LibreOffice, Microsoft Formatları ve “Dijital Egemenlik” Tartışması Üzerine

Geçtiğimiz günlerde The Linux Experiment kanalının “More Office Suite drama, Chrome downloads AI model without consent, Plasma 6.7 things” başlıklı videosunu izlerken oldukça ilgimi çeken bir bölüm oldu. İlk bakışta sıradan bir “ofis paketi tartışması” gibi görünüyordu ama konu aslında çok daha derin bir yere çıkıyor: dijital bağımsızlık ve belge egemenliği.

Videoda The Document Foundation’ın, Avrupa merkezli bazı yeni ofis çözümlerine yönelik eleştirilerinden bahsediliyordu. Özellikle “egemen”, “bağımsız”, “Avrupa odaklı” gibi söylemler kullanan projelerin, varsayılan belge formatı olarak hâlâ Microsoft Office formatlarını tercih etmesi eleştiriliyor.

Yani mesele aslında:
“Hangi ofis programını kullanıyoruz?” sorusundan çok,
“Belgelerimizin geleceğini gerçekten kim kontrol ediyor?” sorusuna dönüşüyor.

Neden Dosya Formatı Bu Kadar Önemli?

Bugün çoğumuz DOCX, XLSX ve PPTX kullanıyoruz. Bunun sebebi çok basit:
Dünya bu formatları kullanıyor.

Okullar, şirketler, resmi kurumlar, üniversiteler… Herkes bir şekilde Microsoft Office ekosistemine alışmış durumda.

Ancak videoda da değinildiği gibi burada ilginç bir durum var:
Bu formatlar teorik olarak açık standart olsa bile pratikte Microsoft Office davranışlarına bağımlı çalışıyor.

Yani teknik dokümantasyona uygun bir belge üretmeniz, onun her yerde aynı şekilde açılacağı anlamına gelmiyor. LibreOffice, OnlyOffice gibi projeler sürekli Microsoft Office’in belge davranışlarını takip etmek zorunda kalıyor.

The Linux Experiment yayıncısının da vurguladığı nokta tam olarak buydu:
“Microsoft formatlarını varsayılan yapmak, teknik olarak açık görünse bile sizi hâlâ Microsoft ekosistemine bağlı bırakabiliyor.”

ODF Neden Bu Kadar Savunuluyor?

LibreOffice’in doğal formatı olan ODF aslında bu yüzden önemli.

Çünkü:

• Tek bir şirkete bağlı değil
  • Tam anlamıyla açık standart
  • Uzun vadeli arşivleme için daha güvenli
  • Farklı yazılımlar arasında daha sürdürülebilir

Özellikle devlet kurumları açısından mesele çok kritik hale geliyor. Çünkü olay yalnızca “bugün belgeyi açmak” değil.

20 yıl sonra bile aynı belgeyi problemsiz görüntüleyebilmek.

Avrupa’da özellikle Almanya gibi ülkelerin ODF tarafına yatırım yapmasının nedeni de biraz bu gibi görünüyor.

Ama Gerçek Hayat Biraz Daha Karmaşık

Videoda hoşuma giden noktalardan biri, yayıncının konuyu tamamen ideolojik bir yerden ele almamasıydı.

Çünkü pratik tarafta işler gerçekten zor.

Bir kurum düşünün:

• Dışarıya sürekli belge gönderiyorsunuz
  • Velilerle, resmi kurumlarla, farklı şirketlerle çalışıyorsunuz
  • İnsanlar farklı yazılımlar kullanıyor
  • Çoğu kişi DOCX bekliyor

Bu ortamda tamamen ODF’ye geçmek kolay değil.

Hatta içeride ODF kullanıp dışarıya DOCX göndermek bile zamanla başka problemler oluşturabiliyor:

• Biçim kaymaları
  • Farklı sürümler
  • Güncel olmayan dosyalar
  • Yazı tipi problemleri
  • Baskı farklılıkları

Özellikle eğitim kurumlarında bunlar küçümsenecek sorunlar değil.

The Linux Experiment Yayıncısının Yaklaşımı Neden Mantıklı Geldi?

Videonun bu kısmında yayıncı oldukça dengeli bir yorum yapıyordu ve açıkçası ben de bu yaklaşımı mantıklı buldum.

Temel düşünce şu:
ODF uzun vadede daha doğru ve daha özgür bir standart olabilir. Ancak bugünün dünyasında Microsoft formatlarıyla tamamen bağ koparmak çoğu kurum için gerçekçi değil.

Bu yüzden en mantıklı yaklaşım belki de şu olabilir:

• Kurum içi arşivlerde ve uzun vadeli saklamada ODF kullanmak
  • Dış paylaşımlarda gerektiğinde DOCX/PDF tercih etmek

Bence bu yaklaşım hem teknik gerçekleri hem de operasyonel ihtiyaçları aynı anda gözetiyor.

Çünkü teknoloji dünyasında bazen “en doğru teknik çözüm” ile “gerçek hayatta uygulanabilir çözüm” aynı şey olmayabiliyor.

