Merhaba ben Python dilinde bir program yazdım. Nasıl derleneceğini hiç bilmiyorum ne Pardus da ne de win de. Nasıl yapılır?
merhaba. Programlamanın temel parçalarından biri olan ‘bilmiyosan internette ara’ taktiğini kullanmanı tavsiye ederim.
İnternette aratınca şunu buldum: apt - Debianzing a Python program to get a .deb - Stack Overflow
Kodlamayı hangi araç ile yapıyorsunuz?
Spyder ide ile yapıyorum.
Merhaba! Python’da yazılan bir programın derlenmesi genellikle gerekli değildir, çünkü Python betik (script) dillerindendir ve doğrudan yorumlanarak çalışır. Yani kodu çalıştırııp göre bilirsin.Ancak, programı bir uygulama dosyası olarak paketlemek veya dağıtmak için bazı araçlar kullanabiliriz.
1. Python Programını Çalıştırmak: Pardus veya Windows üzerinde doğrudan çalıştırmak için terminal/komut istemcisine şunları yazabilirsiniz:
bash
Kodu kopyala
python3 dosya_adı.py
Burada dosya_adı.py
, programın dosya adıdır.
2. Python Programını Tek Bir Dosyada Paketlemek (Derleme gibi) Eğer tek bir dosya olarak çalıştırılabilir bir program oluşturmak istiyorsanız, PyInstaller
veya cx_Freeze
gibi araçları kullanabilirsiniz. Örneğin, PyInstaller
ile:
bash
Kodu kopyala
pip install pyinstaller
pyinstaller --onefile dosya_adı.py
Bu komutla, dist
klasörü altında çalıştırılabilir bir dosya oluşacaktır.
Selamunaleyküm hocam,
Eğer deb paketi yapmak istiyorsanız pardus’un depolarından örnek alabilirsiniz. Onun haricinde Pardus Üzerinde .deb Paketi Oluşturma (Rehber) - Pardus Gönüllüleri buna bakabilirsiniz.
En basit olarak yukarıdaki depoda setup.py dosyası var. Orada projenizdeki hangi dosya sistemde nereye yerleştirilecek ayarlayıp sonunda dep paketnizi oluşturabilirsiniz. Unutmadan po(çeviri) dosyalarını setup.py’da ayarlanması gerekiyor.
Önce kodlama öğrenmen gerekir. Gerisi kolay, birazda kafadan kırık olman gerekir. Şahsen kafadan kırık olmayanları ciddiye almıyorum. Bize deli gerek.
Paylaştığım bağlantılarda eğitimler tamamen ücretsizdir. İngilizce FreeSoftware, ücretsiz yazılım anlamına gelmez, Özgür yazılım anlanmına gelir. Özgürlük ve Özgür Yazılım olmadan bir ülkenin gelişmesi, refaha ulaşması mümkün değildir.
Yabancı kaynak olarak;
Türkçe Kaynak olarak;
chatgpt yapıyor böyle şeyleri