Linux nedir ne değildir? Ne yapılır? Neden öğrenilmelidir? Nasıl öğrenilir?
Bu konularda bana yardımcı olabilir misiniz?
Linüx özgür yazılımdır, ücretli değildir.
Daha hızlı ve pratiktir, windows gibi hantal ve çok yer kaplayan bir işletim sistemi değildir.
Windowstan farklıdır, farklılıkları vardır, windows değildir. (Bu niye farklı, şu niye farklı sorularına karşılık bunu yazdım.)
Özgür yazılım olduğundan öğrenilmelidir. Birilerinin boyunduruğunda kalmamak için.
Windowsu öğrendiğimiz gibi, kullana kullana öğrenilir. Biraz eğitimle biraz da deneme yanılmayla iyice gelişir.
Pardus da bir linüx sürümüdür. Burası forum pardus olduğundan pardus tavsiye edelim. Yerlidir.
Şenol ALDIBAŞ hocanın bu konuda youtube üzerinde videoları var, izlenebilir.
Şenol Hocanın buradaki eğitimi de faydalıdır.
Hocam linux kullanarak öğrenilir. Kendinizi vermeniz ve yaptıklarını dikkatlice öğrenerek yapmanız çok önemli. Öğrenme safhasına ilk olarak kurulum ile başlayın. Zira öncelikle diskler, ağlar, kullanıcılar ve root kullanıcısı hakkında bilgiler edinmeniz sizi linux içine girmeden bir puan öne alacaktır. Bunları tam manasıyla öğrenip yetkilendirmeler ve ağ bağlantılarını sağladıktan sonra linux’ı defalarca formatlamak zorunda kalacağınız öğrenme safhası başlıyor. Şunu bilmelisiniz ki normal bir kullanıcı olacaksanız asla bozulmaz linux sistemi. Eğer profesyonel kullanıcı olacaksanız vmware ve virtualbox ile anlık görüntü kullanarak hep geri dönme şansınız olacaktır. Bu şekilde ilerlerseniz sürekli formatlamak zorunda kalmazsınız. Umarım anlatabilmişimdir. Buradan takıldığınız konuları mutlaka bulursunuz. Veya konu açıp sorun. Ubuntu forumlarını okumanız (Pardus debian tabanlıdır fakat aldanmayın tam aynısı değildir) çok faydalı olur buradan bulamadığınız konularda. Diğer yandan size bir tavsiyem daha olacak olursa, sakın debian tabanlı diye aldanıp rastgele her bulduğunuz deb paketini sisteme kurmayınız. Zira çok başınızı ağrıtır. Dediğim gibi Ubuntu da Debian da Pardus’un bire bir aynısı değildir. Farklı paketler bulunabilir veya depolarda gereksinim paketlerinin sürümleri farklı olabilir. Bir çok yazılım geriye dönük paket desteği verse de bazen inat edip illa ki şu sürüm olacak diye dayatır. O paket diğer paketi, diğer paket bir başka paketi derken vazgeçersiniz. Yaşanmışlıkla sabittir.
Allah yardımcınız olsun. Öğrendikten sonra Windows’u beğenmezseniz sakın şaşırmayın.
Selametle.
Merhaba,
ZorinOS’taydım beğendim. Lakin tekrar Windows’a dönmek zorunda kaldım. Zira oyun oynayamadım. Game Pass üyeliğim var ve ben Game Pass ile oynamak isterim.
Ama Dual Boot ile kurmayı düşünüyorum tekrardan. Bu sefer Pardus XFCE ile yola koyulabilirim.
Ama mesela böyle Linux kullanıcıları vardır. Bir şeyler biliyorlar havalı havalı. Ben sadece normal bir kullanıcıyım. Program indirip ofis ve internet işlerimi yaparım. Başka da bir şey yapmam.
Nasıl ben de böyle havalı havalı şeyler öğrenirim. Çok garip oldu farkındayım.
Linux üzerinde programlama yapmanızda fayda var. Öncelikle C dilini öğrenirseniz Linux ile daha haşır neşir olmuş olacaksınız. Sonrasında bash betik (script) dilini öğrenirseniz sisteme olan hakimiyetiniz artacaktır. Paket yöneticisini bilmeniz, sistemsel araçları tatbik etmeniz,örneğin grep, işlerinizi kolaylaştıracaktır. Bununla birlikte sunucu ve ağ yönetimi de öğrenirseniz önünüz hepten açık olacaktır. Şimdiden başarılar dilerim.
Linux bir sistemi öğrenmek için bir kurs almanız zorunlu değil.
Normal bir kullanıcı gibi kullanarak zamanla öğrenebilirsiniz. Kullanımı da zor değildir. Sadece yeni başlayan kişiler zorlanacaktır o da farklı bir işletim sistemine geçmiş olmalarından kaynaklı. Normal yani.
Linux özgürlüktür. Ama bu özgürlüğün beraberinde getirdiği sorumluluklar vardır. Sisteme verilen zararlar kullanıcıya aittir. Kullanıcı bu noktada her zaman bilinçli olmak zorunda. Bilmediğiniz işlemleri hemen uygulamaktan ziyade önce o işlemlerin neler yaptığını anlamalısınız. Başlangıçta hatalar yapabilirsiniz bu gayet normal. Bilmiyorsunuz ve zamanla öğreniyorsunuz. Fakat Bundan sonraki süreçte kesinlikle dikkatli ve bilinçli olmalısınız.
Linux dünyasında o kadar özgürsünüz ki sisteme kendi kendini imha emri bile verebilirsiniz. Ve bunun sonucu sadece sizi ilgilendirir. Kimse bu durumdan sorumlu tutulmaz. İşte bu yüzden dikkatli olmalısınız.
Bu verdiğim örnek çok uç bir nokta değil bu arada. Gayet kolay bir şekilde yapılabilecek bir işlem.
Hafiflik konusuna gelelim. Az kaynak tüketir çoğu dağıtım. Linux çekirdeğinin getirdiği güzellikler ile birlikte donanım çoğu zaman olması gerektiği gibi çalışır. Donanımdan veya yazılımdan kaynaklı oluşan performans düşüşlerinin olma ihtimali elbette vardır.
Eski makineler hayata döner. Bazen ise Linux’un verdiği güç ile bir Canavar olurlar.
Özelleştirilebilir. Kullanılan Masaüstü Ortamına veya Pencere Yöneticisine bağlı olarak kişiselleştirme seçeneğiniz oldukça fazladır. Sıkıldığınız bir görüntü varsa değiştirmek çok kolaydır.
Keza kullanışlılık açısından da öyle.
Kısaca birçok yönden güzel bir sistemdir Linux. İnsanların “Windows uygulamalarını çalıştıramıyor bile. Çok kötü bir işletim sistemi” demeleri bile çok komik aslında. Linux bambaşka bir işletim sistemi. Ve amacı hiçbir zaman Windows alternatifi bir sistem olmak olmadı. Kendi amacına çok güzel hizmet ediyor zaten.
https://libreddit.domain.glass/r/unixporn/
Bu Subreddit’e bakarsanız insanların nasıl şeyler ortaya çıkardığını görürsünüz. Herkes kendi sistemini kendine göre dizayn ediyor.
Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.