Linux dağıtım tavsiyesi

Arkadaşlar merhaba, Foruma yeni üyel oldum eski bir laptop ım var işletim sistemi olarak xp kurulu. Sistem özellikleri 1.1 ghz. pentium m işlemci, 1.5gb. ram, 128 mb. ekran kartı, 60gb harddisk.

Bu bilgisayar ile internet ihtiyacımı karşılamak istiyorum XP çalışma hızı olarak gayet iyi ancak web tarayıcılar işin içine girdiği zaman bilgisayar çok fazla yavaşlıyor özellikle video izlerken. Youtube da 480p videoyu bile zar zor, takılarak oynatıyor.

Özellikle internet browserda hızlı çalışacak, youtube videolarını min. 480p de akıcı bir şekilde oynatabilecek bir işletim sistemi önerebilirmisiniz?

Şu ana kadar Mint, ubuntu, slax ve android bir kaç seri kurdum. Aynı şekilde işletim sistemi olarak hızlı çalışıyorlar ancak web tarayıcıda xp den daha kötü bir performans sergilediler.

Bana ne önerirsiniz arkadaşlar?

Pardus denemedim özellikle pardus, lubuntu ve puppy linux hakkındaki görüşlerinizi merak ediyorum.

Ayrıca anlamadığım mevzu en kötü ve modeli eski akıllı telefonlar bile youtube dan 480p videoyu çok rahat bir şekilde izleyebiliyorken bilgisayarda durum neden böyle, neden video işin içine girince yüksek donanım istiyor bilgisayar dünyası?

Bu arada belirtmeyi unutmuşum bilgisayarımın işlemci mimarisi sadece 32 bit desteklemekte. Sanırım bu durumda pardus tan faydalanamayacağım?

32 bitlik eski sürümleri deneyebilirsiniz. Eski Sürümler – Pardus – TÜBİTAK ULAKBİM ama bu sürümlerin desteği kesilmiştir.
Puppy linux fena değildir.
https://www.linuxliteos.com/ deneyebilirsiniz.

puppy mutlak suretle öneririm benim 3 GB drr2 dual core casper çalışıyor video seyretmedim. Fakat arayüz gayet akıcı idi. Sanırsam sizin sıkıntınız ramden kaynaklanıyor hani şöyle diyeyim maalesef asla istediğiniz performansı alamazsınız çünkü sistem 700 Mb ram harcar maalesef günümüzde en az ram tüketen browser 700 mb kullanır sizin raminiz dibi görür bu sebeple rahatlamak için mutlak suretle swap alanı oluşturun belki ram’e yardımcı olur.
Bu arada usb’den deneyebilirsiniz. puppy os hatta kurulabilir ama türkçe kaynak pek bulamazsınız.

https://cdimage.debian.org/debian-cd/current/i386/iso-cd/debian-10.4.0-i386-netinst.iso

bu bağlantıdaki debian xfce kur.
Kurulumda aşağıdaki resimdeki gibi yere gelince sadece xfce kutucuğunu işaretle diğerlerini işaretleme.
işaretlersen hem daha fazla ram harcıyor.
Hemde Gereksiz programlar yüklüyor.
sonradan gerekli olan yazılımları synaptic yazılımı ile yükleyebilirsin.
internetten yükleme yapacağı için kablolu bağlantı yaparsan iyi olur.

https://www.youtube.com/watch?v=24qnQyU-scY

bağlantı adresindeki videoyu inceleyin derdinize derman olacaktır.

Android in iki sürümünü de kurmayı denedim

-Bliss Os v7.2
-Bliss Os v11.9

Ama çok enteresan dır ki kuramadım. Kuramamakla birlikte cd üzerinden de sistemi çalıştıramadım ya hata aldım yada donup kalma sorunu yaşadım. Farklı yerlerden de indirip denedim sonuç aynı oldu.

Peki Lubuntu lxde masaüstü için ne dersiniz? Puppy linux da sizinde söylediğiniz gibi türkçe biraz problem. Araştırma yaptıktan sonra bunu anladım ve sizinde mesajınızı şimdi okuyorum. Ben linux konusunda zaten bilgisizim o yüzden öğrenme aşamamı zorlar ingilizce de bilmiyorum.

Başka bir forumdan ;

  • Debian debian-live-10.4.0
  • Bunsenlabs helium-5

Dağıtım tavsiyesi geldi. Bu konuda sizlerinde yorumlarını almak isterim.

Ve tabiki lxde masaüstünü kullanan lubuntu yorumlarınızı da merak ediyorum.

lubuntu lxde 32 bit uygun yükleyebilirsin.
tarayıcılarda 4 den fazla sekme açma.
birde her sayfa açılışında tarayıcıları yeniden başlatırsan iyi olur.

Lubuntu lxde evet deneyebilirsiniz gayet basittir oda ben onu da kullanmıştım. Ama arkadaşın dediği gibi en fazla 4 sekme ile çalışın bir de malesef aynı anda iki program kullanmak sizin pc kasmalara neden olabilir ona göre kullanırsanız bir problem olmaz.
herhangi bir dağıtım kurduktan sonra openbox veya fluxbox kurabilirsiniz onlar da gayet hafif bir sürümlerdir.

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.