LibreWolf Kullanalım

Firefox ESR’de yaşanan RAM sorunlarına çözümü Pardus ekibi Firefox’u depoya ekleyerek bulmuştu. Geçtiğimiz günlerde Firefox “Kişiselleştirilmiş reklam verisi” toplayacağını söyledi ve bu özelliği yeni güncelleme ile varsayılan açık biçimde getirdi.

Firefox yerine yine Firefox tabanlı olan ama mahremiyete daha fazla önem veren, reklam engelleyici eklentisi ile yüklü gelen LibreWolf’u kullanmamız bizlerin mahremiyeti için daha iyi.

Firefox’ta bu reklam verisi seçeneğini kapatmakte bir seçenek ancak bu özelliğin varsayılan açık gelmesi Firefox’un da hatalar yaptığını bizlere gösteriyor.

Ayarlar kısmına girip ‘reklam’ diye arattığınızda ‘reklam veri toplama’ vs. diye karşınıza bir seçenek çıkıyor. O seçeneğin tikini kaldırın.

1 Beğeni

Ben hala Chrome kullanıyorum neden başka tarayıcılar kullanalım anlayamadım bir türlü herkes diyor brave dir librewolftur varsa bir sebebi öğreneyim :slight_smile:

Chromium tabanlı tarayıcılar Google’nin ve piyasanın çoğunluğunu bu tarayıcalar kapsıyorlar. Bu durum ise tekel oluşturuyor. Geçtiğimiz haftalarda tüm dünyada ticaret durdu, hastaneler durdu, faaliyetler durdu. Tek bir yazılım firmasının tekel olmasından dolayı. Bundan o yazılımı kullanmayan firmalar etkilenmedi ama tekel olmasından dolayı dünyanın büyük çoğunluğu da etkilendi.

Chromium tabanlı tarayıcılar tekel oluşturuyor, bu firma yarın bir karar aldığında tüm dünya etkileniyor ve tüm dünya üzerinde hakimiyet kuruyor. Ancak buna alternatif yazılımlar kullanılır ve büyürse tekelleşme durur, rekabet artar ve tek bir firma elindeki gücü kullanamaz.

Eskiden Türkiye’de bir çok ürün yanında promosyon dağıtılırdı. Bunun sebebi reklam pazarlamaydı. Rekabet vardı ve markalar müşteri çekebilmek için birbirleri ile yarış hâlindeydiler. Ancak bugün Türkiye’de rekabet yok ve bir çok ürünün fiyatı farklı markalarda olsalar bile hemen hemen aynı fiyatta. Rekabet bittiği için halk bunun zararını görüyor.
Yazılım konusunda da aynı.

Aksini iddia eden Pardus kullanıcısına da verilecek en iyi cevap; Windows varken Pardus kullanmanın da anlamı yok o zaman. Ancak bunun tekel olduğunu düşünürsek Windows istediği her şeyi yapabilir. Piyasada tekel, istediği kararları alabilir.
Mesela Windows kullanıcı aleyhine bir karar alsa şöyle dese “Artık bilgisayarınızdaki tüm dosyalarınıza erişim sağlayacağız ve işimize yaranları pazarlamada kullanacağız” dese. Bu tepki toplar ama tekel olduğundan ötürü büyük bir zarar görmez. Tıpkı Whatsapp olayı gibi. Ne oldu? Birkaç ay gündemde kaldı millet Telegram’a ve Bip’e geçti. Peki kaç kişi Whatsapp kullanmayı bıraktı? Ne kadar bir etki oldu? İşte tekel. Bunu tekelleştiren kişiler ise bizleriz. Buna bu gücü veren bizleriz ve bu güç ile vurulan yine biziz.

1 Beğeni

Chrome google tarafından geliştiriliyor. Google Gazze israil meselesinde çok açık bir şekilde israilin tarafında yer almıştır ve israille askeri projeler geliştirmektedir. Bu sebeple mümkün olduğu kadar, imkan olan şeylerde google’dan kaçmaya çalışıyorum. Bu sebeple de çok severek kullandığım chrome’u artık kullanmıyorum.

Muhtemelen diğer kullanmayanların da kendileri için geçerli sebepleri vardır.

4 Beğeni

Firefox veri toplama ve kullanma izinleri ile Web sitesi reklam tercihlerinden izinleri kaldırmak mümkün.

1 Beğeni

Varsayılan olarak açık gelmesi kullanıcıya bunu sormaması Firefox’un eski politikasından caydığını gösteriyor.

Dediğimi anlamak için Firefox sitesine bakınız:

Şurada güzel bir video var:

1 Beğeni

https://lbry.tv/@yusufipek:4/artık-firefox'u-önermiyorum:b

O video burada da var. LBRY protokolünden seyredin. LBRY ve Odysee açık kaynak.

1 Beğeni

Hiç haberim yoktu. Bundan sonra orayı da kullanırım.

1 Beğeni

UBlock_Origin adlı eklentiyi firefox kurun hiç sıkıntısız kullanmaya devam edin.

Sebep? Chrome kurun kullanın demek ile aynı bu. Chrome ile Firefox’un farkı yok. Olayı anlamadan bilmeden fikir beyanı bu yaptığın.

Chrome kullanmıyorum ve kullanın demiyorum.Firefox addon tavsiye eden de Yusuf İpek şimdi Firefox kullanmayın diyen de.Reklam verisi topluyor ise bende reklamı engellerim umarım anlamışsındır?

Ne edersen et, kullan. Sen laftan anlamazsın. Firefox politikalarını çiğniyor, kendi ile çelişiyor. Yusuf İpek’in dün dediği ile bugün dediğinin arasındaki fark Mozilla’nın politikalarından cayması.
Google’yi varsayılan arama motoru yaptı ses çıkmadı. Şimdi de reklam verisi topluyor. Yine savunuyorsunuz. Yarın da artık Firefox kapalı kaynak bir yapay zeka ekler tarayıcıya onu da kullanırsın. Sana laf anlatamayız, ne kullanırsan kullan.

İki site de MEB filtresine takılıyor. :sweat_smile: