Linux harddisk giriş çıkış hatası

garip bir problem ile karşı karşıyayım. harddisklerimden birine ulaşmak istediğimde harddiskin hata raporunda giriş çıkış hatası verdiğini görüyorum. linuxta, kullanıdığım harddisk uygulamaları harddiski düzeltemedi ama sorunun başlangıcı şurada başlıyor: aynı bilgisayarda windows 11 kurulu. windowsu açıp hardddiske giriş yapıyorum ve dosyalara ulaşabiliyorum. işin garip tarafı, windowstaki hiçbir program da bu problemi düzeltemedi. ne scandisk ne format ne low level format ne de profesyonel hdd uygulamaları fayda etmedi.
harddiski windowsta çalışıyor ama linuxta çalışmıyor.

Selamün Aleyküm
G/Ç hatası alıyorsanız o sabit sürücüdeki tüm verileri yedekleyip emekliye ayırmanızı önemle tavsiye ederim.
Selametle…

Bu hatayı sadece linuxda alıyorum. Windows tarafında smart bilgisinde hddnin gayet sağlıklı olduğu bilgisi var. Hatta, sadece birkaç rezerve alan var. Linuxta ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.

Windowsda çalıştıramadığınız bölümün disk bölümlendirmesinin resmini atabilir misiniz?
Hardiskin o bölümünde windows yüklü değilse geçici olarak windows yüklü olan hardiskin bağlantılarını sökün. sadece arızalı olan hardisk kalsın. usbye yüklü pardus ile başlatınca görüyorsa güç kaynağının gücü yetersiz olabilir.

G/C hatasi cunku sen WIN’ i kapattim zannediyon lakin kapatmadin o kendini derin uyku moduna soktu sana ben kapandim aya yapiyor. Ama arka plada HD’ yi kullaniyor. WIN’ nasil TAM kapanir winciler sana soylesin.

Windows’ta iken uçbirimi(cmd veya powershell) yönetici olarak çalıştırıp powercfg /hibernate off komutunu çalıştırıp bilgisayarı Linux’tan tekrar başlatır mısın?

1 Beğeni

Ben de sorunun bundan kaynaklanabileceğini düşünüyorum. Benzer bir sorun daha önce başıma geldi ve aynı yöntemle çözmüştüm.

Windows’u kapattığın zaman tam kapanmıyor ve “hibernate” durumuna geçiyor. Bu duruma geçtiğinde diskleri unmount etmez. Unmount edilmemiş disk, linux tarafında hata verir, bağlanmaz.

arkadaşlar, söylediğiniz şeyleri yaptım ancak yine sonuç olumsuz. linux açılırken i/o hatası veriyor fakat linuxta partition uygulaması ile açıp baktığımda harddiski görüyor ancak bölüm tablosu hatası veriyor. bölümü yeniden oluştur dediğimde hata veriyor ve yapamıyor.
windowstan tamamen çıkmış olmam durumu değiştirmiyor. hatta farklı linux sürümlerini de denedim aynı hatayı onlarda da alıyorum. windowsta partition uygulamalarıyla açtığımda da herhangi bir sorun gözükmüyor. harddiski windowsta rahatlıkla kullanabiliyorum. başka harddisklerim de var bu kasada. onlarda sıkıntı yok.

arkadaşlar sorunu çözdüm. sorun şu: harddiskin son 3 sektöründe bad sektör varmış. tamir uygulaması ile bu sektörleri düzelttikten sonra linuxta da harddikse ulaşmaya başladım. teşekkürler.

gecmis olsun. Bu arada extra bilgi olarak partiton araclari (fdisk, gdisk, gparted vs)
partition tablosunun bir yedegini(recovery) de son sektore yazar/yazmaya calisir. Asil olan ile yedek olan uyusmadigi zaman sikintilar cikarir. Tahminim bu yuzden.

Evet, dediğiniz gibi. Linux mbr yedeği ile asıl mbr aynı değilse sorun çıkarıyor. Windows sadece ilk mbr a baktığı için çalışabiliyor. Bu durum pardusta, değiştirilmesi gereken başlık altına alınmalı bence.