Linux Nasıl Düzenlenir? Düzenlemek İçin Hangi Yazılım Bilgisi Gerek?

Arkadaşlar merhaba,

Linux Nasıl Düzenlenir? Düzenlemek İçin Hangi Yazılım Bilgisi Gerek?

Mesela ben kali linux kullaniyorum kullanici adi sifre girme yerinin temasini degistirmek istiyorum nasil yapabilirim?

Linux üzerinden her sey ozellestirilebilir. Sadece bulundugu dosya uzerindeki config tarzinda bir ayar text dosyasi bulmak. Bunuda dagiliminim acik kaynaklarinin paylasildigi forumlardan ogrenebilirsin.

Soruna gelecek olursak. Kilit ekraninin temasini şu şekilde degistirmeyi deneyebilirsin. (kali için)
Komut satirina root olarak sunu yaz

nano /etc/alternatives/gdm3.css

Asagilara dogru inerek şu kısmi bul

#lockDialogGroup {
background: #2c001e url(resource:///org/gnome/shell/theme/noise-texture.png);
background-repeat: repeat; }

Burada degistirmen gereken yer “background” kismidir. Herhangi bir resmin konumunu kopyalayarak degistirebilirsin örnek olarak ben Resimlerim klasorunundeki “arkaplan.jpg” resmini kullanacagim.

#lockDialogGroup {
background: #2c001e url(file:///home/master/Resimlerim/arkaplan.jpg);
background-repeat: no-repeat;
background-size: cover;
background-position: center; }
2 Beğeni

Pardus XFCE veya Xubuntu gibi dağıtımların öntanımlı giriş ekranı uygulaması olan “lightdm” için geliştirdiğimiz “greeter”'ı da yazılımsal olarak neler yapılması gerektiğini görebilmek için inceleyebilirsiniz.

2 Beğeni

GNU/Linux tek bir yazılım değildir. Onlarca yazılımın bir araya gelmesinden oluşmuş bir işletim sistemidir. Bu durumda da düzenleyeceğiniz arayüz veya eklentinin önce hangi yazılıma ait olduğunu saptamalısınız. Sizin örneğinizde bu bir Display Manager, yani sizin girişinizi yönetir. En çok kullanılan Display Managerler ise Lightdm ve Gdm. Bu durumda sizde hangisi kurulu olduğunu saptadıktan sonra o programın belgelerine bir göz atarak neyi düzenlemeniz gerektiğini bulabilirsiniz.

GNU/Linux’ta bunu bulmak zor olmaz. Çünük genelde ayar dosyaları /etc altında olur. Oraya kısa bir göz atarak istediğiniz dosyayı bulabilirsiniz bundan sonra geriye onu nasıl düzenleyeceğinizi öğrenmek kaldı. Bu da programın dökümanlarında veya forumlarda bulunabilir. Bir de sizinki gibi özelleştirme ve tema değiştirme gibi durumlarda bazen program için yazılmış eklentiler olabiliyor. Mesela Lightdm için lightdm-gtk-greeter diye bir eklenti var. Pardus’ta öntanımlı olarak gelen bu sanırım. Yani nereye bakacağınızı veya neyi araştıracağınızı bilirseniz bu sizin işinizi baya kolaylaştırır.

3 Beğeni

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.