Linux için Low Level Format Wizard

Github

Low Level Format (asıl söylenişiyle “pseudo low level format”), her türden depolama birimine uygulanan bir işlemdir.

-Diske baştan sona zero fill (sıfırla doldurma) işlemi uygular.
-Bu işlem sonunda o depolama biriminde hiçbir partisyon bilgisi kalmaz, disk raw yani “unallocated” duruma geçer.
-Bu işlem uygulandıktan sonra o diskten veri kurtarılamaz, bu nedenle dikkatli kullanılmalıdır.
-Bu işlem, harddisklerde düşük seviyede oluşmuş bad sectorları (soft bad sector) onarır, MFT hataları yüzünden disk kullanılamadığında yeniden biçimlendirilmeden evvel kullanılır, disk ileri seviye arızalı değilse tekrar kullanıma kazandırır. Bir bakımcı olarak birçok harddiski bu işlem sayesinde kullanıma geri döndürdüm. (Ancak her zaman işe yaramıyor).

Windows tarafında LLF uygulaması bulunmasına rağmen, linux tarafında bulunmamaktadır.

Bunu düşünerek forumdan @cektor ile bağlantı kurduk ve birlikte fikir alış-verişi yaparak bir low level format uygulaması geliştirdik.

Bu uygulama sayesinde, windows tarafına geçmeye gerek kalmadan, kapalı kod windows uygulamalarına başvurmadan linux tarafında disklerinize, belleklerinize LLF atabilirsiniz.

Uygulamayı bizzat @cektor geliştirdi. Ben ise geliştirme adımlarında etkin rol alarak yazılımın genel tasarımını yapıp kendisini yönlendirdim.

Programın kullanımı son derece kolaydır. TR dil de mevcuttur. İngilizce dil seçeneği de içerdiğini gösterebilmek için ingilizce versiyonunu gösteriyorum.

Üst kısımdan LLF uygulanacak disk seçilir. Format metodu “zero fill” bırakılır. İstenirse diğer seçenekler de kullanılabilir.

Ardından aşağıdan start butonuna basılır ve çıkan uyarılara onay verilir. İşlem uzun sürer. Bittiğinde aygıt biçimlendirilerek kullanıma geçilir.

Programın testleri tarafımızca yapılmıştır. Ayrıca Pardus ekibiyle iletişime geçerek depoya eklemelerini rica ettik. İleride depoya ekleneceğini umuyoruz.

Denemek isteyenler şöyle kurabilir:

wget -O Setup_Linux64.deb https://github.com/cektor/LLFW/releases/download/1.00/Setup_Linux64.deb && sudo apt install ./Setup_Linux64.deb && sudo apt-get install -f -y

DİKKAT!

Bu yazılım hiçbir garanti getirmez!
Bu yazılımı kullanmak bilinçsiz kullanıcılar için tehlikeli olabilir. Yanlış diske uygularsanız verilerinizi kalıcı olarak kaybedersiniz. Uyarıldınız.
Uygulayacağınız depolama birimini doğru seçtiğinizden emin olun.

İyi çalışmalar.

4 Beğeni

Dün eski bir hddyi konsoldan hep 0 yazdırarak geri dönüşümden kazanmaya çalışmıştım, hata vermişti, şimdi bu onun arayüzlü güzel bir programcığı olmuş, ellerinize sağlık :slight_smile: Alternatiflerin olması, kolaylıkların olması çok güzel.

1 Beğeni

Teşekkür ederiz.

Linux tarafında windowstakiler kadar alternatife erişemiyoruz. Bu nedenle @cektor ile beraber minik alternatifler oluşturmaya karar verdik. Yapabildiklerimizi paylaşıyoruz.

Daha fazla yazılıma ihtiyacınız varsa bize buradan bildirebilirsiniz. Elimizden geldiğince yapmaya çalışırız.

2 Beğeni

Uygulama içi görseller.

4 Beğeni

Tebrikler, Gtk4 gui araç takımını mı kullandınız?

Merhaba, QT5 (pyqt5) Kullandık.

1 Beğeni

Elinize sağlık. Sadece merakımdan soruyorum. Neden PyQT6 değil de PyQT5’i tercih ettiniz?

Aslında tercih ettik fakat kısmen yeni (2020) çıktığı için çok stabil olmadığı kanaatine vardım bazı bağlılık hataları aldım bu sebepten PyQt5’i tercih ettik

1 Beğeni

Benim de şu anda geliştirdiğim 3 projem var. Birinde pyqt6 kullanıyorum. Bu nedenle sana sordum. Tecrübeni paylaştığın için teşekkür ederim.

Rica ederim. Stabilite için qt5 tavsiye ederim yada GTK3-4 de olabilir

dd if=/dev/zero of=/dev/sdX

Her dagitimda zaten hazir gelen tek satirlik komutu 150 tane bagimliligi olan, calistirmak icin masaustunu yuklemeniz ve acmaniz gereken(Gb’ larca sey inecek internettten) bir uygulama yapmissin.

Insanlar komut satirini acip bi satir komut yurutmekten bu kadar korkmasinlar.
linux kullanmaya talib olanlar onemli sistem/admin komutlarini bilsinler.

Yorumunuz için teşekkür ederiz.

GUI kullanmayı sevenler için yazılım üretiyoruz.
Beğenmiyorsanız kullanmamayı tercih etmek hakkınızdır.
Ya da kullanmak isteyenler kendileri karar versinler.

İki şeyi düzelteyim:
-150 tane bağımlılık istemiyor.
-GB’larca veri indirmiyor.

yaptığımız uygulama son kullanıcıya hitap eden bir uygulama ayrıca sadece LLF özelliği yok içinde birçok özellik barındıran bir uygulama.

Sorun insanların komut çalıştırmasından korkması değil son kullanıcının bunu bilmesi veya uyuglaması. Son Kullanıcı komut satırını çoğunlukla tercih etmiyor.

Ayrıca GB’larca veri Dediğiniz kütüphaneler dahil 10mb ı Geçmiyor bile
uygulamayı incelemeden hangi bağlılıkları kulandığımı görmeden boyutunu bilmeden haksız yorum yapmanız çok saçma.
Bir Emek verip Saatlerce kod yazıp uygulama oluşturmuşuz göstermiş olduğunuz destek ve saygıdan ötürü minnettarız.

Sizin söyleminize göre o zaman masaüstü ortamlarıda
Olmamalı herkes terminalden kod yazarak istediğini yapıyor zaten.

Peek 2024-12-30 13-19

1 Beğeni