Arklar ben üniversite öğrencisiyim günlük islerimi ödevlerimi ve oyu oynamak istiyorum ve linuxu öğrenmek istiyorum sistem özelliklerin i5 13.nes rtx 4050 var bana lütfen bir distiro önerisi olan varmı
Bilgisayar özelliklerine göre son sürüm olan Pardus 25 XFCE kurmak için önce https://pardus.org.tr/surumler/ adresinden indirmelisin. Daha sonra da şu talimatlara uyarak bilgisayarına kurulum yapmalısın: https://pardus.org.tr/pardus-23-kurulum-kilavuzu/
Kısa sürede temel kullanıcı düzeyinde kullanabileceksin. Öğrendikçe arka planın karmaşıklığından öğrenme ufkun sana adrenalin salgılatacak. Ve soru sordukça ya da başkalarının sorularına cevap aradıkça yardımseverlik dürtülerin gelişecek. Böylece forumumuzda çok fazla öneri ve teknik destek alırsın ve bize destek olacaksın. Keyif alarak kullanacağını düşünüyorum.
Pardus her türlü yetecek bir distrodur, benzer şekilde Mint veya Fedora’yı önerebilirim. Arayüz tercihi olarak XFCE, Gnome, KDE veya Cinnamon’da problem yaşamazsın, hangisi gözüne daha iyi gözüküyorsa onunla gelen bir distro seçmen rahat gelebilir. (Aynı arayüzde kalmak zorunda değilsin, sonradan da değiştirebilirsin)
Donanımın (i5 13. nesil ve RTX 4050) oldukça yeni ve güçlü. Özellikle Nvidia ekran kartı kullandığın için seni sürücü kurma derdiyle çok uğraştırmayacak şu distrolara göz atabilirsin.
( Pardus dışındaki en mantıklı ve popüler seçenekler
)
Linux Mint
Mint, kullanıcı dostu olma konusunda dünya çapında bir numaradır. Mint’in kendi geliştirdiği Cinnamon arayüzü (DE), senin RTX 4050 ile yağ gibi akar, hiçbir takılma yaşamazsın. Mint, Ubuntu tabanlı olduğu için Steam üzerindeki oyunların %99’u (Proton sayesinde) sorunsuz çalışır.
Fedora
Fedora, Linux dünyasındaki güncel teknolojileri ilk kullanan dağıtımlardan biridir. Fedora, Mint kadar “her şeyi hazır” sunmaz ama zor da değildir. Mesela resmi olarak sadece açık kaynak yazılımları desteklediği için Nvidia sürücülerini kurmak için “RPM Fusion” depolarını aktif etmen gerekir.
Oyun odakli distrolar
Pop!_OS
Ubuntu’nun üzerine inşa edilen, özellikle donanım desteği ve iş akışı için özelleştirilmiş distro Ama Ubuntu’ya göre sürücülerini ve çekirdek sürümlerini (Kernel) çok daha hızlı günceller. Kendi sitesinden indirirken doğrudan **“Nvidia sürümü”**i indirebiliyorsun. : Tabi ki Steam ve diğer platformları çok stabil çalışır.
Nobara Project
Eğer önceliğin oyun oynamaksa, bu dağıtıma mutlaka bakmalısın. Fedora tabanlıdır ve tamamen oyun performansı için optimize edilmiştir.
AMA diğer distrolara göre biraz daha kurcalama isteyebilir, ama Linux öğrenmek istiyorsan buda bir artı olabilir.
Pardus xfce kurdum herkese teşekkür ederim