Merhabalar,
Linux , Özelliklede Pardus Kullanmamın ve Deneyimlerim Hakkında Böyle Bir Konu Paylaşmak İstedim.
Pardus Kullanmak İsteyenlere Örnek Niteliğinde Olmasını Dilerim.
Aslında Linux Deneyimim Çok Uzun Yıllara Dayanıyor ama Linuxla Tanışma Hikayem Pardus 2009 la başladı.
Elbette O zamanlar İlk Kullanımdan Dolayı ve Hata Çözümleri İçin Yeteri Kadar Kaynak Bulalamamdan, Oyun Oynayamamamdan ve Windows Alışkanlığından Ötürü Linux’u Yabancılamamdan Ötürü Çok Fazla Isınamamıştım. Yıllar Sonra ara ara can sıkıntısından Bazen Farklı Dağıtımları Kurup İncelemelerim Oldu Özellikle Ubuntu-ElementaryOS- PearlOS-deepinos Gibi Masaüstü Ortamları Güzel ve Değişik Gözüken Dağıtımları Denedim. Tabiki Yine Her Daim Esas Olarak Windows Kullanmaktaydım. Ara Sıra Linuxları Kullanırken Oluşan Hataları Gidemek İçin Araştırmalarda Bulundum, Tabiki Bazı Hataları Çözdüm ama Bazı Larında Tıkandım. ama Bu Benim İçin Olumlu Bir Tecrübe Oldu Çünkü Terminal Kullanımımın Alt Yapı Olarak Gelişmesini Sağladı. Bir Konuyu Araştırırken Karşıma Çıkan Başka Bir Konu Benim İçin Tecrübe Oldu.
Yaklaşık 3 Yıldır Aktif Şekilde Pardus Kullanıyorum ve Windows’u Photoshop ve Visual Basic Dışında Neredeyse Hiç Kullanmıyorum.
Şu sıralar QT ve Python İçin Kendimi Geliştiriyorum Ayrıca Gimp Öğrenmeye Çalışıyorum.
Şunu Net Belirtebilirim ki Artık Pardus(linux) Kullanmak Windows Kullanmaktan Çok Daha Rahat ve Keyifli Geliyor. Ayrıca Windows’a göre Az Donanım Kullanımı, Açık Kaynak Oluşu,Tema ve Kişiselleştirmenin Daha Fazla ve daha çok özelleştirilebilir olması Beni Etkileyen Faktörlerden Sadece Bir Kaçı.
Linux Dünyasında Hergün Yeni Şeyler Öğreniyorum Bunu Abartısız Söylüyorum, Zaten Bu İşin Başında Merak Geliyor.
Linux Kullanmak İsteyen,Hevesi Olan , Merak Eden Varsa Düşünmeden İstediği Dağıtımdan Başlamalı bence Ama Tavsiyem Pardus Kullanmanız Olacaktır.
Sorun Yaşarım,Hata Alırım Diye Endişelenmeyin. Hata Alın,Yanlış Yapın Çözümlerini Araştırın Pardus Topluluk Gruplarına ve Bu Foruma Danışın.
Oyun Oynamak Gibi Bir sorununuz Linuxda Olmayacaktır. Wine-PlayOnLinux-Proton-Steam-Bootles Gibi Bir Çok Araç Sayesinde Çoğu Oyunu Oynayabilirsiniz. Ben Call Of Duty Serisi - CSGO Gibi Windowsda Oynanan Bir Çok Oyunu Pardusda Rahat Bir Şekilde Oynadım.
Hangi Dağıtımı Kullandığınızın Hiçbir Önemi Yok Çünkü Örnek; Güvenlik İçin Kali Kullanmak İsteyebilirsiniz ama Kalideki Tüm Tool ve Paketleri Pardusa da Kurabilirsiniz.
İstediğinizin Masaüstü Ortamını Yine Kurup Özelleştirebilirsiniz ki Ben Pardus’un Gnome Sürümünü Kullanuyorum. gnome extensions üzerinde MACOS Teması Şeklinde Bir Tema Kullanıyorum,
Yada Son Kullanıcı İçin Xfce-KDE-Mate-Cinnamon Gibi Ortamlarıda Kullanmanızı Tavsiye Ederim.
Bunlar Tamamen Benim düşüncelerim ve Tecrübelerim.
Özgürlük İçin Pardus Linux GNU
Pardus’uma Ait Ekran Görüntüleri: