ÖNCELİKLİ UYARI: Bu program tehlikelidir! Dalgınlıkla yanlış diski seçme olasılığınız yüksektir. Program sizi uyarsa da, verilerinizi kalıcı olarak silebilirsiniz! Konu hakkında hiçbir bilgisi olmayan kullanıcılar bu programı asla kullanmamalıdır! Uyarıldınız.
Bu program, windows tarafındaki, HDDGURU’nun ürettiği hemen hemen aynı isimli programdan esinlenilerek hazırlanmıştır.
Daha önce burada, hemen hemen aynı işleve sahip bir yazılım zaten vardı. Ancak bu iki yazılımın temel amacı biraz farklıdır.
Destroyer, veri güvenliğine odaklanırken; LLF Tool, diski sıfırlamayı amaçlar.
-Bazen, diskin başlangıç sektörlerinde oluşan hatalar, diskin düzgün biçimlenmemesine neden olabiliyor.
-Hafif seviyedeki bad sektörler (soft level bad sector) diski zamanla sorunlu hale getirebiliyor. Günümüzde HDD’ler, zaten bu tür hataları otomatik olarak düzeltmeye çalışma, düzeltemiyorsa mühürleyerek kullanım dışı bırakma özelliklerine sahiptirler. Ancak yine de, diskin içindeki bitlerin sıfırlanması ve taze bir MBR oluşturarak yeni partisyonlar oluşturmak, daha ferahlatıcı olabilir.
Dolayısıyla, birbirlerine çok benzemekle beraber, güvenli silme işlemiyle LLF işlemi birbirinden ayrılır.
Bu işlem, diskinize zarar vermez; ancak yine de program, hiçbir garanti getirmiyor.
Programı açar açmaz ilk işiniz, disk seçimi olmalıdır. Eğer hangi diski seçtiğinizi anlamıyorsanız, derhal kullanmayı bırakın.
Doğru disk seçildikten sonra Format butonuna basın.
Uyarı penceresi ve ardından pkexec parola ekranı ile karşılaşacaksınız. Parola girip onayladığınız anda işlem başlar.
Maalesef, işlemi durdurma fonksiyonu yoktur. Sebebini bilmediğim bir şekilde “dd” aracını başlatınca durduramıyoruz. Root olup olmamak farketmiyor. Bu nedenle işlemin durdurulamaz olduğunu her zaman hatırlayın.
Sadece MBR-MFT silme işlemi.
Bazı durumlarda, MBR ve MFT sorunu yaşanabiliyor. Daha önce 1TB’lik bir diskte başıma geldi. Biçimlendirsem de, kendi kendine dosya kaybolması, disk donması vb sorunlar yaşadım. Bunun çaresi, partisyon bilgisinin tamamen yok edilerek (wipe yöntemiyle) yeniden oluşturulmasıdır. Dolayısıyla bu buton da bu işe yarar. İşlem birkaç saniye sürer. Format işlemi ise disk boyutuna ve hangi yolla bağlı olduğuna (USB, SATA3, …) göre değişecek şekilde çok uzun sürer.
Programı defalarca test ettim. Bu testler sırasında dalgınlıkla önemli verilerimi tuttuğum “depo” diskime yazdırmaya başladım. Duruma erken uyanıp bilgisayarın gücünü direkt kestim (durdurulamıyor). Windows tarafında veri kurtarma programları ile tarama yapma ve ayıklama işlemleri 1 günden fazla sürdü. Yani sizin için nelere katlandığımı şuraya not olarak bir koyayım…
Denemek isteyenler aşağıdaki repo adresinden indirip deneyebilir.
Github: GitHub - shampuan/LLF-Tool-for-Linux: Low Level Format Tool for Linux Systems
deb uzantılı dosyayı çifttıklatın ve açılan pardus paket kurucusu ile parola girerek kurun. Deb dışındaki dosyalar, geliştirici değilseniz gerekli değildir; onları silebilirsiniz.
İyi çalışmalar dilerim.