim bilgisiyle beraber yapıştırma seçeneği varsa, ikisini farklı tuşlara atayıp, doğrudan yapıştırmayı sağlama.

Onu anlıyorum.

Benim işletim sistemi biraz farklı çalışır. :grin:

Eğer bir işi uygulama olarak kaydedebilirsek ve klavye ayarlarından buna kısa yol atarsak kısayol uygulamayı çalıştırır uygulama işi yapar.