Low Level Format (asıl söylenişiyle “pseudo low level format”), her türden depolama birimine uygulanan bir işlemdir.
-Diske baştan sona zero fill (sıfırla doldurma) işlemi uygular.
-Bu işlem sonunda o depolama biriminde hiçbir partisyon bilgisi kalmaz, disk raw yani “unallocated” duruma geçer.
-Bu işlem uygulandıktan sonra o diskten veri kurtarılamaz, bu nedenle dikkatli kullanılmalıdır.
-Bu işlem, harddisklerde düşük seviyede oluşmuş bad sectorları (soft bad sector) onarır, MFT hataları yüzünden disk kullanılamadığında yeniden biçimlendirilmeden evvel kullanılır, disk ileri seviye arızalı değilse tekrar kullanıma kazandırır. Bir bakımcı olarak birçok harddiski bu işlem sayesinde kullanıma geri döndürdüm. (Ancak her zaman işe yaramıyor).
Windows tarafında LLF uygulaması bulunmasına rağmen, linux tarafında bulunmamaktadır.
Bunu düşünerek forumdan @cektor ile bağlantı kurduk ve birlikte fikir alış-verişi yaparak bir low level format uygulaması geliştirdik.
Bu uygulama sayesinde, windows tarafına geçmeye gerek kalmadan, kapalı kod windows uygulamalarına başvurmadan linux tarafında disklerinize, belleklerinize LLF atabilirsiniz.
Uygulamayı bizzat @cektor geliştirdi. Ben ise geliştirme adımlarında etkin rol alarak yazılımın genel tasarımını yapıp kendisini yönlendirdim.
Programın kullanımı son derece kolaydır. TR dil de mevcuttur. İngilizce dil seçeneği de içerdiğini gösterebilmek için ingilizce versiyonunu gösteriyorum.
Üst kısımdan LLF uygulanacak disk seçilir. Format metodu “zero fill” bırakılır. İstenirse diğer seçenekler de kullanılabilir.
Ardından aşağıdan start butonuna basılır ve çıkan uyarılara onay verilir. İşlem uzun sürer. Bittiğinde aygıt biçimlendirilerek kullanıma geçilir.
Programın testleri tarafımızca yapılmıştır. Ayrıca Pardus ekibiyle iletişime geçerek depoya eklemelerini rica ettik. İleride depoya ekleneceğini umuyoruz.
Denemek isteyenler şöyle kurabilir:
wget -O Setup_Linux64.deb https://github.com/cektor/LLFW/releases/download/1.00/Setup_Linux64.deb && sudo apt install ./Setup_Linux64.deb && sudo apt-get install -f -y
DİKKAT!
Bu yazılım hiçbir garanti getirmez!
Bu yazılımı kullanmak bilinçsiz kullanıcılar için tehlikeli olabilir. Yanlış diske uygularsanız verilerinizi kalıcı olarak kaybedersiniz. Uyarıldınız.
Uygulayacağınız depolama birimini doğru seçtiğinizden emin olun.
İyi çalışmalar.