Firefox ESR’de yaşanan RAM sorunlarına çözümü Pardus ekibi Firefox’u depoya ekleyerek bulmuştu. Geçtiğimiz günlerde Firefox “Kişiselleştirilmiş reklam verisi” toplayacağını söyledi ve bu özelliği yeni güncelleme ile varsayılan açık biçimde getirdi.
Firefox yerine yine Firefox tabanlı olan ama mahremiyete daha fazla önem veren, reklam engelleyici eklentisi ile yüklü gelen LibreWolf’u kullanmamız bizlerin mahremiyeti için daha iyi.
Firefox’ta bu reklam verisi seçeneğini kapatmakte bir seçenek ancak bu özelliğin varsayılan açık gelmesi Firefox’un da hatalar yaptığını bizlere gösteriyor.
Ayarlar kısmına girip ‘reklam’ diye arattığınızda ‘reklam veri toplama’ vs. diye karşınıza bir seçenek çıkıyor. O seçeneğin tikini kaldırın.
Chrome google tarafından geliştiriliyor. Google Gazze israil meselesinde çok açık bir şekilde israilin tarafında yer almıştır ve israille askeri projeler geliştirmektedir. Bu sebeple mümkün olduğu kadar, imkan olan şeylerde google’dan kaçmaya çalışıyorum. Bu sebeple de çok severek kullandığım chrome’u artık kullanmıyorum.
Muhtemelen diğer kullanmayanların da kendileri için geçerli sebepleri vardır.
Chrome kullanmıyorum ve kullanın demiyorum.Firefox addon tavsiye eden de Yusuf İpek şimdi Firefox kullanmayın diyen de.Reklam verisi topluyor ise bende reklamı engellerim umarım anlamışsındır?