Libreofis ile Microsoft ofis uyum sorunu

Merhaba, benim yıllardır linuxla ilgili en büyük derdim libre office ya only office gibi yazılımlarda hazırladığım dökümanların microsoft office programlarında açıldığında farklı gözükmesi. şöyle ki ben ödevlerimi yıllardır ara ara bu alternatif programlarda hazırlamaya çalıştım. içlerinde görseller de bulunuyordu. ancak bu görsellerin sırası mutlaka microsoft office’te açıldığında değişiyor. ya da görsel olmasa bile bazen sayfadaki metin boyutları yine microsoft office’te değişiyor, sayfa başı olan paragraf başı bir önceki sayfanın son satırına düştüğü oluyor. peki bu benim için neden önemli? sonuçta bu ödevleri hocalarıma gönderdiğim için onlar libre office kullanmıyorlar. ve bu hatalı biçimiyle görüyorlar. bunun bir çözümü var mı? yardımcı olursanız sevinirim. saygılarımla.

1 Beğeni

Aynı sorun bende de var. Maalesef bunun bir çaresini bulamadım. Hocanız MS office kullanıyorsa siz de onu kullanarak göndermelisiniz.

Bu biraz da Üniversite de hocayla ilgili ben yüksek lisans yaparken bu sorunu gündeme getirdiğimde tez danışmanım “o da bir şey mi ben ms office 2008 kullanıyorsam, sen ms office 2003 kullanıyorsan aynı sorunları yaşarız” demişti.Bu yüzden de dvd ye hem .pdf uzantılı hem de libre office üzerinde ms office 2003 şeklinde kaydet ile kaydedilmiş örneğini istemişti.Şimdi olsa eminim ki HibritPdf olarak kaydetmemi isterdi.Hocam ya adamın dibisin valla.

1 Beğeni

Şu videoda Libreoffice’ in MSoffice ile nasıl daha uyumlu hale getirileceği anlatılmış.

https://youtu.be/G0che2Az9hw

3 Beğeni

Microsoft Office 365i tarayıcıdan kullanabilir siniz? Google docs da iyi bir alternatif

biliyorum, one drive üstünden de kullanıyorum da asıl mesele o değil, sonuçta internetsiz de birşeyler yazmak ayrı bir durum. bu sorun yüzünden aslında windowsa tekrar tekrar geri dönüyorum nihayetinde.

Tek kesin ve geçerli çözümü, hocalara vs gönderdiğiniz belgeleri PDF olarak göndermek. Onun dışında programlar arasında mutlaka bir uyumsuzluk sorunu yaşanabiliyor.

  • Font olmayabiliyor.
  • Font ve stil yorumlamaları farklı olabiliyor.

PDF gönderince ise karşı tarafın yorum yapması vs gerekiyorsa doğru yazılımlarla notlandırma/annotation yapması gerekiyor.

1 Beğeni

Hocam bazı okullarda hocalar PDF kabul etmiyor. Geçen ay kızkardeşimin yüksek lisans tezinde yardımcı oldum. Hocalar kesinlikle “ofis” formatında olacak demişler. Açık kaynak kullansın diye bilgisayarına libreoffice kurmuştum. Bir süre sonra sorunlar yaşamaya başladı. Ardından işe ben de dahil oldum, baktım böyle olmuyor, MS Office kurmak zorunda kaldık. Sayfalarca yazıyı bizzat ben düzeltmek zorunda kaldım. MS Office ile devam ettik ve inanolsun tüm sorunlarımız bitti, son derece profesyonel ve düzgün şekilde tezi tamamlayıp sunduk. Sonuçta kızkardeşim iyi not aldı ve yüksek lisansını tamamladı. İş LibreOffice’e kalsaydı hapı yutmuştu.

Libreoffice, eğer belli ayarlara dikkat etmeden kullanılırsa, kendi hazırladığı dosyaları daha sonra kendisi açarken de bozabiliyor, sadece MS uyumsuzluğu değil konu. Ben onun bu huyunu bildiğimden o ayarlara başvurarak resim ve metinleri kilitlemeye çalışıyorum. Belgeye sürüklediğiniz resme sağtık>>çapa vardır, metin olarak seçilecek vs… Yani üzülerek söylüyorum ama LibreOffice “çok ciddi” çalışmalar için henüz hazır değil. Aynı şey Kingsoft Office vb için de geçerli. MS’in dilinden yine MS anlıyor diyebiliriz.

Ayrıca bu cevaba da katılmak mümkün değil.Bu bir şehir efsanesi MS’ ciler bunu çok kullanırlar.Eğer konuyla ilgili haberleri takip ederseniz bir çok Avrupa ülkesinde ms. office ve google doc. un eğitim kurumlarında vs. kullanılması yasaklandı ve .odf nin kullanılması özendiriliyor. Ben ms.office ye alıştım dersen anlarım ama Libre Ofifice’ in yetersizliğinden dem vurursan kabul edemem.Pek çok kurumda başarıyla kullanıldığına ben şahidim.

1 Beğeni

@Blperkin,

Avrupa’da alınan ve hala alınma sürecinde olan kararlardan haberim var. Yukarıda arkadaş libreoffice ile ilgili gerçek ve bilinen sorunları anlatmış. Bu sorunların hatta daha fazlasının öteden beri ben de farkındayım. Hatta, bundan yıllar evvel libreoffice forum’da bunları dile getirerek geri bildirim yollanmasını sağladım ancak libreoffice takımı hala bu sorunları düzeltmedi/düzeltemedi. Bu geribildirimi gönderdiğimizde libreoffice 3.XX sürümlerdeydik.

