Linux kodlama ve kişiselleştirme

Merhabalar hayırlı bayramlar. Ben 4-5 aylık linux kullanıcısıyım. Linux kullanırken aklımdaki linux kullanıp bilgisayar için kod yazmak. Acaba programları veya paketleri Pardus de derleyip bilgisayara yüklenebilir mi? Pardus depo veya başka bir yerden indirmek yerine kodları kendimiz yazsak nasıl olur? Btk akademi den kod yazmayı öğreniyorum.

Merhabalar,

Evet, tabiki kodlarınızı Pardus dağıtımında istediğiniz gibi derleyebilirsiniz. Normalde nasıl Windows İşletim sisteminde bir IDE kurup kodlarınızı yazıp derliyorsanız aynı şekilde Pardus dağıtımında da kodlarınızı yazıp derleyebilirsiniz.

Örneğin C++ öğreniyorsanız VS Code veya NetBeans, Java öğreniyorsanız Eclipse veya Intellij Idea kullanabilirsiniz. Yani kısacası öğrendiğiniz programlama diline göre alıştığınız bir IDEyi Pardus’da da kullanabilirsiniz. Hangi IDEyi kullanacağınız tamamen sizin alışkanlığınız ve zevkinize bağlı. Ancak şunu da belirtmeliyim ki Windows ortamında kullanıdığınız bir IDEnin Linux versiyonu olmayabilir. Örneğin Visual Studio sadece Windows’da çalışmaktadır. Ama bunun yerine Visual Studio Code kullanabilirsiniz. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Selamünaleyküm, hayırlı bayramlar,
Başlangıç için python ve gtk kullanarak uygulama geliştirebilirsiniz. Emin Fedar hocamızın Pardus uzem üzerinde bu konu hakkında bir eğitimi vardı, ondan faydalanabilirsiniz.
https://uzem.pardus.org.tr/enrol/index.php?id=23

onun haricinde aklınıza gelebilecek (c# hariç) bir çok dille Pardus için uygulama geliştirebilirsiniz. Bir çoğunun sunduğu arayüz kütüphaneleri ve ek kütüphaneler ile geliştirme yapılabilir.

Örnek olarak

Geçenlerde fazla bilmememize rağmen Linux altında ufak bir C# örneği yazmıştık.

Acaba başka bir şey mi demek istediniz?

Eskiden Visual Studio paralı idi. Biz de lisans almıştık.

Sonra yazılım mühendisi bir arkadaşın önerisi ile Emacs’a geçtik. Halâ da Emacs kullanıyoruz.

Paket oluşturmak için şu gönderiye bakabilirsiniz.

Budgie masaüstü

Linux geliştiriciler için oldukça güzel olanaklar sağlıyor.

Sağ rıhtıma bakarsanız burada 1 numaralı masaüstünde çalışıldığını gösteren bir numara var. Bu uygulamacık farklı masaüstleri arasında geçiş yapıldığında masaüstü numarasını gösteriyor.

Bu uygulamayı Allah’ın izni ile biz geliştirdik.

Linux geliştirici arkadaşlar için dersler hazırladık.

Pencereli uygulamalar dersinde, Vala, Python ve D dilleri kullanarak pencereli bir uygulamadan başlayıp, ileriki derslerde ses çalıcısı geliştiriliyor.

1 Beğeni

hocam c# ile konsol uygulamaları geliştirebilirsiniz ama arayüzlü masaüstü ortamı için visual studio gerektiren bir çok yer olduğu için windows için yapılabilir ama linuxta pek tavsiye etmem ama olmaz değil gtk ile yapılabilen bir şeyler var diye duydum ama python veya c/c++ varken pek c# düşünmem unity için belki kullanılabilir.

2 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.