Ama şurası kesin:
Önümüzdeki yıllarda “dijital egemenlik”, “açık standartlar” ve “Microsoft bağımlılığı” tartışmalarını çok daha fazla duyacağız gibi görünüyor.

Özellikle Avrupa tarafında bunun artık yalnızca teknik değil, politik ve stratejik bir mesele haline geldiği çok net hissediliyor.

6 Beğeni

Güzel yazı olmuş teşekkürler

1 Beğeni

Merhaba

Konu çok güzel, bilgilendirme için teşekkürler.

ODF konusuna gelirsek, geçmişte bu şekilde bir eksikliği vardı ama günümüzde ‘Microsoft Office Word’ ODF destekliyor. Yani varsayılan olarak gayet güzel ODF kullanılabilir.

MACARİSTAN’da https://www.blackpantheros.eu/
Mikrosoft’a karşı en çetin mücadele veriyor ve çok sert eleştiriyor

Arkadaşlar, odf’yi destekliyorum.

Ancak geçen gün libreoffice son sürüm ile bir belge oluşturayım dedim, pişman oldum. Resmen verem etti.

Zamanında böyle sorunlar yaşamıyor muyduk, yoksa profesyonelleştikçe benim mi beklentilerimi karşılamıyor, orası muğlak.

Ayrıca dosya formatı oluştururken sahipli bir arşiv formatı kullanıyor oluşu da bir tarafta duruyor. Odf odf deniyor ama zip ile paketleniyor onu biliyorsunuz değil mi?

ZIP sahipli bir format değil. Bu söylemi RAR formatına söylebilirsiniz ama. Libreoffice Writer düzenleme konusunda baya uğraştırıyor. Bir resmin yerini değiştirmek işkence resmen. Draw ile serbestçe her yere yazı, resim koyabiliyorum.

LibreOffice’i kullanırken basit bir şeyi yapmak için uğraştığımda karşıma saçma sapan bir zorluk çıktığında “Adamlar bedava ve özgürce kullanabilmem için bir ton yazılım geliştirmişler” diye düşünüp, sağolsunlar varolsunlar diyerek kullanmaya devam ediyorum. 2 dk önce okuldaki arkadaş M.S. Office uygulaması üzerindeki “Ürün etkinleştirilmedi” kırmızı hatası ve popup’lardan usandığını belirtti. Yardımcı olup geldim. Beğendiğimiz o güzel yazılımlar parayı verdikçe düzgün çalışıyor, diğer durumda özgür yazılımlar hep önde benim açımdan, can simidi gibi :grinning:

1 Beğeni

Ben diyemiyorum hocam çünkü;

• Bu program çoook eski yıllardır geliştiriliyor ve bu tip sorunlar artık olmamalı.

• Önceki sürümler, yani Pardusun 21’deki sürümlerinde bir sorun yoktu. Çok daha iyiydi. Şu son sürümlerde ne olduysa sapıttı. Güncel sürüme geçtim ama o daha bir başka problemli.

Yani sorun ücret istememeleri değil. Bu programın dünya üzerinde MS karşısında az da olsa hatırı sayılır bir müşteri kitlesi var. Bu sorunlar sadece seni beni değil herkesi etkiliyor. Bir de ciddi yazı yazanları ve resmi kuruluşları düşün.

E peki en iyisi hangisi?

Yok eniyisi men iyisi. MS ofis de bozdu merak etmeyin. Arkadaşıma patronu bir belge verdi. Belge arkadaşın bilgisayarında düzgün açılmadı ve herşey çarpık çurpuk. Yeni bir ofis satın almak istedik piyasadaki ucuz keyler ile. Yine çarpık açıldı. Patronun bilgisayarında hangi sürüm vardı ve neden öyle açıldı çözemedik…

Yani en iyisi diye birşey yok. Ama en azından libreoffice bozmayaydı iyiydi.

@cyborgadvance

Bak sana birkaç ipucu: resmi sürüklerken küçük bir çapa işareti var. Onu son satırın altına denk getirerek bırak. Resim şu anda hala yüzer halde kalır ve stabil değildir. Resme sağtık–> çapa → satıra de. Resim şimdi oturdu. O resmin bulunduğu satırı seçip metin ayarlarından metni ortala de. Resim tam ortaya oturur.

Yeni sürümde → resme sağtık → protect gibi birşey var onun üzerine gelirsen resmi oraya çivilemek için seçenekler var.

Tam tersini istiyorsan resmin ön planda yüzer halde yapmanı sağlayan ayarlar var. Resme tıklatınca yukarıda onun ayarlarından öne getir, paragrafa uydur… Gibi özellikler var.

Bunlar bir zamanlar ofis kursuna gitmenin faydaları işte…

1 Beğeni

Libre office hala açılışı yavaş, tasarımı çirkin maalesef bu gelir yöntemiyle cok yavaş ilerleyebiliyor. Ben only office kullanıyorum artık hem hizli hemde formatlar arasında sorun yaşatmıyor. Kamu kurumlarinda da en büyük sıkıntı bu office programı.

Only ofis ile libre ofisi aynı anda kullanıyorum kendi ürettiğim içeriklerde libre ofis dışarıdan hazır gelen içeriklerde only ofis kullanıyorum.

1 Beğeni