Ofis kullanmak demek programı açıp birkaç kelime ya da paragraf yazarak “tamam? oluyo işte?” demek değil. Özel biçimlendirmelere ve kişiselleştirmelere başvurulduğunda bahsettiğim sorunlar ortaya çıkıyor. Düz bir kullanıcı bu anlattıklarımı anlayamaz, çamur atıyorum zanneder.

Son derece dikkatli ve bilinçli bir kullanıcıyım. MS Office kursu aldım. Çok sık bir şekilde ofis programı kullanıyorum. Bu nedenle karşılaştırma yaptığımda sorunların farkına varabiliyorum. Ne kadar mükemmel olursa olsun şu anda libreoffice birçok konuda eksik ve sorunludur. Herşeye rağmen libreoffice kullanıyorum. Ne kadar harika işler başarılıp başarılmadığı önemli değil. Ortada bazı gerçekler var. Bunları kabul ederek yapımcı ekibe baskı yapmalıyız ki düzeltsinler.

1 Beğeni

Serhat Bey
Amacım bir tartışma yaratmak,konuyu hangimizin ofis paketi daha iyi şekline getirmek değil. 2004 yılından emekli olana kadar kurumda ms.office evimde open office kullandım.Açık kaynak kodlu yazılımların kamuda yaygınlaştırılması amacıyla yaptığım yazışmalar neticesi “Beynindeki Kızıl Benekleri Mesleğine Yansıtmasın” şeklinde uyarılarla yaftalandım.Tek amacım kurumlarda ms.office oem bedelinden tasarruf etmek idi her neyse bunları sadece hakkımda fikir sahibi olmanız adına söylüyorum.Ben de sıradan bir kullanıcı değilim ms.office kurslarımın dışında ms ile ilgili pek çok eğitim,Pardus ile ilgiliyse Sistem yönetimi kursu aldım.Dediğim gibi amacım demogoji yapmak ta değil.
Ben bu konuda kıyası yanlış kabul ediyorum.Size daha iyi açıklamak adına şu örneği veriyorum; Ülkemiz de ani bir kararla tüm kamu kurum ve kuruluşlarında sadece Libre Office kullanılacak olsaydı.Yinede Libre Office çok yetersiz bir ofis paketi diyebilirmiydin? Sorun Libre Office’ de yaratmış olduğumuz belgelerin ms.office de kayma yapması, aynı sorunları exel de de yaşıyorum.Ama size hiç kimse yarattığınız açık kaynak bir belgenin kapalı kaynak kodlu bir uygulamada sorunsuz açılacağı garantisini vermiyor.Bunu demek istiyorum.Hiç bir geçiş süreci sancısız değildir.Ancak eninde sonunda ödediğimiz gereksiz bedellerin ülkemiz üzerinde maddi yük oluşturması engellenecek ve özgür yazılım hakkettiği yere gelecektir.Saygılar.

Libreofis, onlyofis ve freeofis uygulamalarında hazırlanan belgeleri ms ofis uzantısı ile kayıt yapıp deneyebilirsiniz. Ben şahsen yaptığım denemeler de herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadım.

@blperkin,
Tartışma bence gayet medeni ve akılcı ilerliyor, tartışmamızın bir sakıncası yok. Zaten anlattığınız şeylerin ben de farkındayım. Birçok kişi sizin gibi mücadele veriyor, bunu da biliyorum. Zaten benim asıl amacım ve yapmaya çalıştığım şey MS office ile Libreoffice’i karşılaştırmak değil. Hatırlarsanız ilk yorumumda MS Office ile karşılaştırmaktan bağımsız şekilde kendi içinde sorunları var, bazen kendi hazırladığı belgeyi de bozuk açabiliyor demiştim. İşte asıl bahsettiğim sorun burada. Resimlerin, paragrafların kaymaması için ekstra ayarları var, bunları burada bahsetsem olmaz. Bir arkadaşın verdiği linkte “mümkün mertebe office ile uyumlu olması için” videosu var. Bu video çok eksik. Bahsettiğim ayar resimleri sabitliyor. Libreoffice varsayılan olarak resimleri sabitlemiyor, bakın bu bir eksiktir mesela, bunu ekibin kendisi ayarlaması gerekiyordu. İşte bu tür yanlış ve eksiklerden bahsediyorum.

Kamunun ve hatta ülkenin komple açıkkaynağa geçmesi demek, bu gibi sorunlarla karşılaşılabilmesi demek. İşte bu sorunlarla karşılaşılmaması için bir an önce giderilmesi gerekiyor bunu anlatmaya çalışıyorum. Bunun için de hataların farkında olup ekibi geribildirim bombardımanına tutmalıyız. Kaç sürüm oldu hala enter yapınca baş harfleri büyütmüyor. Yıllar önce bildirdik halbuki bunu ekibe. Ellemiyorlar. Ama biz burada programın çığırtkanlığını ve savunuculuğunu yapıyoruz.

3 Beğeni

Siz de pek tabi biliyorsunuz ki Libre Office tamamen gönüllülerle ve bağışlarla yürüyor, geliştiriciler içerisinde Türkiye’den katılanların artması bu gibi konuları dile getirdiğimizde daha fazla ilgi çeker ve sorunlar düzeltilir diye düşünüyorum.Her ne şekilde olursa olsun kullanıcı sayısının arttırılması bu gibi projelerde katkıcıların ve geliştiricilerin de artması demek bence amacımız bu olmalı.İnsanımız çok enteresan Lisanssız Windows kurup,üzerine krack li ms.office kurmayı bir maharet sayıyor. Ama iş Linux’a , açık kaynak kodlu yazılımlara gelince üç maymunu oynuyor. Benim tepkim bunlara yoksa size karşı bir tavrım yok yanlış anlaşılmasın.Sizinle tartışmakta ayrı bir keyifti.Teşekkürler.

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.