Linux ile ilgili yanlış bilinenler

Linux ile ilgili yanlış bilinen bilgiler

Linux işletim sistemlerine olan ilgi yazılım ve yapay zeka sektörlerinde yaşanan gelişmelere paralel olarak her geçen gün artmakta ama çoğu bilgisayar kullanıcısının yabancı olduğu hatta adını bile ilk kez duyduğu bu sistemlere yönelik doğru ve nitelikli bilgiye ulaşmak ise yeni kullanıcılar için biraz karmaşık bir sürece dönüşebilmektedir. Bunun yanında Linux ekosistemi de değişmekte olduğu için bu alanda uzman olanlar bile bazen çevrelerine yanlış bildirimlerde bulunabilmekteler.

Kişisel kullanım için Linux ile tanışmak istiyorsanız sizin için en iyi deneyimi sağlayacak ve doğru kullanım bilgilerini verecek bir topluluktan yardım almak en iyi seçenektir. Pardus forumları yada Linux Kullanıcıları Derneği bu konuda size iyi bir rehberlik sunabilir. Şimdi gelelim Linux işletim sistemleri ile ilgili yanlış bilinen konulara…

  • Linux Ücretsizdir

Hayır, Linux ücretsiz değildir. Gönüllü bağışları, ticari kurumların finansal destekleri ve dernekler tarafından maddi olarak desteklenmektedirler. Özellikle Batıda bir kişi yada kurum kullandığı Linux dağıtımından memnun kalırsa karşılığında aylık yada tek seferlik küçükte olsa bir bağış yaparak bu gelişime destek olmaya çalışır.

Ayrıca son yıllarda Linux işletim sistemine artan talep ve bu sistemlerin desteklemesi gereken altyapı özellikleri arttığı için ücretli linux sürümleri de piyasaya çıkmaya başlamıştır. ZorinOS ve Ubuntu PRO bunların en bilinen örnekleridir.

  • Linux Sistemler Daha Az Kaynağa İhtiyaç Duyar

Hayır, özellikle günümüzde kapsamlı yazılım altyapısı desteği sağlamak ve görsel arayüzde yapılan geliştirmeler sebebiyle Linux sistemlerde kaynak tüketimi konusunda bir hayli iştahlıdır. Kişisel kullanım amacıyla daha az kaynak tüketimi sağlayan dağıtımlar mevcuttur ama hem kişisel kullanım hem de ofis yada yazılım geliştirme amacıyla bu sistemleri kullanacaksanız kaynak konusunda iyi imkanlara sahip bir bilgisayara sahip olmanız şart.

  • Linux İşletim Sistemleri ile Uyumlu Program Sayısı Çok Az

Hayır, piyasada bilinen ve yaygın kullanılan bir çok programın açık kaynaklı alternatifi mevcuttur. Ayrıca Web tabanlı çalışan ( Adobe photosop/illustrator alternatifi Photopea.com gibi) bir çok site bulunduğu için artık program konusunda endişe etmenize hiç gerek yok. Özellikle web tabanlı uygulamaları kullanarak hem kurulum ve yer kaplama derdinden kurtulabilir hem de kaynak tüketimi konusunda avantaj elde edebilirsiniz.

  • Linux Bilgisayarlarda Oyun Oynanmaz

Hayır, Linux için geliştirilmiş belli başlı oyunlar olduğu gibi Steam platformu yada web tarayıcılar üzerinden bir çok oyunu bilgisayarınızın donanım özelliklerine bağlı olarak rahatlıkla oynayabilirsiniz.

  • Linux Kullanmak Zordur

Hayır, Günümüzde hem driver sürücüleri desteği hem de sistem yönetimi ile ilgili bütün işlemler ya otomatik yada sistem menüleri üzerinden yapılabilmektedir. Artan açık kaynaklı yazılım desteği ve web tabanlı uygulamalar sayesinde artık kişisel kullanım için Linux tabanlı işletim sistemleri tam ve kapsamlı bir çözüm ortağı olabilmektedir. Hatta yapay zeka ve programlama konusunda hem performans hem de altyapı desteği olarak şu anda en iyi tercih Linuks işletim sistemleri Ubuntu ve Debian tabanlı sistemlerdir.

  • Arayüzüne alışmak için linuks sistemlere birkaç gün şans vermek her iki taraf içinde uzun ve sevgi dolu yeni bir yolculuğun başlangıcı olabilir. -

  • Linux Sistemler Çok Sorun Çıkarıyor

Hayır, bu sistemler doğru kullanıldığında asla sorun çıkarmazlar çünkü Linux özellikle web sitelerinin yönetiminde ve büyük şirketlerdeki yedekleme altyapısında aktif rol oynadığı için otomasyon konusunda son derece başarılıdır. Bu sistemlerin sorun çıkarmasının temel nedeni kullanıcı deneyiminin yetersiz olması ve araştırma yapmadan ezbere bilgiler yada yanlış kaynaklardan elde edilen bilgilerle yapılan işlemlerdir. Mesela Ubuntu tabanlı Linux Mint üzerine Fedora tabanlı bir uygulama kuramazsınız. Uygulama yada program için kurulum dosyası ararken işletim sistemi bilgileriniz ile arama yapmak size daha sağlıklı sonuçlar verecektir. “Linux Mint Photoshop alternatifleri” gibi.

  • Linux Güvenlidir

Kısmen Hayır, Linux işletim sistemleri web tabanlı uygulamalar için sunucularda sıklıkla kullanıldığı için hacker saldırıları ve virüs savunması konusunda oldukça iyi durumda sayılabilirler ama kişisel kullanım için aynı durum söz konusu değil, her sistemde olduğu gibi bilinmeyen kaynaklardan yüklenen uygulamalar yada güvenli olmayan sitelere giriş denemeleri güvenliğiniz konusunda ciddi sıkıntılar yaratabilir.

Linux işletim sistemleri ile ilgili sizlerin merak ettiği konular var mı?

5 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.