Bir süredir üzerinde çalıştığım açık kaynaklı Linux masaüstü uygulamam DriveNest’i paylaşmak istiyorum.
GitHub:
DriveNest, Linux için modern bir Google Drive masaüstü istemcisi geliştirmeyi amaçlayan bir projedir. Linux tarafında resmi bir Google Drive uygulaması olmadığı için bu eksikliği gidermeyi hedefliyorum.
Amaç
Linux kullanıcılarına Windows ve macOS’taki Google Drive uygulamasına benzer bir senkronizasyon deneyimi sunmak.
Planlanan özellikler
Google Drive senkronizasyonu
Virtual File System (VFS) desteği
Linux masaüstü entegrasyonu
modern ve hızlı arayüz
açık kaynak geliştirme
Proje şu anda geliştirme aşamasında.
Geri bildirim, öneri ve katkılara açığım.
Geçmiş dönemde bu tarz bir uygulamaya ihtiyaç duymuştum paralı 3.parti yazılımları karşıma çıkmıştı ve mega cloud hesabı açmıştım. Şuanda rclone ile drive senkronizasyonu yapmaya çalışıyorum başarılı olursanız büyük bir açık kapanır elinize sağlık
Maalesef şimdiye dek bu konudaki çeşitli girişimler tam gelişemeden kısa ömürlü oldu ve ben de Insync uygulamasını satın aldım.
Muhtemelen biliyorsunuzdur bu uygulamayı, ve umarım onun (en azından sadece Google Drive ile sınırlı) özgür ve açık kaynak yazılım alternatifi olmayı başarır DriveNest.
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Ben de aslında Linux tarafında güvenilir ve modern bir Google Drive masaüstü istemcisi eksikliğini fark ettiğim için bu projeye başladım.
Şu anda DriveNest’in beta sürümünü AppImage ve .deb paketleri olarak paylaşmış bulunuyorum. Temel yapı çalışır durumda ancak proje hâlâ geliştirme aşamasında.
Deneyip geri bildirim paylaşırsanız çok faydalı olur. Senkronizasyon ve genel kullanım deneyimini geliştirmek için kullanıcı geri bildirimleri benim için çok değerli.
Genel görünüm, tasarım vs. çok güzel bir temel oluşturmuş bulunuyor - elinize sağlık…
Uygulama simgesinin sistem tepsisinde renkli gösterilip kullanımdaki temaya göre tek renkli (siyah veya beyaz) seçeneğinin olmaması küçük bir eksiklik sayılabilir.
Debian/Pardus sisteminde bu uygulamayı AppImage ile çalıştırmak, kök dizinde uygulama simgesi (ör. DriveNest.svg) bulunmaması, DriveNest.desktop dosyasında “Icon=” ve “Categories=” satırlarının eksikliği dışında, sorunsuz görünüyor.
Bağımlılıklardan rclone nasılsa kurulamadı, fakat buradan veya buradan indirip kurmak sorunu çözüyor.
Uygulama DriveNest ve DriveNest-Mounted adlı iki klasör yaratıyor, sistem tepsisindeki simgeden “Sync Klasörünü Aç” deyince birincisi açılıyor fakat bu boş olup, buluttaki dosyalar diğerine indiriliyor i burası biraz kafa karıştırıcı. Ayrıca, bu konuda “Ayarlar > Yerel Drive Klasörü…” gibi bir seçenek olmaması eksiklik.
Ana uygulama penceresinde Google Dokümanı biçimindeki bir dosya tıklanınca, onu indirmek söz konusu oluyor ve uzantısız olarak sadece dosya adı ile indirildiğinde güçlükle bunun DOCX biçiminde olduğu anlaşılıyor - oysa en azından Linux için ODT biçiminde ve bu uzantı ile indirilmesi, hatta bunun da “Ayarlar > İndirilen Dosya Biçimi Tercihi” şeklinde kullanıcıya bırakılması (DOCX-ODT, XLSX-ODS vb.) daha iyi olur.
Google Drive’daki tüm dosyaların DriveNest-Mounted adlı klasöre indirilmesinde ise bazı (hatta birçok) sorunlar görülüyor maalesef. Örneğin;
Halen Insync ile senkronize edilen benim yerel “Drive” klasörü ile “DriveNest-Mounted” klasörü arasında gerek dosya ve klasör sayısı gerekse boyut farkının bu kadar fazla olması (tüm içindekilerin listesini karşılaştırmalı)
“DriveNest-Mounted” klasöründeki dosyaların birçoğunun boş (bayt) olması, boş olmayanların bile küçük resimlerinin görülememesi, Google Dokümanların ODT yerine DOCX olarak indirilmesi…
Not: Uygulama penceresinde, Google Drive altında neden sürekli “Mounting…” (Bağlanıyor…) deniyor acaba?